Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

Mindre løn til kvindelig ansat var ikke i strid med ligelønsloven

Dansk Erhverv
01/04/2015
Mindre løn til kvindelig ansat var ikke i strid med ligelønsloven


Det var ikke i strid med ligelønsloven, at en kvindelig sundhedskonsulent fik lavere løn end sin mandlige kollega. Hendes kvindelige kollega fik nemlig det samme som manden. Det har Ligebehandlingsnævnet vurderet i en ny afgørelse.

Sådan er ligelønsloven
Det fremgår af ligelønsloven, at enhver arbejdsgiver skal yde kvinder og mænd lige løn. Dette gælder alle lønelementer og lønvilkår for samme arbejde eller for arbejde, der tillægges samme værdi.

Sagen kort
Tre år efter at en kvindelig sundhedsassistent var færdiguddannet, blev hun ansat i et barselsvikariat i en kommune.

En uge efter at sundhedskonsulentens vikariat udløb, klagede hendes fagforening over lønnen og bad kommunen om en forhandling. Fagforeningen krævede, at sundhedskonsulenten blev aflønnet på samme niveau som to øvrige professionsbachelorer, en mand og en kvinde. De var nemlig nyuddannede ved ansættelsen, ligesom sundhedskonsulenten, men alligevel placeret på et højere løntrin.

Kommunen mente dog, at klager som nyuddannet professionsbachelor var korrekt indplaceret og fastholdt, at man havde individuel løndannelse. Man kunne ikke sammenholde tre personer med forskellige kompetencer og opgaver, der var ansat på forskellige tidspunkter og med forskellige baggrunde i forhold til den erfaring, som de havde, da de blev ansat.

Kommunen bemærkede også, at indplaceringen af den fratrådte sundhedskonsulent var sket ud fra hendes baggrund. Hun havde ikke haft fast arbejde inden for sit fag, siden hun blev færdiguddannet, men alene en løs tilknytning til en kommune. Sundhedskonsulenten havde således ikke den store erfaring. Hun var i øvrigt ansat som barselsvikar for en erfaren medarbejder. Kommunen havde ingen forventning om, at sundhedskonsulenten kunne gå ind og direkte overtage opgaverne fra den erfarne medarbejder, så der var rokeret rundt på opgavefordelingen i sundhedsgruppen.

Da den kvindelige sundhedskonsulent ikke var enig, blev sagen indbragt for Ligebehandlingsnævnet.  Sundhedskonsulenten krævede efterbetaling af lønforskellen, ca. 56.000 kr., for hele ansættelsesperioden, samt en godtgørelse, svarende til seks måneders løn.

Ligebehandlingsnævnet: Lavere løn var ikke i strid med ligelønsloven
Nævnet vurderede, at det ikke var i strid med ligelønsloven, at den kvindelige sundhedskonsulent blev indplaceret på et lavere løntrin end den mandlige sundhedskonsulent.

Efter nævnets opfattelse skulle sundhedskonsulenten ikke alene sammenlignes med den mandlige sundhedskonsulent, men også med de øvrige sundhedskonsulenter, hvoraf flere var kvinder. Blandt disse var den kvinde, som sundhedskonsulenten var barselsvikar for, og hun var indplaceret på samme trin som den mandlige sundhedskonsulent. Derfor konkluderede nævnet, at de konstaterede lønforskelle ikke var kønsbestemte og frifandt kommunen.

Dansk Erhverv vurderer
En rigtig afgørelse. Selvom der er forskel i løn, er det ikke i sig selv nok til, at der er tale om forskelsbehandling pga. køn.
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her →
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
2023 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted