Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

Medlems­staterne er blevet enige om udkastet til e-data­beskyttelses­forordningen

Kromann Reumert
04/03/2021
Medlems­staterne er blevet enige om udkastet til e-data­beskyttelses­forordningen
Kromann Reumert logo
Ministerrådet er endelig blevet enig om et udkast til den kommende e-databeskyttelsesforordning og indleder forhandlinger med EU-Parlamentet. I denne nyhed kan du læse mere om udkastet og dets videre færd.

Repræsentanterne fra de enkelte medlemsstater i Ministerrådet har nu givet det portugisiske formandskab mandat til at indlede forhandlinger med EU-Parlamentet om den endelige forordningstekst.


Formålet med e-databeskyttelsesforordningen er at opdatere det efterhånden 19 år gamle e-databeskyttelsesdirektiv og at bringe reglerne for kommunikationsudbyderes behandling af personoplysninger i overensstemmelse med GDPR.


E-databeskyttelsesforordningen (også kendt som ePrivacy-forordningen) har været strandet i Ministerrådet siden EU-Kommissionen fremsatte et forslag til e-databeskyttelsesforordningen tilbage i januar 2017. Forordningen skulle efter planen være trådt i kraft samtidig med databeskyttelsesforordningen den 25. maj 2018, men EU-landene har ikke kunnet nå til enighed om forordningsteksten før nu. Det udkast, som Ministerrådet nu er nået til enighed om, er derfor det 15. udkast.


Forordningen vil finde anvendelse på elektronisk kommunikationsdata og dertilhørende metadata, som transmitteres via offentligt tilgængelige netværk. Ved metadata forstås blandt andet lokationsoplysninger og information om, hvornår kommunikation er modtaget. Forordningen vil også omfatte machine-to-machine-data, som transmitteres via offentlige netværk.


Det følger af alle 15 forordningsudkast, at al elektronisk kommunikationsdata som udgangspunkt skal være fortrolig. Enhver indblanding i videresendelse af elektroniske kommunikationsdata, vil derfor være forbudt uden samtykke fra alle de kommunikerende parter. Det gælder, uanset om indblandingen sker ved menneskelig indgriben eller ved maskiners automatiske behandling.


Efter forordningsudkastene er det dog tilladt for netværksudbydere at behandle brugernes elektroniske kommunikationsdata uden brugernes samtykke, hvis det er nødvendigt for at sikre netværkssikkerheden, eller hvis det er nødvendigt for at efterkomme en myndighedsanmodning.


Forordningsudkastets videre færd

Ministerrådets endelige udkast til e-databeskyttelsesforordningen danner grundlaget for det portugisiske formandskabs videre forhandlinger med EU-Parlamentet.


Vi forventer, at forhandlingerne om den endelige forordningstekst bliver udfordrende, da Ministerrådets forordningsudkast på flere punkter er mindre privatlivsbeskyttende end EU-Parlamentets oprindelige forslag til forordningsteksten fra januar 2017.


Når forordningen er endeligt vedtaget, vil den træde i kraft 20 dage efter offentliggørelsen i EU-Tidende. Forordningen vil dog først finde anvendelse to år senere.


Læs mere om forhandlingerne.

 

Læs Ministerrådets udkast til den kommende e-databeskyttelsesforordning.

Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her →
Har du spørgsmål til dette indlæg, er du mere end velkommen til at kontakte mig.
Kromann Reumert logo
København
Sundkrogsgade 5
2100 København Ø
70 12 12 11
mail@kromannreumert.com
Aarhus
Rådhuspladsen 3
8000 Aarhus C
London
65 St. Paul's Churchyard
London EC4M 8AB
Gratis Nyhedsservice
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden
Vær den første til at modtage relevante juridiske nyheder inden for dine interesseområder
Tilmeld dig nu
Faglige videoer, der kunne være relevante for dig
Hvornår må du udsende nyhedsbreve og tilbud til dine kunder?
Det kræver et markedsføringssamtykke fra dine kunder, hvis du ønsker at udsende nyhedsmail, sms'er eller på anden måde kontakte dem med gode tilbud. Advokat, Torsten Hylleberg, kommer her nærmere ind på hvad du skal være opmærksom på i forbindelse med indhentelse af markedsføringssamtykker.
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
2023 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted