Medlemsstaterne er blevet enige om udkastet til e-databeskyttelsesforordningen
Repræsentanterne fra de enkelte medlemsstater i Ministerrådet har nu givet det portugisiske formandskab mandat til at indlede forhandlinger med EU-Parlamentet om den endelige forordningstekst.
Formålet med e-databeskyttelsesforordningen er at opdatere det efterhånden 19 år gamle e-databeskyttelsesdirektiv og at bringe reglerne for kommunikationsudbyderes behandling af personoplysninger i overensstemmelse med GDPR.
E-databeskyttelsesforordningen (også kendt som ePrivacy-forordningen) har været strandet i Ministerrådet siden EU-Kommissionen fremsatte et forslag til e-databeskyttelsesforordningen tilbage i januar 2017. Forordningen skulle efter planen være trådt i kraft samtidig med databeskyttelsesforordningen den 25. maj 2018, men EU-landene har ikke kunnet nå til enighed om forordningsteksten før nu. Det udkast, som Ministerrådet nu er nået til enighed om, er derfor det 15. udkast.
Forordningen vil finde anvendelse på elektronisk kommunikationsdata og dertilhørende metadata, som transmitteres via offentligt tilgængelige netværk. Ved metadata forstås blandt andet lokationsoplysninger og information om, hvornår kommunikation er modtaget. Forordningen vil også omfatte machine-to-machine-data, som transmitteres via offentlige netværk.
Det følger af alle 15 forordningsudkast, at al elektronisk kommunikationsdata som udgangspunkt skal være fortrolig. Enhver indblanding i videresendelse af elektroniske kommunikationsdata, vil derfor være forbudt uden samtykke fra alle de kommunikerende parter. Det gælder, uanset om indblandingen sker ved menneskelig indgriben eller ved maskiners automatiske behandling.
Efter forordningsudkastene er det dog tilladt for netværksudbydere at behandle brugernes elektroniske kommunikationsdata uden brugernes samtykke, hvis det er nødvendigt for at sikre netværkssikkerheden, eller hvis det er nødvendigt for at efterkomme en myndighedsanmodning.
Forordningsudkastets videre færd
Ministerrådets endelige udkast til e-databeskyttelsesforordningen danner grundlaget for det portugisiske formandskabs videre forhandlinger med EU-Parlamentet.
Vi forventer, at forhandlingerne om den endelige forordningstekst bliver udfordrende, da Ministerrådets forordningsudkast på flere punkter er mindre privatlivsbeskyttende end EU-Parlamentets oprindelige forslag til forordningsteksten fra januar 2017.
Når forordningen er endeligt vedtaget, vil den træde i kraft 20 dage efter offentliggørelsen i EU-Tidende. Forordningen vil dog først finde anvendelse to år senere.
Læs Ministerrådets udkast til den kommende e-databeskyttelsesforordning.