Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

Medarbejders Facebook-kommentar var urimelig grov

IUNO
09/04/2018
Medarbejders Facebook-kommentar var urimelig grov


En medarbejder i DR fik en henstilling efter at have kritiseret et af DR’s tv-programmer i en kommentar på Facebook. Folketingets Ombudsmand konkluderede, at henstillingen var i orden på grund af grovheden, men understregede, at hverken en rolle som tillidsmand eller offentlige ansattes loyalitetspligt kan medføre begrænsninger i ytringsfriheden.Sagen handlede om en medarbejder i DR, der i en kommentar på Facebook kaldte et af DR’s tv-programmer for ”den mest nosseløse, uprofessionelle, kiksede omgang lorte ’journalistik’ i dansk fjernsyn. Ever!” Hun skrev kommentaren fra sin egen profil på en vens åbne Facebook-side. Herefter blev medarbejderen indkaldt til samtale, hvor hun modtog et brev om påtænkt advarsel. DR mente, at hendes kommentar var urimelig grov og i strid med offentligt ansattes generelle loyalitetspligt, samt at hendes rolle som tillidsmand burde have afholdt hende fra at skrive den. Efter samtalen besluttede DR dog kun at give medarbejderen en henstilling.

Medarbejderens fagforening klagede til Folketingets Ombudsmand, der tog sagen op og nu er kommet med en udtalelse.

Loyalitetspligt og rolle som tillidsmand begrænser ikke ytringsfriheden
Ombudsmanden fandt, at DR havde begået væsentlige fejl under sagen. Brevet til medarbejderen om påtænkt advarsel gav nemlig det indtryk, at hendes rolle som tillidsmand og hendes loyalitetspligt over for DR i sig selv medførte særlige begrænsninger i hendes ytringsfrihed.

Ombudsmanden udtalte for det første, at tillidsmænd nyder samme ytringsfrihed som andre offentligt ansatte. Herudover udtalte ombudsmanden, at offentligt ansattes loyalitetspligt over for arbejdsgiveren heller ikke begrænser medarbejdernes ytringsfrihed. En myndighed, der overvejer at reagere på en medarbejders ytringer, skal derfor kun forholde sig til, om ytringen overskrider de udtrykkelige begrænsninger i offentligt ansattes ytringsfrihed, eksempelvis om ytringen er urimelig grov.


Kommentaren var urimelig grov


Det følger af Justitsministeriets vejledning om offentligt ansattes ytringsfrihed, at man ikke må udtale sig i en urimelig grov form om sin arbejdsplads. Ombudsmanden fandt, at denne regel var overtrådt af medarbejderen. Der blev især lagt vægt på ytringens sproglige indhold, der ifølge ombudsmanden var urimeligt udskældende, hånende og latterliggørende.

På denne baggrund vurderede ombudsmanden, at den mundtlige henstilling fra DR var i orden.


IUNO mener


Offentligt ansatte nyder en større grad af ytringsfrihed angående deres arbejdsplads end ansatte på det private arbejdsmarked, så længe de udtaler sig som privatpersoner. Hensynet til en åben og kritisk offentlig debat vejer her tungere end hensynet til loyalitetspligten. På det private arbejdsmarked vil loyalitetspligten derimod typisk have større betydning. Som offentlig arbejdsgiver er det vigtigt at være opmærksom på Justitsministeriets vejledning om offentligt ansattes ytringsfrihed, som fastlægger de grundlæggende retningslinjer. Vi har tidligere omtalt denne vejledning og offentligt ansattes ytringsfrihed her.

IUNO anbefaler generelt, at virksomheder laver en politik for god adfærd og etik på sociale medier. Dette gælder også for offentlige arbejdsgivere. Her kan der for eksempel blive gjort opmærksom på undtagelser til ytringsfriheden, som for eksempel tavshedsbelagte sager samt vigtigheden af, at kritiske ytringer i den offentlige debat ikke bliver anskuet som arbejdspladsens generelle synspunkt – medarbejderen skal ytre sig på sine egne vegne.

[Folketingets Ombudsmands udtalelse 2018-8 af 22. marts 2018]

 


Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her →
Fagligt indhold, der kunne være relevante for dig
Har du pligt til at oprette en whistleblowerordning inden den 17. december 2023?
Jurainfo Exclusive logo
PODCAST
Har du pligt til at oprette en whistleblowerordning inden den 17. december 2023?
Bliv klogere på whistleblowerloven, herunder hvilke virksomheder, der har pligt til at etablere en whistleblowerordning.
Artikler, der kunne være relevante for dig
Perlekæder i arbejdstid førte til strid
Perlekæder i arbejdstid førte til strid
07/05/2024
Ansættelses- og arbejdsret
Lønnedgang på cirka 10 % var nok til erstatning
Lønnedgang på cirka 10 % var nok til erstatning
15/05/2024
Ansættelses- og arbejdsret
Dobbeltagent kunne ikke bortvises
Dobbeltagent kunne ikke bortvises
17/05/2024
Ansættelses- og arbejdsret
Er du opdateret på den seneste praksis vedrørende beskatning af smartwatches?
Er du opdateret på den seneste praksis vedrørende beskatning af smartwatches?
21/05/2024
Skatte- og afgiftsret, Ansættelses- og arbejdsret
Vegansk ret på menuen
Vegansk ret på menuen
21/05/2024
Ansættelses- og arbejdsret, Øvrige
Ny lov om tidsregistrering træder i kraft den 1. juli 2024
Ny lov om tidsregistrering træder i kraft den 1. juli 2024
23/05/2024
Ansættelses- og arbejdsret
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
2024 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted