Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

Medarbejders egen opgørelse af arbejdstid tilsidesat

IUNO
27/04/2022
Medarbejders egen opgørelse af arbejdstid tilsidesat
IUNO logo
Østre Landsret har for nylig taget stilling til, om en medarbejder selv kunne opgøre sin egen arbejdstid, som bevis for at 48-timers-reglen var overtrådt. Medarbejderen mente, at hun i en årrække havde arbejdet mere end 48 timer i gennemsnit. Landsretten afviste kravet, blandt andet fordi landsretten betragtede medarbejderens egen opgørelse af arbejdstiden for usandsynlig.

En leder i en marketingsvirksomhed blev sygemeldt med stress. Dagen efter at hendes læge havde forlænget sygemeldingen med et par måneder, blev hun opsagt. Det var hun utilfreds med og fremsatte herefter blandt andet krav om godtgørelse, fordi hun mente, at hun i flere år have arbejdet mere end 48 timer om ugen i gennemsnit beregnet over en periode på fire måneder (i strid med den såkaldte 48-timers-regel).


Medarbejderen lavede i den forbindelse en opgørelse over sin egen arbejdstid. Den viste, at hun havde arbejdet uden pauser fra kl. 8.30 om morgenen og til den sidste mail blev sendt om aftenen.


Landsretten skulle herefter tage stilling til, om virksomheden havde overtrådt 48-timers-reglen.


Medarbejderen havde aldrig fortalt, at hun arbejdede for meget

Byretten kom først frem til, at hun arbejdede så meget, at 48-timers-reglen var overtrådt, og at hun skulle have en godtgørelse på 50.000 kr.


Østre Landsret var uenig og kom frem til, at det ikke kunne være rigtigt, at medarbejderen skulle have arbejdet uafbrudt fra kl. 08.30 om morgenen til det tidspunkt, hvor hun sendte sin sidste mail på dagen. Retten lagde også vægt på, at hun selv havde planlagt sin arbejdstid, og om hun ville arbejde hjemmefra eller fra virksomheden. Hun havde heller ikke på noget tidspunkt gjort virksomheden opmærksom på, at hun mente, at hun ofte havde en gennemsnitlig ugentlig arbejdstid, der oversteg 48 timer. Virksomheden skulle derfor ikke betale en godtgørelse.


IUNO mener

Sagen er et godt eksempel på, at medarbejdere, der selv kan styre deres arbejdstid, også selv har et ansvar for at sikre sig, at 48-timers-reglen bliver overholdt. Hvis medarbejdere mener, at de arbejder for meget, bør de gøre virksomheden opmærksom på det.


IUNO anbefaler, at virksomheder er opmærksomme på, at det er medarbejderens samlede arbejdstid, herunder overarbejde, der ikke må overstige 48 timer om ugen i gennemsnit beregnet over en periode på 4 måneder. Hvis medarbejdere laver en troværdig opgørelse over deres arbejdstid, der viser, at 48-timers-reglen er overtrådt, kan de havde krav på en godtgørelse. Det vil i den forbindelse have betydning, om der er kollegaer, som kan bekræfte arbejdstiden, og om det ekstra arbejde er pålagt af virksomheden.


[Østre Landsrets dom af 7. oktober 2021 i sag BS-3470/2020-OLR]

Har du spørgsmål til dette indlæg, er du mere end velkommen til at kontakte os.
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her.
IUNO logo
København
Njalsgade 19C, 3
2300 København S
53 74 27 00
communication@iuno.law
Stockholm
Grev Turegatan 30
114 38 Stockholm
Oslo
Tollbugata 8
0152 Oslo
Gratis Nyhedsservice
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden
Vælg selv dine interesseområder og modtag juridisk nyt fra landets førende specialister.
Tilmeld dig nu
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
2022 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted