Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

Medarbejderes lovlige ytringer skal håndteres med respekt for ytrings­friheden

Horten
02/11/2017
Medarbejderes lovlige ytringer skal håndteres med respekt for ytrings­frihedenOmbudsmanden har i en ny afgørelse udtalt, at offentlige myndigheder har et særligt ansvar for at sikre, at kontakt til en medarbejder, som har gjort brug af sin ytringsfrihed, sker i fuld respekt for – og med anerkendelse af – den offentligt ansattes ytringsfrihed.

 

En hjemmesygeplejerske beklagede sig i et opslag på Facebook over forholdene på sin arbejdsplads, herunder bl.a. at tre store omstruktureringer var skyld i, at tre af hendes kollegaer havde sagt op inden for to måneder.

Tre dage efter Facebook-opslaget blev hjemmesygeplejersken pr. SMS og med 13 minutters varsel indkaldt til en samtale på sin arbejdsplads. I mødet deltog hjemmesygeplejersken, områdelederen, lederen af kommunens hjemmepleje og tillidsrepræsentanten. Hjemmesygeplejersken fik under mødet bl.a. at vide, at det, hun havde skrevet om i opslaget, var helt forkert, at mange af hendes kollegaer var blevet kede af det, samt at det var ærgerligt, at hun ikke var gået til ledelsen først.


De retlige rammer


Ytringsfriheden er bl.a. beskyttet i grundlovens § 77 og Den Europæiske Menneskerettighedskonventions artikel 10. I 2016 (gen)udsendte Justitsministeriet "Vejledning om offentligt ansattes ytringsfrihed".

Af vejledningen fremgår det, at offentligt ansatte har en udstrakt ytringsfrihed. Det gælder også, når det kommer til kritik af deres arbejdsplads, og selvom kritikken ikke er rejst internt først. Der gælder dog visse rammer, herunder at man skal gøre det klart, at man udtaler sig på egne og ikke på myndighedens vegne, at man ikke må bryde sin tavshedspligt, at man ikke må udtale sig på en freds- eller ærekrænkende måde ved for eksempel at fremsætte injurier, samt at man ikke må udtrykke sig i en urimelig grov form eller fremsætte åbenbart urigtige oplysninger om væsentlige forhold inden for eget arbejdsområde.


Vær omhyggelig med ordvalg, fremtræden og måden samtalen afholdes på


Ombudsmanden finder ikke grund til at kritisere, at kommunen tog kontakt til medarbejderen med henblik på at give hende faktuelle oplysninger, da det er et sagligt formål.

Ombudsmandens kritik går udelukkende på, at det var kommunens ansvar at sørge for, at forløbet foregik i fuld respekt for – og med anerkendelse af – hjemmesygeplejerskens ytringsfrihed som offentligt ansat, og at kontakten til hjemmesygeplejersken var foregået på en måde, der medførte risiko for, at hjemmesygeplejersken fremover ville afholde sig fra at ytre sig.

Kommunen havde allerede erkendt og beklaget over for Ombudsmanden, at det korte varsel, mødeformen og deltagerkredsen kunne medvirke til, at hjemmesygeplejersken følte sig presset. Ombudsmanden går imidlertid dét videre og kritiserer også – i den konkrete sammenhæng – de dele af mødets indhold, hvor hjemmesygeplejersken fik en såkaldt "lille bitte" opfordring til at læse sine ting igennem, så kollegaer ikke blev kede af det, og hvor ledelsen bemærkede, at det var ærgerligt, at hjemmesygeplejersken ikke havde henvendt sig til ledelsen først.

Ombudsmanden konkluderer på den baggrund, at det er beklageligt, at hjemmesygeplejersken havde fået dét indtryk, at ledelsen kritiserede, at hun havde brugt sin ytringsfrihed, og at hensigten med mødet havde været at få hende til at tie stille.

Læs hele Ombudsmandens udtalelse her

 

Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her →
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
2023 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted