Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

Medarbejdere risikerer at miste ferie, som ikke holdes før årets afslutning

IUNO
29/11/2021
Medarbejdere risikerer at miste ferie, som ikke holdes før årets afslutning
IUNO logo
Medarbejdere skal både holde 4 ugers ferie og ferie, som de har til gode fra ”miniferieåret” inden den 31. december 2021. Ellers risikerer de at miste ferien. Efter den nye ferielov kan ferie ud over 4 uger overføres eller udbetales, hvis medarbejdere ikke har nået at holde ferien inden slutningen af året. Ferie, som medarbejdere har til gode fra ”miniferieåret”, har dog ifølge myndighederne særlig status og kan derfor ikke overføres eller udbetales, hvis den ikke holdes inden slutningen af året.

Den 1. september 2020 trådte en ny ferielov i kraft. Efter den nye ferielov optjener og afholder medarbejdere deres ferie samtidigt. Det betyder, at ferie optjenes i ferieåret, der løber fra den 1. september til den 31. august i det følgende år (12 måneder), og at ferie afholdes i ferieafholdelsesperioden, der løber fra den 1. september samme år til den 31. december i det følgende år (16 måneder). Medarbejdere har altså 4 måneder ekstra til at holde deres ferie i.


Hvad gælder for overskydende ferie?

Efter ferieloven optjener medarbejdere ret til 5 ugers ferie hvert ferieår. Der gælder dog særlige regler, hvis medarbejdere ikke har holdt alle 5 ugers ferie inden ferieafholdelsesperiodens udløb den 31. december, herunder:


  • Virksomheder og medarbejderne kan aftale at overføre ferie ud over 4 uger til næste ferieafholdelsesperiode, hvis der indgås en skriftlig aftale herom inden den 31. december i ferieafholdelsesperioden
  • Hvis der ikke er indgået en aftale om overførsel af ferie, skal virksomheder automatisk udbetale ferie og ferietillæg ud over 4 uger, hvis medarbejdere har været ansat hos virksomheden på fuldtid i hele ferieafholdelsesperioden eller erklærer at beløbet vedrører optjent ferie ud over 4 uger, og at de ikke har modtaget offentlige ydelser i ferieåret
  • Medarbejdere, der på grund af særlige forhold (feriehindringer) har været afskåret fra at holde ferie inden ferieafholdelsesperiodens udløb kan få overført op til 4 ugers ferie til næste ferieafholdelsesperiode
  • Kun ferie ud over 4 uger kan overføres eller udbetales til medarbejdere

Virksomheder, der indgår en aftale om overførsel af ferie ud over 4 uger, skal senest den 31. december i ferieafholdelsesperioden skriftligt orientere FerieKonto eller den, der skal udbetalte feriebetalingen, at ferien overføres. Hvis ferie overføres på grund af feriehindringer, skal virksomheder senest den 31. januar efter ferieafholdelsesperiodens udløb orientere FerieKonto eller den, der skal udbetale ferien, at ferien overføres.


Ferie, som medarbejdere har til gode fra ”miniferieåret”

I forbindelse med overgangen til den nye lov blev der indført et ”miniferieår”, som var en forkortet ferieafholdelsesperiode, der løb fra 1. maj 2020 til den 31. august 2020. I den periode skulle medarbejdere afholde 16,64 dages ferie, som de havde optjent i perioden 1. januar 2019 til 31. august 2019. Men hvis medarbejdere ikke nåede at holde ferien i miniferieåret, blev den automatisk overført til at afholdelse efter reglerne i den nye ferielov.


Ifølge myndighederne har de 16,64 dage en ”særlig status”, og ferien kan derfor hverken overføres til næste ferieafholdelsesperiode eller blive udbetalt efter reglerne i den nye ferielov, hvis ferien ikke er holdt inden slutningen af året. Det betyder, at medarbejderne skal afholde de 16,64 dages ferie inden 31. december 2021, ellers vil de miste retten til ferie og feriepenge.


IUNO mener

Den nye ferielov har medført store ændringer af feriesystemet. Det er derfor vigtigt, at virksomhederne er opmærksomme på reglerne for afholdelse af ferie, da medarbejdere kan risikere at miste retten til betalt ferie, hvis de ikke når at holde ferien inden slutningen af året. IUNO bemærker, at feriedagenes særlige status er myndighedernes fortolkning, og at det ikke fremgår direkte af ferieloven.


IUNO anbefaler, at virksomheder sørger for at minde deres medarbejdere om, at de skal afholde deres ferie, og at retten til betalt ferie mistes, hvis de ikke når at holde den inden slutningen af året. Det er nemlig tidligere blevet slået fast af EU-Domstolen, at virksomheder aktivt skal opfordre medarbejdere til at holde ferie, og at det er virksomheders pligt at sikre, at medarbejdere har mulighed for at holde ferie. Det har vi skrevet mere om her. Virksomheder skal derfor i god tid orientere medarbejdere, hvis de har ferie til gode, og sørge for, at informationen gives skriftligt og konkret til den enkelte medarbejder, da det er virksomheders bevisbyrde, at dette er sket.


[Bekendtgørelse af lov om ferie af 12. februar 2021 og Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekrutterings notat af 15. juni 2021]

Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her →
Har du spørgsmål til dette indlæg, er du mere end velkommen til at kontakte os.
Fagligt indhold, der kunne være relevante for dig
Har du pligt til at oprette en whistleblowerordning inden den 17. december 2023?
Jurainfo Exclusive logo
PODCAST
Har du pligt til at oprette en whistleblowerordning inden den 17. december 2023?
Bliv klogere på whistleblowerloven, herunder hvilke virksomheder, der har pligt til at etablere en whistleblowerordning.
Artikler, der kunne være relevante for dig
Tvillingeforældre får ekstra barsel
Tvillingeforældre får ekstra barsel
03/04/2024
Ansættelses- og arbejdsret
At ophæve på egen bekostning
At ophæve på egen bekostning
04/04/2024
Ansættelses- og arbejdsret
Ekstra orlov til tvillingeforældre og lempeligere regler for udenlandsk arbejdskraft
Ekstra orlov til tvillingeforældre og lempeligere regler for udenlandsk arbejdskraft
12/04/2024
Ansættelses- og arbejdsret
Flere ansatte indberetter om virksomhedens interne forhold til Den Nationale Whistleblowerordning
Flere ansatte indberetter om virksomhedens interne forhold til Den Nationale Whistleblowerordning
11/04/2024
Compliance, Ansættelses- og arbejdsret
PTSD-ramt politibetjent fik ret i Højesteret
PTSD-ramt politibetjent fik ret i Højesteret
16/04/2024
Ansættelses- og arbejdsret
Aktieoptionernes akilleshæl
Aktieoptionernes akilleshæl
19/04/2024
Ansættelses- og arbejdsret
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
2024 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted