Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

Medarbejder berettiget bortvist for forsøg på at få udleveret materiale fra virksomheden

IUNO
14/03/2017
Medarbejder berettiget bortvist for forsøg på at få udleveret materiale fra virksomheden


En medarbejder forsøgte i sin fritstillingsperiode at tilegne sig materiale hos virksomheden. Da virksomheden blev bekendt med det, bortviste man medarbejderen. Både byretten og landsretten fandt, at bortvisningen var berettiget, uanset materialets karakter, da materialet tilhørte virksomheden, og der var tale om et brud på virksomhedens politik.

En medarbejder havde problemer med at møde til tiden, og han glemte ofte at sygemelde sig. Medarbejderen blev indkaldt til et møde med sin leder, og på dette møde blev medarbejderens mødetider præciseret, og det blev gjort klart, at sygemeldinger skulle ske til nærmeste leder på første sygedag inden klokken 9.00.

Da medarbejderen ikke efterfølgende overholdt aftalen om mødetid og meddelelse af sygefravær, blev han efter en skriftlig advarsel opsagt af virksomheden.

I fritstillingsperioden anmodede medarbejderen en ekstern konsulent i firmaet om - i bytte for en flaske vin - at sende ham nogle filer fra virksomhedens server, som han selv havde arbejdet på. Da virksomheden blev opmærksom på det, blev medarbejderen bortvist.

 

Overtrædelse af virksomheden politik

Retten fastslog indledningsvis, at opsigelsen var sagligt begrundet i medarbejderens manglende overholdelse af mødetider og virksomhedens procedure for sygemelding.

Retten lagde herefter til grund, at de oplysninger, som medarbejderen bad om at få tilsendt fra konsulenten lå på virksomhedens server, og at de var virksomhedens ejendom, uanset at de muligvis kunne have været tilvejebragt på anden vis.

Ved at forsøge at få den eksterne konsulent til at sende sig filerne, overtrådte medarbejderen virksomhedens politik om brug af koncerninformation og koncerninformationsbehandlingssystemer. På den baggrund fastslog retten, at bortvisningen var berettiget.


IUNO mener


Afgørelsen viser, at beskyttelsen mod videregivelse af virksomheders materiale ikke kun gælder erhvervshemmeligheder, i hvert fald hvis virksomheden har en politik, der klart forbyder videregivelse eller brug af materialet. Det afgørende er, om der er tale om virksomhedens ejendom, uanset om materialet kunne have været tilvejebragt på anden vis.

Virksomheder bør generelt være opmærksomme på, om opsagte medarbejdere tilbageleverer alt materiale i forbindelse med fratræden, og at der lukkes ned for adgangen til systemer og e-mail. Derudover bør virksomheder overveje at implementere tekniske forhindringer mod uønsket misbrug af data. På den måde minimeres risikoen for, at medarbejderen tilegner sig virksomhedens ejendele.

I den konkrete sag, havde det betydning, at virksomheden havde en politik på plads. Virksomheder kan derfor med fordel udarbejde personalepolitikker med henblik på at sikre, at medarbejderne er bekendt med de interne regler for håndtering af virksomhedens ejendom, herunder filer.

[Østre Landsrets afgørelse i sag B-917-16]
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her →
Fagligt indhold, der kunne være relevante for dig
Har du pligt til at oprette en whistleblowerordning inden den 17. december 2023?
Jurainfo Exclusive logo
PODCAST
Har du pligt til at oprette en whistleblowerordning inden den 17. december 2023?
Bliv klogere på whistleblowerloven, herunder hvilke virksomheder, der har pligt til at etablere en whistleblowerordning.
Artikler, der kunne være relevante for dig
International arbejdskraft - klare anbefalinger
International arbejdskraft - klare anbefalinger
01/07/2024
Ansættelses- og arbejdsret
Tidsregistrering - er I klar?
Tidsregistrering - er I klar?
19/06/2024
Ansættelses- og arbejdsret
Kommune var for langsom
Kommune var for langsom
21/06/2024
Ansættelses- og arbejdsret, Forsikring og erstatning
Skat og brug af udenlandsk arbejdskraft
Skat og brug af udenlandsk arbejdskraft
21/06/2024
Skatte- og afgiftsret, Ansættelses- og arbejdsret
Lige rettigheder til vikarer på overenskomst
Lige rettigheder til vikarer på overenskomst
20/06/2024
Ansættelses- og arbejdsret, EU-ret
Nye regler for udenlandsk arbejdskraft vedtaget
Nye regler for udenlandsk arbejdskraft vedtaget
24/06/2024
Ansættelses- og arbejdsret
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
2024 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted