Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

Må en arbejdsgiver stille krav om medlemskab af folkekirken?

Delacour
16/07/2018
Må en arbejdsgiver stille krav om medlemskab af folkekirken?

Ligebehandlingsnævnet har den 27. juni 2018 truffet afgørelse om, hvorvidt en arbejdsgiver må lægge vægt på ansøgeres medlemskab af Den Danske Folkekirke i forbindelse med ansættelse af nye medarbejdere.Sagen omhandlede en organisation, der efter sit formål arbejder ud fra et kristent livs- og menneskesyn og søger sine medarbejdere blandt medlemmer af Den Danske Folkekirke.

Organisationen driver blandt andet flere stofindtagelsesrum, og opslog i 2017 to stillinger til besættelse af medarbejdere med sundhedsmæssig og/eller pædagogisk bagrund. I opslaget havde organisationen angivet, at man forventede at ansøgere var medlem af folkekirken og kunne arbejde ud fra organisationens kristne livs- og menneskesyn.


Klage over forskelsbehandling


En kvindelig ansøger klagede over, at hun ikke var blevet tilbudt en af de ledige stillinger og at dette skyldes ulovlig forskelsbehandling på baggrund af hendes køn og hendes manglende medlemskab af folkekirken.

Kvinden havde i gennem mere end halvandet år være tilknyttet organisationens stofindtagelsesrum, først som praktikant, dernæst som vikar og endeligt som fastansat i en tidsbegrænset stilling på 13 måneder.

Forskelsbehandlingslovens forbyder som udgangspunkt, at en arbejdsgiver lægger vægt på en persons religion eller tro i forbindelse med ansættelse, afskedigelse, forfremmelse, forflyttelse eller med hensyn til løn- og arbejdsvilkår. Dette forbud gælder dog ikke, hvis arbejdsgiveren har som sit udtrykte formål at fremme et religiøst standpunkt eller en bestemt trosretning.


Ligebehandlingsnævnets afgørelse


Ved sin vurdering af om klageren var blevet forskelsbehandlet på baggrund af religion eller tro fandt Ligebehandlingsnævnet, at idet arbejdets art lå inden for organisationens kerneområde, var det i det konkrete tilfælde ikke i strid med forskelsbehandlingsloven at stille krav om medlemskab af folkekirken. Det var uden betydning, at kvinden tidligere havde været ansat i en tidsbegrænset stilling uden at det manglende medlemskab af folkekirken havde givet anledning til bemærkninger.

Organisationen blev derfor frifundet. Ligebehandlingsnævnet fandt derudover ikke, at kvinden havde påvist faktiske omstændigheder for, at hendes køn havde indgået i organisationens beslutning om ikke at ansætte hende.

Advokat Jon Lauritzen og advokatfuldmægtig Anders Nielsen repræsenterede organisationen.

Afgørelsen kan findes her under j.nr.: 18-1734.

 


Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her →
Delacour logo
København
Portland Towers
Göteborg Plads 1
2150 Nordhavn
70 11 11 22
70 11 11 33
delacour@delacour.dk
Aarhus
Åboulevarden 13
8000 Aarhus C
Gratis Nyhedsservice
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden
Vær den første til at modtage relevante juridiske nyheder inden for dine interesseområder
Tilmeld dig nu
Kurser, der kunne være relevante for dig
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
2023 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted