Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

Lovlig konflikt ikke længere lovlig fra tidspunkt, hvor virksomhed indgik overenskomst med andet FH-forbund

Kromann Reumert
08/02/2024
Lovlig konflikt ikke længere lovlig fra tidspunkt, hvor virksomhed indgik overenskomst med andet FH-forbund
Kromann Reumert logo
Arbejdsretten behandlede den 24. januar 2024 en sag om, hvorvidt 3F Transports varslede og iværksatte konflikt overfor en virksomhed var lovlig eller ej. Arbejdsretten kom frem til, at den af 3F Transport iværksatte konflikt var lovligt etableret både for så vidt angår hovedkonflikt og sympatikonflikt, men at den etablerede konflikt ikke længere var lovlig fra det tidspunkt, hvor virksomheden indgik overenskomst med HK Handel.

Kort om sagen

Sagen handlede om, hvorvidt den af 3F Transport varslede og iværksatte konflikt mod en virksomhed til støtte for indgåelse af 3F Transports lageroverenskomst var lovlig eller ej henset til, at virksomheden efterfølgende valgte at tiltræde den med lageroverenskomsten konkurrerende overenskomst indgået mellem Dansk Erhverv Arbejdsgiver og HK Handel.


Den pågældende virksomhed driver handel med fodboldtøj og -udstyr i Europa, hvilket primært sker via onlinesalg og derudover via enkelte fysiske butikker placeret i fire forskellige lande.


Sagen begyndte, da virksomheden i foråret 2020 modtog første konfliktvarsel fra 3F Transport med krav om overenskomstdækning af virksomhedens centrallager. Der havde forud for 3F Transports konfliktvarsel ikke været nogen dialog mellem parterne. Efter modtagelsen af første konfliktvarsel begyndte virksomheden at sondere overenskomstterrænet med henblik på at finde frem til den overenskomst, som passede bedst til virksomheden. I efteråret 2020 modtog virksomheden andet konfliktvarsel fra 3F Transport. Virksomheden havde herefter et enkelt indledende møde med 3F Transport, som blev fulgt op af en mail fra fagforeningen med en lønoversigt. Herefter var der ingen forhandling eller anden kontakt mellem 3F og virksomheden før i maj 2022.


I foråret 2021 blev der varslet og iværksat en sympatikonflikt, men hverken hovedkonflikt eller sympatikonflikt havde effekt på virksomhedens drift.


I forbindelse med virksomhedens sondering af overenskomstterrænet indledte den en dialog med HK Handel. Efter forhandlinger blev virksomheden og HK Handel i begyndelsen af 2022 enige om de sidste detaljer. Grundet sygdom tiltrådte virksomheden dog først den relevante overenskomst mellem Dansk Erhverv Arbejdsgiver og HK Handel i juni 2022. I maj 2022 rettede 3F Transport en fornyet henvendelse til virksomheden, og i juli 2022 blev der fremsendt et nyt varsel om iværksættelse af sympatikonflikt til støtte for hovedkonflikten.

Arbejdsrettens resultat og begrundelse

Arbejdsretten nåede i tilkendegivelsen frem til, at 3F Transport skulle anerkende, at den varslede og iværksatte hoved- og sympatikonflikt var ulovlig fra det tidspunkt i juni 2022, hvor virksomheden indgik overenskomst med HK Handel.


Arbejdsretten begrundede resultatet med, at en faglig organisation som udgangspunkt ikke lovligt kan etablere konflikt med henblik på at opnå overenskomst over for en arbejdsgiver, som allerede er dækket af en overenskomst med et andet forbund inden for samme hovedorganisation, og at dette udgangspunkt kun kan fraviges, hvis der foreligger meget stærke grunde herfor.


Arbejdsretten konkluderede i den konkrete sag, at der ikke forelå "meget stærke grunde", som vil kunne tilsidesætte dette udgangspunkt, og i den forbindelse lagde Arbejdsretten blandt andet vægt på, at:


  • både konflikten og sympatikonflikten var oprindelig lovlig både reelt og formelt
  • der fra efteråret 2020 til foråret 2022 ikke havde været forhandling eller dialog mellem virksomheden og 3F Transport
  • hverken hovedkonflikten eller sympatikonflikten havde haft nogen effekt på virksomhedens drift
  • virksomheden i perioden fra efteråret 2020 havde haft dialog med HK Handel, hvor virksomheden havde orienteret HK Handel om den forudgående dialog, der havde været med 3F Transport
  • HK Handel efter besigtigelse af lager havde tilkendegivet, at arbejdet på virksomhedens lager naturligt hørte under HK's faglige område, hvilket endvidere ikke var bestridt af 3F Transport under sagen.


Sagen blev herefter forligt i overensstemmelse med Arbejdsrettens tilkendegivelse.

Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her →
Artiklen er forfattet af:
Har du spørgsmål til dette indlæg, er du mere end velkommen til at kontakte mig.
Fagligt indhold, der kunne være relevante for dig
Har du pligt til at oprette en whistleblowerordning inden den 17. december 2023?
Jurainfo Exclusive logo
PODCAST
Har du pligt til at oprette en whistleblowerordning inden den 17. december 2023?
Bliv klogere på whistleblowerloven, herunder hvilke virksomheder, der har pligt til at etablere en whistleblowerordning.
Artikler, der kunne være relevante for dig
International arbejdskraft - klare anbefalinger
International arbejdskraft - klare anbefalinger
01/07/2024
Ansættelses- og arbejdsret
Tidsregistrering - er I klar?
Tidsregistrering - er I klar?
19/06/2024
Ansættelses- og arbejdsret
Kommune var for langsom
Kommune var for langsom
21/06/2024
Ansættelses- og arbejdsret, Forsikring og erstatning
Skat og brug af udenlandsk arbejdskraft
Skat og brug af udenlandsk arbejdskraft
21/06/2024
Skatte- og afgiftsret, Ansættelses- og arbejdsret
Lige rettigheder til vikarer på overenskomst
Lige rettigheder til vikarer på overenskomst
20/06/2024
Ansættelses- og arbejdsret, EU-ret
Nye regler for udenlandsk arbejdskraft vedtaget
Nye regler for udenlandsk arbejdskraft vedtaget
24/06/2024
Ansættelses- og arbejdsret
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
2024 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted