Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

Lovforslag om #MeToo er nu vedtaget

Kromann Reumert
08/01/2019
Lovforslag om #MeToo er nu vedtaget


#MeToo-kampagnen har i den grad øget fokus på seksuel chikane på arbejdsmarkedet. Det har nu medført, at Folketinget, den 20. december 2018, har vedtaget lovforslaget om at ændre ligebehandlingsloven. Lovændringen skal tydeliggøre det eksisterende forbud mod seksuel chikane og give hjemmel til et forhøjet godtgørelsesniveau. I denne nyhed kan du læse, hvad ændringen indebærer.


Forhøjelse af godtgørelsesniveauet


Lovændringen har til formål at forhøje det generelle godtgørelsesniveau i sager om seksuel chikane. Det er hensigten, at det nuværende, gennemsnitlige godtgørelsesniveau på 25.000 kroner forhøjes med 1/3. I tillæg hertil kan domstolene, ved godtgørelsens udmåling, lægge vægt på pris- og lønudviklingen.


Omgangsformen på arbejdspladsen skal ikke tillægges betydning


Med ændringen af ligebehandlingsloven ønsker regeringen blandt andet at præcisere, at arbejdsgiverens pligt til at yde lige arbejdsvilkår for kvinder og mænd også omfatter et forbud mod seksuel chikane. Det gælder allerede i dag, men lovændringen skal være med til at tydeliggøre netop dette forbud.

Indtil nu har det været praksis hos domstolene, at en uformel omgangsform og tone på arbejdspladsen kunne tillægges betydning for vurderingen af, om der var udvist en krænkende adfærd, der kan karakteriseres som seksuel chikane. Med lovændringen understreger regeringen, at en sådan uformel omgangsform og tone ikke længere skal tillægges betydning.

Flere afgørelser tyder på, at netop argumentet om en uformel omgangsform og et "frit sprog" på arbejdspladsen har ført til, at domstolene ikke har vurderet, at den udviste adfærd udgjorde seksuel chikane. Dette ændres nu med den nye lov.

Lovændringen træder i kraft den 1. januar 2019.

Læs det vedtagne lovforslag.

Læs Beskæftigelsesministeriets pressemeddelelse.

 Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her →
Kurser, der kunne være relevante for dig
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
2023 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted