Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

Lovændring skal sikre ophold i Danmark ved et Brexit uden udtrædel­sesaftale

Horten
22/02/2019
Lovændring skal sikre ophold i Danmark ved et Brexit uden udtrædel­sesaftale
Horten logoRegeringen har sendt et lovforslag i høring, der skal sikre, at en række EU-rettigheder videreføres for britiske statsborgere, der opholder sig i Danmark efter EU-reglerne om fri bevægelighed, såfremt Storbritannien udtræder af EU uden en udtrædelsesaftale. Storbritannien forventes at udtræde af EU den 29. marts 2019.

 

Hvis Brexit bliver gennemført uden en udtrædelsesaftale mellem Storbritannien og EU, vil Storbritannien EU-retsligt være at anse som et tredjeland, og statsborgere herfra vil ikke længere nyde de rettigheder, de i dag har som EU-borgere.

Det er første gang, en medlemsstat forlader EU, og det er endnu ikke muligt at forudsige, hvilke konsekvenser det vil have for de berørte borgere, hvis der ikke foreligger en udtrædelsesaftale. Derfor har EU opfordret medlemsstaterne til at anlægge en generøs tilgang til de statsborgere fra Storbritannien, der allerede opholder sig i medlemsstaten ved udtrædelsestidspunktet. Regeringen har nu sendt et lovforslag i høring, der vil sikre de berørte personer en række rettigheder, som vil gælde i en overgangsperiode.


Opholdsret videreføres


Lovforslaget foreslår, at opholdsbekendtgørelsen om udlændinge, der er omfattet af EU's regler, fortsat skal gælde for statsborgere fra Storbritannien, der på udtrædelsestidspunktet udøver retten til fri bevægelighed i Danmark samt deres familiemedlemmer. Det vil sige, at britiske statsborgere og deres familiemedlemmer, som allerede opholder sig i Danmark, kan blive i Danmark på samme vilkår som i dag uden at skulle ansøge om nyt opholdsgrundlag efter udlændingelovens regler. Det foreslås også, at allerede opnået ret til tidsubegrænset ophold efter EU-retten bevares.


Ret til ydelser som sygedagpenge og barsel videreføres


På beskæftigelsesområdet foreslås det, at de gældende rettigheder i forhold til ydelser som sygedagpenge og barsel videreføres. Samtidig foreslås det, at statsborgere fra Storbritannien, der har optjent ret til dansk social pension på udtrædelsestidspunktet vil bevare den ret, og at retten til at medtage ydelser fra Danmark for så vidt angår førtidspension, folkepension, fleksydelse og efterløn bevares, men at retten til at medtage andre ydelser bortfalder.


Ligebehandlingsprincippet opretholdes


Derudover foreslås det, at ligebehandlingsprincippet i medfør af forordningen om arbejdskraftens frie bevægelighed opretholdes, så britiske statsborgere i Danmark fortsat ligebehandles med EU-statsborgere, og at danske statsborgere og EU-statsborgere ligebehandles ved ophold i Storbritannien.

På samme måde foreslås det, at der fortsat sker medregning af perioder i Storbritannien til brug for optjening af ret til ydelser.


Brexits videre forløb


Lovforslaget vil alene træde i kraft, hvis Storbritannien udtræder af EU uden en udtrædelsesaftale. Desuden er det en forudsætning, at ordningen er midlertidig, idet man ønsker at sikre en blid overgang til Storbritannien status som tredjeland. De foreslåede lovændringer viser dog, at britiske statsborgere i Danmark, og formentlig også danske statsborgere, som opholder sig i Storbritannien, ikke i første omgang vil miste samtlige rettigheder, der følger af EU-retten, men at der arbejdes for at sikre en blid overgang. Vi holder naturligvis øje med udviklingen og vil sørge for at holde jer opdateret.

 
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her →
Har du spørgsmål til dette indlæg, er du mere end velkommen til at kontakte os.
Horten logo
Hellerup
Philip Heymans Allé 7
2900 Hellerup
33 34 40 00
33 34 40 01
info@horten.dk
Aarhus
Frederiks Plads 36
8000 Aarhus C
Herning
Godsbanevej 1B
7400 Herning
Gratis Nyhedsservice
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden
Vær den første til at modtage relevante juridiske nyheder inden for dine interesseområder
Tilmeld dig nu
Faglige videoer, der kunne være relevante for dig
Juridiske kandidater er i høj kurs
Mange virksomheder oplever, at det er svært at tiltrække kompetent juridisk arbejdskraft. Men det behøver det ikke nødvendigvis være - Hvordan kommer vi ind på i denne video hvor vi fortæller om vores erfaringer med markedet og giver gode råd til hvordan du får fat i de rigtige kandidater.
Force majeure - hvornår kan begrebet anvendes?
Mange virksomheder er ikke opmærksomme på at udvide force majeure-begrebet i deres kontrakter og flere anvender begrebet helt forkert. Bliv klogere på hvornår noget er en force majeure-begivenhed og hvornår du kan benytte en force majeure-klausul ved manglende leveringer.
Eksterne investorer - Hvor, hvornår og hvordan?
Mange iværksætter overvejer før eller siden om de skal have eksterne investorer ind. Hvad skal man gøre sig af overvejelser inden man vælger at tage investorer ind i sin virksomhed?
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
2023 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted