Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Arrangementer Find juridisk specialist Domme
Om Jurainfo Bliv samarbejdspartner Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Artikel

Kritik fra Datatilsynet: Tidligere medarbejder har ret til at blive glemt

Kromann Reumert
06/08/2020
1.085
Kritik fra Datatilsynet: Tidligere medarbejder har ret til at blive glemt
Kromann Reumert logo
I en ny afgørelse udtaler Datatilsynet en alvorlig kritik af en virksomhed, der ikke imødekom en tidligere medarbejders anmodning om at få slettet videooptagelser og billeder af vedkommende. Dette på trods af at medarbejderen havde underskrevet en samtykkeerklæring, der tillod virksomheden at bruge materialet.




Kort om sagen


En tidligere medarbejder i en ingeniørvirksomhed klagede til Datatilsynet, fordi virksomheden afviste at slette videooptagelser og billeder af vedkommende. Materiale, som var lagt op på virksomhedens hjemmeside, youtubekanal og facebookside i markedsføringsøjemed.

Datatilsynet udtalte en alvorlig kritik af virksomhedens afvisning, da virksomheden dermed tilsidesatte den ret til sletning (retten til at blive glemt), som den tidligere medarbejder har ifølge databeskyttelsesforordningen.


Underskrevet samtykkeerklæring


Under sit ansættelsesforhold havde medarbejderen deltaget i en række film, som blev optaget til virksomhedens markedsføring.

Forud for offentliggørelsen af billederne og videoerne havde medarbejderen underskrevet en samtykkeerklæring, hvor medarbejderen tillod, at virksomheden brugte videooptagelserne på virksomhedens hjemmeside, i foldere, nyhedsbreve eller andet eksternt målrettet materiale. Efterfølgende blev filmene lagt på virksomhedens hjemmeside, youtubekanal og facebookside.

Da medarbejderens ansættelsesforhold ophørte, bad medarbejderen i september 2019 virksomheden om at fjerne en film på YouTube, som han var med i. Virksomheden svarede, at han var blevet klippet ud af filmen, men at virksomheden ikke forventede at foretage yderligere ændringer, da medarbejderen tidligere havde underskrevet samtykkeerklæringen.

På trods af endnu en henvendelse fra den tidligere medarbejder, fortsatte virksomheden med at bruge markedsføringsmaterialet. Derfor klagede den tidligere medarbejder til Datatilsynet over den manglende sletning af det videomateriale, hvor han stadig fremgik.
I december 2019 konstaterede Datatilsynet også, at den tidligere medarbejder stadig var med i en video på virksomhedens hjemmeside og YouTube.


Datatilsynets afgørelse


Ifølge databeskyttelsesforordningen har den registrerede ret til at få oplysninger om sig selv slettet af den dataansvarlige uden unødig forsinkelse, når den registrerede trækker sit samtykke til behandlingen tilbage, og der ikke er andet retsgrundlag for at behandle den registreredes personoplysninger.

Datatilsynet vurderede, at den tidligere medarbejder, ved sine henvendelser om sletning til virksomheden, måtte anses for at have trukket sit samtykke til behandlingen tilbage.
Derfor fandt Datatilsynet anledning til at udtale en alvorlig kritik af virksomheden for ikke at have slettet oplysningerne uden unødig forsinkelse.

Tilsynet lagde vægt på, at virksomheden, i september 2019, havde oplyst den tidligere medarbejder om, at vedkommende ville blive klippet ud af alle film, men at den tidligere medarbejder stadig fremgik af filmene på YouTube og virksomhedens hjemmeside i december 2019.

Læs afgørelsen.


Kromann Reumerts bemærkninger


Afgørelsen viser, at virksomheder er forpligtet til at slette markedsføringsmateriale, hvoraf tidligere medarbejdere fremgår, hvis behandlingen er baseret på et samtykke, der efterfølgende trækkes tilbage.

I denne sag vurderede Datatilsynet, at der ikke var et andet retsgrundlag for at behandle den tidligere medarbejders personoplysninger. Derfor kunne virksomheden ikke forsvare behandlingen af oplysninger med den såkaldte interesseafvejningsregel.

Tilsynets vurdering er i overensstemmelse med dets vejledning om databeskyttelse i forbindelse med ansættelsesforhold. Ifølge vejledningen må en arbejdsgiver nemlig som udgangspunkt ikke offentliggøre billeder af medarbejdere på arbejde uden medarbejderens samtykke.

Selv om vejledningen ikke præciserer, om det samme gælder for videomateriale, vil offentliggørelse af videomateriale også kræve medarbejderens samtykke, hvilket Datatilsynet også har lagt til grund i denne afgørelse.
Har du spørgsmål til dette indlæg, er du mere end velkommen til at kontakte os. Du finder kontaktoplysningerne nedenfor.
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores nyhedsservice her.
Kromann Reumert logo
København
Sundkrogsgade 5
2100 København Ø
70 12 12 11
mail@kromannreumert.com
Aarhus
Rådhuspladsen 3
8000 Aarhus C
London
65 St. Paul's Churchyard
London EC4M 8AB
Ledige jobs
Jurainfo logo
Annoncér dit stillingsopslag her og nå ud til mere end 29.000 månedlige besøgende

Juridiske nyheder & artikler

Hold dig opdateret på de seneste juridiske nyheder eller søg blandt de mere end 4.000 artikler som allerede er udgivet. Vi har samlet det vigtigste viden ét sted.

Juridiske kurser & arrangementer

Find nemt dit næste kursus eller anden relevant efteruddannelse inden for dit felt. Søg på tværs af fagområder fra en række forskellige udbydere.

Find Juridisk Specialist

Brug for en advokat? Søg efter verificerede specialister på tværs af advokatbranchen og find en specialist inden for det område, hvor du søger råd og vejledning.

Nyhedsservice
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden
Vælg selv dine interesseområder og modtag juridisk nyt fra landets førende specialister.
Tilmeld dig nu
Artikler, der kunne være relevante for dig
Hvilke kontrolforanstaltninger må du bruge over for dine medarbejdere?
Hvilke kontrolforanstaltninger må du bruge over for dine medarbejdere?
30/10/2020
Persondata, Ansættelses- og arbejdsret
Datatilsynet har offentliggjort en opdateret og strengere vejledning om fortegnelseskravet i Databeskyttelsesforordningens artikel 30
Datatilsynet har offentliggjort en opdateret og strengere vejledning om fortegnelseskravet i Databeskyttelsesforordningens artikel 30
29/09/2020
Persondata
Har du styr på oplysningspligten ved brug af kontrolforanstaltninger over for dine medarbejdere?
Har du styr på oplysningspligten ved brug af kontrolforanstaltninger over for dine medarbejdere?
22/09/2020
Persondata
Skabelon til samtykke: Sådan indhenter og behandler du kontakt­oplysninger på dine gæster
Skabelon til samtykke: Sådan indhenter og behandler du kontakt­oplysninger på dine gæster
10/09/2020
Persondata
Ny afgørelse om brug af medarbejderes fingeraftryk ved adgangskontrol
Ny afgørelse om brug af medarbejderes fingeraftryk ved adgangskontrol
11/08/2020
Persondata
Derfor kunne sejlklub lovligt offentliggøre person­oplysninger i gamle klubblade
Derfor kunne sejlklub lovligt offentliggøre person­oplysninger i gamle klubblade
07/08/2020
Persondata
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske online-platform samt formidler af juridisk viden. Her finder du juridiske nyheder, kurser og arrangementer. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
Vandtårnsvej 77, DK-2860 Søborg
E-mail: kontakt@jurainfo.dk
CVR-nr. 38375563
© 2020 Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted