Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Arrangementer Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Bliv forfatter Bliv kursusudbyder Bliv verificeret specialist Bliv jobannoncør
Artikel

Hvornår må du videregive personoplysninger i henhold til GDPR?

WTC advokaterne
02/09/2021
Hvornår må du videregive personoplysninger i henhold til GDPR?
WTC advokaterne logo
To nye afgørelser fra Datatilsynet kan belyse, hvornår virksomheder er berettiget til at videregive personoplysninger i henhold til GDPR.

Som virksomhed må du kun behandle de personoplysninger, der er nødvendige for formålet med behandlingen. Som dataansvarlig skal du derfor altid foretage en vurdering af virksomhedens berettigelse til at videregive personoplysningerne til tredjepart, herunder nødvendigheden og omfanget af de oplysninger I ønsker at videregive.


Med udgangspunkt i to konkrete sager kan du læse om vigtigheden af at foretage en aktiv vurdering af de oplysninger man videregiver, der i modsat fald kan medføre alvorlige sikkerhedsbrud.


Kommune indstillet til bøde for videregivelse af personoplysninger

En kommune er netop blevet politianmeldt og indstillet til en bøde på kr. 200.000 for ikke at leve op til sine forpligtelser som dataansvarlig.

Bøden og politianmeldelsen kommer på baggrund af et alvorligt sikkerhedsbrud hos den kommunale tandpleje, der igennem længere tid havde sendt automatiske velkomstbreve til forældre. Velkomstbrevene indeholdt navne og adresseoplysninger på begge forældre, også selvom forældrene i nogle tilfælde ikke boede sammen.


Den automatiske proces betød, at tandplejen i flere tilfælde videregav adresseoplysninger til den anden forælder, selvom forælderen (og barnet) var under navne- og adressebeskyttelse.


”Når man opsætter en automatisk proces til fremsendelse af breve med personoplysninger, f.eks. adresser, skal man tage højde for, at videregivelse af oplysningerne i hvert enkelt tilfælde ikke må udsætte borgeres, herunder børns, rettigheder for en risiko. Man skal i øvrigt altid vurdere, om det overhovedet er nødvendigt, at oplysningerne fremgår af brevene”, forklarer chefkonsulent i Datatilsynet Eva Volfing.


Læs hele sagen her: Vejle kommune indstilles til bøde


Bank handlede i overensstemmelse med reglerne

I en anden sag har Datatilsynet vurderet Nordeas videregivelse af personoplysninger i forbindelse med salg af fordringer til et luxembourgsk selskab.

Banken havde blandt andet videregivet oplysninger om kundernes personnumre.


Ifølge Datatilsynet var videregivelsen af personnumrene sket i overensstemmelse med GDPR, idet de var nødvendige for køberen, for at kunne identificere hvert enkel låntager. Videregivelsen af de specifikke personoplysninger var dermed også nødvendige, for at selskabet kunne iagttage sin indberetningspligt efter skatteindberetningslovens regler, og hensynet til de registrerede oversteg ikke denne interesse.


Datatilsynet vurderede således, at banken var retligt forpligtet til at videregive identifikationsoplysninger om deres kunder i forbindelse med salget, og videregivelsen af personnumre var derfor i overensstemmelse med GDPR.


Læs hele sagen her: Ny afgørelse: Videregivelse af oplysninger om Nordeas kunder ved salg


WTC advokaternes bemærkninger

De to sager viser vigtigheden af, at man som dataansvarlig grundigt overvejer nødvendigheden af at videregive de specifikke oplysninger, og at man ikke blot læner sig op ad en automatiseret proces.

Har du spørgsmål til dette indlæg, er du mere end velkommen til at kontakte mig.
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores nyhedsservice her.
WTC advokaterne logo
Hillerød
Slotsgade 36B, 1.
3400 Hillerød
(+45) 48 22 00 40
(+45) 48 22 00 41
wtc@wtc.dk
Helsingør
Stengade 37
3000 Helsingør
Nyhedsservice
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden
Vælg selv dine interesseområder og modtag juridisk nyt fra landets førende specialister.
Tilmeld dig nu
Jobbørs
Databeskyttelsesjurist - hvor dit arbejde betyder noget for borgernes ret til privatliv
Advokatfuldmægtig inden for insolvens
Erfaren Jurist søges til en kontorchefstilling i Departementet for Boliger, Infrastruktur og Ligestilling’s boligafdeling
3. års advokatfuldmægtig eller 1. års advokat inden for M&A og selskabsret
Annoncér dit stillingsopslag her
Faglige videoer, der kunne være relevante for dig
Hvornår må du udsende nyhedsbreve og tilbud til dine kunder?
Det kræver et markedsføringssamtykke fra dine kunder, hvis du ønsker at udsende nyhedsmail, sms'er eller på anden måde kontakte dem med gode tilbud. Advokat, Torsten Hylleberg, kommer her nærmere ind på hvad du skal være opmærksom på i forbindelse med indhentelse af markedsføringssamtykker.
Artikler, der kunne være relevante for dig
Nyt dansk resumé af Databeskyttelsesrådets (EDPB) årsberetning
Nyt dansk resumé af Databeskyttelsesrådets (EDPB) årsberetning
13/10/2021
Persondata
Regeringens lovprogram 2021/2022 i databeskyttelsesretligt perspektiv
Regeringens lovprogram 2021/2022 i databeskyttelsesretligt perspektiv
12/10/2021
Persondata
GDPR: Hvornår har I etableret tilstrækkelige sikkerhedsforanstaltninger?
GDPR: Hvornår har I etableret tilstrækkelige sikkerhedsforanstaltninger?
11/10/2021
Persondata
Ferie ingen undskyldning for forsinket underretning om sikkerhedsbrud
Ferie ingen undskyldning for forsinket underretning om sikkerhedsbrud
08/10/2021
Persondata
Datatilsynet: Forsikringsselskab nægter uberettiget en kunde indsigt i overvågningsmateriale
Datatilsynet: Forsikringsselskab nægter uberettiget en kunde indsigt i overvågningsmateriale
07/10/2021
Persondata
Det irske datatilsyn: bøde på 225 mio. EUR til WhatsApp
Det irske datatilsyn: bøde på 225 mio. EUR til WhatsApp
06/10/2021
Persondata
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske online-platform samt formidler af juridisk viden. Her finder du juridiske nyheder, kurser og arrangementer. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 77, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
© 2021 Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted