Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

Hvor langt rækker tilpasningsforpligtelsen?

NJORD Law Firm
03/08/2017
Hvor langt rækker tilpasningsforpligtelsen?

En arbejdsgiver kunne med rette afskedige en kronisk syg medarbejder. Det har Østre Landsret netop afgjort i en sag, som omhandlede arbejdsgivers tilpasningsforpligtelse over for en handicappet medarbejder. Den kronisk syge medarbejder havde hyppige toiletbesøg på grund af sin sygdom, og det udgjorde en uforholdsmæssig stor byrde for arbejdsgiveren, vurderede retten.


Arbejdsgivere er efter forskelsbehandlingsloven pålagt at foretage hensigtsmæssige tilpasningsforanstaltninger med henblik på at give handicappede medarbejdere adgang til fortsat beskæftigelse. Forpligtelsen gælder dog ikke, hvis arbejdsgiveren bliver pålagt en uforholdsmæssig stor byrde ved de nødvendige foranstaltninger.

I den konkrete sag var spørgsmålet, om arbejdsgiveren havde overholdt sin tilpasningsforpligtelse over for en kronisk syg medarbejder, der blandt andet som følge af hyppige toiletbesøg ikke kunne varetage sine arbejdsopgaver som hidtil.


Hyppige toiletbesøg hindrede varetagelse af arbejdsopgaver


En kvindelig medarbejder, der var ansat som kontorassistent, fik i juli 2012 konstateret en tumor i endetarmen. Ved medarbejderens tilbagevenden – efter en sygemelding på knap seks måneder – var hun ikke længere i stand til at varetage sine arbejdsopgaver som hidtil. Dette skyldtes blandt andet hendes behov for hyppigt at gå på toilettet, hvilket blev anslået til 60 toiletbesøg i døgnet.

Som led i sin tilpasningsforpligtelse forsøgte arbejdsgiveren at imødekomme medarbejderens nye behov, blandt andet ved at fritage medarbejderen for telefonbetjening og ad hoc-opgaver, nedsætte hendes arbejdstid og tilbyde fleksible arbejdstider.

Foranstaltningerne hjalp dog ikke, og medarbejderens arbejdsindsats var fortsat forringet, hvorfor arbejdsgiveren så sig nødsaget til at opsige hende.

Medarbejderen lagde herefter sag an mod arbejdsgiveren med påstand om ulovlig forskelsbehandling på grund af handicap.


Østre Landsret: Arbejdsgiveren havde opfyldt sin tilpasningsforpligtelse


Medarbejderen fik ikke medhold i sagen.

Landsretten kom frem til, at arbejdsgiveren havde opfyldt sine forpligtelser ved at have truffet de ovennævnte foranstaltninger. Med en henvisning til lægeerklæringer om medarbejderens sygdom og prognose vurderede retten, at arbejdsgiveren ville blive pålagt en uforholdsmæssig stor byrde ved at beholde medarbejderen.


Afgørelsen viser, at …


Arbejdsgivers tilpasningsforpligtelse ikke indebærer en pligt til at beholde en handicappet medarbejder, hvis det ikke kan lade sig gøre at tilbyde hensigtsmæssige tilpasningsforanstaltninger, så medarbejderen kan varetage sin stilling.

 

 


Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her →
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
2023 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted