Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

Husk at få styr på medarbejdernes restferie inden årsskiftet

WTC advokaterne
21/10/2022
Husk at få styr på medarbejdernes restferie inden årsskiftet
WTC advokaterne logo
Medarbejdernes restferie skal enten afholdes, udbetales eller overføres inden ferieafholdelsesperioden udløber den 31. december 2022.

Uagtet, at den ferielov, vi har nu, trådt i kraft for mere end to år siden, giver den ”nye” ferielov fortsat anledning til mange spørgsmål for såvel lønmodtagere som arbejdsgivere. Her forklarer vi kort reglerne for optjening, afholdelse, overførsel og udbetaling samt varsling af eventuel resterende feriedage til ferieafholdelsesperiodens udløb den 31. december 2022.


Optjening af ferie

Den vigtigste ændring i forhold til den gamle ferielov er, at vi nu har såkaldt samtidighedsferie. Med den nye ferielov blev der således ændret på optjeningsperioden, således at optjenings-perioden nu går fra den 1. september til den 31. august. Ferie afholdes altså i samme år som den er optjent.


Ferieafholdelsesperioden

Endvidere blev ferieafholdelsesperioden ændret til at være fra den 1. september til den 31. december året efter. Afholdelse af ferie kan altså udstrækkes helt frem til årets udgang.


De feriedage, der er optjent i perioden fra den 1. september 2021 til den 31. august 2022, skal derfor være afholdt inden ferieafholdelsesperiodens udløb den 31. december 2022.


Af de 25 optjente feriedage, som medarbejderne maksimalt kan have optjent, kan 20 af dagene ikke overføres eller udbetales, dvs. at de skal afholdes. Såfremt de 20 af feriedagene ikke er afholdt, eller kan nås at blive afholdt, skal arbejdsgiver indbetale dem til enten Arbejdsmarkedets Feriefond eller tilsvarende privat feriefond.


Såfremt en medarbejder, grundet feriehindring, har fået overført ferie fra tidligere ferieår, skal denne ferie ligeledes være afholdt inden den 31. december 2022.Overførsel af ferie

Ferie som ligger ud over de 20 feriedage – også kaldet den 5. ferieuge – kan I aftale overført til næste ferieafholdelsesperiode, der løber fra den 1. september 2022 til den 31. december 2023.


En medarbejder har ikke krav på at få overført ferie.


Overførsel af ferie kræver:


  • at arbejdsgiveren og den ansatte aftaler, at den 5. ferieuge overføres
  • at aftalen herom er indgået skriftligt senest den 31. december 2022 og
  • at der kun sker overførsel af ferie ud over de 4 uger, dvs. at der maksimalt kan overføres 1 uge


Udbetaling af den 5. ferieuge

Hvis en medarbejder ikke forventer at kunne nå at afholde alle de 5 ugers ferie, inden ferieafholdelsesperiodens udløb den 31. december 2022, og medarbejderen og arbejdsgiveren ikke har aftalt, at ferien skal overføres til næste ferieafholdelsesperiode, har medarbejderen krav på at få op til 5 feriedage udbetalt.


Arbejdsgiver skal automatisk udbetale ferien til medarbejderen senest den 31. marts 2023. Medarbejderen behøver således ikke selv at anmode om at få feriepengene udbetalt.


I perioden efter ferieårets udløb den 31. august 2022 og frem til ferieafholdelsesperiodens udløb den 31. december 2022, kan medarbejderen og arbejdsgiveren aftale, at ferie ud over de 20 feriedage udbetales inden ferieafholdelsesperiodens udløb. Dette kræver dog, at det er aftalt mellem medarbejder og arbejdsgiver.


Varsling af restferie

Såfremt du som arbejdsgiver gerne vil have, at medarbejderne afholder deres restferie i stedet for at overføre eller få udbetalt restferien, skal du varsle restferien afholdt med en måned.


Da eventuel restferie skal varsles med en måned, vil det være muligt på nuværende tidspunkt at varsle afholdelse af restferie over for medarbejderen, såfremt dette ikke allerede måtte være sket. Vi vil derfor anbefale, at du som arbejdsgiver hurtigt muligt får skabt dig et overblik over medarbejdernes restferie, således at muligheden for at varsle evt. restferie afholdt ikke forpasses.

Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her →
Har du spørgsmål til dette indlæg, er du mere end velkommen til at kontakte mig.
Fagligt indhold, der kunne være relevante for dig
Har du pligt til at oprette en whistleblowerordning inden den 17. december 2023?
Jurainfo Exclusive logo
PODCAST
Har du pligt til at oprette en whistleblowerordning inden den 17. december 2023?
Bliv klogere på whistleblowerloven, herunder hvilke virksomheder, der har pligt til at etablere en whistleblowerordning.
Artikler, der kunne være relevante for dig
Undtagelser til arbejdstidsreglerne sendt i høring
Undtagelser til arbejdstidsreglerne sendt i høring
03/05/2024
Ansættelses- og arbejdsret
Ugyldig konkurrenceklausul kunne ikke opsiges
Ugyldig konkurrenceklausul kunne ikke opsiges
03/05/2024
Ansættelses- og arbejdsret
Lovforslag om bæredygtighedsrapportering (CSRD) vedtaget
Lovforslag om bæredygtighedsrapportering (CSRD) vedtaget
06/05/2024
Ansættelses- og arbejdsret, EU-ret
Perlekæder i arbejdstid førte til strid
Perlekæder i arbejdstid førte til strid
07/05/2024
Ansættelses- og arbejdsret
Lønnedgang på cirka 10 % var nok til erstatning
Lønnedgang på cirka 10 % var nok til erstatning
15/05/2024
Ansættelses- og arbejdsret
Dobbeltagent kunne ikke bortvises
Dobbeltagent kunne ikke bortvises
17/05/2024
Ansættelses- og arbejdsret
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
2024 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted