Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Arrangementer Find juridisk specialist Domme
Om Jurainfo Bliv samarbejdspartner Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Artikel

HR-jura: Er din virksomhed klar til Brexit?

IUNO
03/02/2020
1.232
HR-jura: Er din virksomhed klar til Brexit?
IUNO logo


Storbritannien træder ud af EU ved midnat dansk tid (1. feb. 2020) og trods vedtagelse af udtrædelsesaftalen, får Brexit utvivlsomt stor betydning for britiske virksomheder i Danmark og danske virksomheder med aktiviteter i Storbritannien og resten af EU. I dette nyhedsbrev ser vi nærmere på, hvad din virksomhed bør være opmærksom på inden for en række scenarier, når Storbritannien i aften skilles fra EU.


Europa-Parlamentet og -Rådet har netop sagt god for den omdiskuterede udtrædelsesaftale, og Storbritannien forlader dermed officielt EU ved midnat dansk tid i et mere eller mindre soft exit. Efter næsten fire års forhandlinger er det således lykkedes at godkende en udtrædelsesaftale, der blev stemt igennem Europa-Parlamentet med advarsler om, at Storbritanniens udtræden ikke er slutningen, og forhandlingerne om det fremtidige forhold blive vanskelige. Det skyldes navnlig den tidsramme, der udgør overgangsperioden i udtrædelsesaftalen, hvorefter de nuværende regler vil gælde fra i morgen den 1. februar til den 31. december 2020 med mulighed for yderligere to års forlængelse.

Udtrædelsesaftalen, der skal afvikle over 40 års medlemskab, er en bindende aftale, som har til opgave at sikre klarhed for begge sider inden for en række områder. Udover opgørelse og betalingsvilkår for Storbritanniens skilsmisseregning indeholder udtrædelsesaftalen også bestemmelser, der skal sikre en ordentlig udtræden på områder lige fra politisamarbejde til borgerrettigheder, fiskeri og retligt samarbejde. Brexit får dog uanset udtrædelsesaftalen stor betydning for virksomheder med aktiviteter i Storbritannien og andre lande, hvor britiske virksomheder indgår. Virksomheder bør derfor allerede nu være velforberedte og informerede om, hvilken betydning Brexit reelt får efter overgangsperiodens udløb og gøre sig klare overvejelser om, hvordan de forskellige konsekvenser bedst håndteres i praksis.

IUNO har som led i forberedelsen udarbejdet et overblik over et udsnit af de konsekvenser Brexit får inden for et ansættelsesretligt og persondataretligt perspektiv med fokus på, hvad virksomheder navnlig bør overveje, nu hvor Storbritannien ikke længere er en del af EU. Vi følger derudover forhandlingerne med Storbritannien vedrørende fremtidige forhold, der falder uden for udtrædelsesaftalen, tæt og vender løbende tilbage med opdateringer.


HR-jura


Har din virksomhed britiske medarbejdere her i Danmark? Medarbejdere der arbejder i Storbritannien eller i øvrigt medarbejdere med kvalifikationer erhvervet i Storbritannien, der kræver kvalifikation i Danmark eller omvendt? Eller har din virksomhed et europæisk samarbejdsudvalg, hvori medarbejdere i Storbritannien indgår? Så er det afgørende, at du sætter dig godt ind i, hvilke konsekvenser Brexit konkret får for din virksomhed.

Udtrædelsesaftalen betyder først og fremmest, at Brexit ikke får ansættelsesretlige virkninger for din virksomhed før overgangsperiodens udløb tidligst ved slutningen af 2020. Selvom de nuværende regler endnu gælder i en tidsbegrænset periode, bør virksomheder allerede nu forberede overgangsperiodens udløb, da deadlinen utvivlsomt udløser en række spørgsmål i forbindelse med ansættelse, udstationering og anerkendelse af erhvervsmæssige kvalifikationer.

Det følger indledningsvist af udtrædelsesaftalen, at jeres nuværende eller fremtidige britiske medarbejdere, som inden overgangsperiodens ophør opholder sig lovligt i en EU-medlemsstat, fortsat vil kunne arbejde i Danmark på overordnet samme vilkår. Samme fleksibilitet vil dog som udgangspunkt ikke gælde ved ansættelse af britiske medarbejdere uden sådant lovligt ophold, som I ansætter efter overgangsperiodens udløb. Fleksibiliteten vil ultimativt afhænge af, hvad EU og Storbritannien i fællesskab aftaler om det fremtidige forhold, og i mangel på anden aftale vil ansættelse ske på samme vilkår som medarbejdere fra andre tredjelande – efter udlændingelovens regler. Virksomheder med danske medarbejdere i Storbritannien bør samtidig være opmærksomme på, at det britiske parlament i et forsøg på etablering af et sikkerhedsnet har etableret et ”EU Settled Worker Scheme”, hvorefter jeres EU-, EØS- og schweiziske medarbejdere gratis kan ansøge om tidsubegrænset opholdsret i Storbritannien uanset udfaldet af fremtidige forhandlinger. Mere information om ordningen kan findes her.

Udover at sikre at jeres medarbejdere opholder sig lovligt i enten Storbritannien eller Danmark efter overgangsperiodens udløb, bør virksomheder med tilknytning til lovregulerede erhverv også være opmærksomme på, hvilken betydning Brexit får herfor. Selvom udtrædelsesaftalen sikrer, at nuværende regler om erhvervsmæssige kvalifikationer gælder frem til overgangsperiodens udløb, kan reglerne allerede risikere at ændre sig fra den 1. januar 2021. Der er dog indsat et sikkerhedsnet, hvorefter beviser for erhvervsmæssige kvalifikationer, der er tildelt inden overgangsperiodens udløb, fortsat vil være gældende. Medarbejdere, der ved overgangsperiodens udløb allerede har adgang til at udøve et lovreguleret erhverv i Danmark, vil derfor ikke påvirkes af Brexit. Det samme gælder for anerkendelser af erhvervsmæssige kvalifikationer, der ikke blev tildelt inden udgangen af overgangsperioden, men hvor ansøgning om anerkendelse blev indsendt inden periodens udløb. Endelig vil medarbejdere med britiske kvalifikationer, der inden overgangsperiodens udløb har påbegyndt levering af tjenesteydelser i Danmark, have ret til at afslutte levering heraf.

For erhvervsmæssige kvalifikationer, der først er opnået efter overgangsperiodens udløb, skal virksomheder være opmærksomme på, at vurdering og anerkendelse herefter skal ske efter samme regler, der gælder for andre kvalifikationer for tredjelande. Trods løfter i udtrædelsesaftalens tekst om forhandling af gensidig anerkendelse af erhvervsmæssige kvalifikationer, vil det være nødvendigt at afvente de fremtidige forhandlinger mellem EU og Storbritannien herom.

Endelig vil Storbritanniens udtræden berøre de fleste andre EU-regulerede områder, herunder regler om koordinering af sociale sikringsordninger, udstationering, europæiske samarbejdsudvalg mv. IUNO anbefaler derfor, at virksomheder allerede nu klart fastlægger, hvordan de skal forholde sig, når overgangsperioden udløber. Læs mere, om hvordan IUNO kan hjælpe din virksomhed med at sikre compliance i forbindelse med Brexit, her.
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores nyhedsservice her.
IUNO logo
København
Njalsgade 19C, 3
2300 København S
53 74 27 00
communication@iuno.law
Stockholm
Grev Turegatan 30
114 38 Stockholm
Oslo
Tollbugata 8
0152 Oslo
Ledige jobs
Jurainfo logo
Annoncér dit stillingsopslag her og nå ud til mere end 30.000 månedlige besøgende

Juridiske nyheder & artikler

Hold dig opdateret på de seneste juridiske nyheder eller søg blandt de mere end 4.000 artikler som allerede er udgivet. Vi har samlet det vigtigste viden ét sted.

Juridiske kurser & arrangementer

Find nemt dit næste kursus eller anden relevant efteruddannelse inden for dit felt. Søg på tværs af fagområder fra en række forskellige udbydere.

Find Juridisk Specialist

Brug for en advokat? Søg efter verificerede specialister på tværs af advokatbranchen og find en specialist inden for det område, hvor du søger råd og vejledning.

Nyhedsservice
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden
Vælg selv dine interesseområder og modtag juridisk nyt fra landets førende specialister.
Tilmeld dig nu
Artikler, der kunne være relevante for dig
COVID-19: Arbejdsgivers adgang til at pålægge lønmodtagere test for COVID-19
COVID-19: Arbejdsgivers adgang til at pålægge lønmodtagere test for COVID-19
I dag
Ansættelses- og arbejdsret
COVID-19: Ny lov giver arbejdsgiver mulighed for at pålægge medarbejdere at blive testet – og modtage testresultatet
COVID-19: Ny lov giver arbejdsgiver mulighed for at pålægge medarbejdere at blive testet – og modtage testresultatet
24/11/2020
Ansættelses- og arbejdsret
Nyt lovforslag lægger op til skærpelse af reglerne om arbejds- og opholdstilladelse
Nyt lovforslag lægger op til skærpelse af reglerne om arbejds- og opholdstilladelse
17/11/2020
Ansættelses- og arbejdsret
Nyt lovforslag giver virksomheder mulighed for at teste medarbejdere for coronavirus
Nyt lovforslag giver virksomheder mulighed for at teste medarbejdere for coronavirus
17/11/2020
Ansættelses- og arbejdsret
Medarbejder fik godtgørelse for uberettiget opsigelse efter tilbud om deltid
Medarbejder fik godtgørelse for uberettiget opsigelse efter tilbud om deltid
16/11/2020
Ansættelses- og arbejdsret
Ny trepartsaftale om lønkompensation i Nordjylland
Ny trepartsaftale om lønkompensation i Nordjylland
11/11/2020
Ansættelses- og arbejdsret
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske online-platform samt formidler af juridisk viden. Her finder du juridiske nyheder, kurser og arrangementer. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
Vandtårnsvej 77, DK-2860 Søborg
E-mail: kontakt@jurainfo.dk
CVR-nr. 38375563
© 2020 Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted