Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Arrangementer Find juridisk specialist Domme
Om Jurainfo Bliv samarbejdspartner Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Artikel

Holdingselskaber – Godt nyt om momsen?

Kromann Reumert
05/08/2015
178
Holdingselskaber – Godt nyt om momsen?
Kromann Reumert logo
Afgørelsen fra EU-Domstolen i sagerne C-108/14 og C-109/14 (Larentia + Minerva) sætter spørgsmålstegn ved, om SKATs hidtidige praksis for fradrag for moms i forbindelse med holdingselskabers køb af datterselskaber kan opretholdes.

Det har stor betydning for holdingselskabers omkostninger i forbindelse med køb af aktier og anparter i datterselskaber, om og i hvilket omfang moms på f.eks. rådgiverydelser afholdt i forbindelse med købene kan fradrages.

SKAT har hidtil opretholdt en praksis, hvorefter fradrag for moms har været begrænset til tilfælde, hvor holdingselskabet aktivt griber ind i de pågældende datterselskabers administration ved f.eks. salg af administrationsydelser til datterselskaberne. I disse tilfælde har fradragsretten yderligere været begrænset skønsmæssigt til den del af holdingselskabets aktivitet, der ligger inden for momsloven (hvilket det blotte ejerskab af aktier eller anparter ikke gør). I praksis betyder det, at SKAT alene har anerkendt en meget begrænset fradragsret i sådanne tilfælde.

EU-DOMSTOLENS DOM
I sin dom besvarer EU-domstolen en række momsretlige spørgsmål, herunder hvorledes fradragsretten skal bestemmes for indgående moms på ydelser, som et holdingselskab har afholdt "i forbindelse med tilvejebringelse af kapital til erhvervelse af andele i datterselskaber (...), når holdingselskabet senere (...) leverer forskellige momspligtige tjenesteydelser til disse selskaber".

Fastlæggelse af momsfradragsretten
Spørgsmålet angik således fastlæggelse af momsfradragsretten, når et (aktivt) holdingselskab - der tager del i sine datterselskabers administration, og derved har aktiviteter inden for momslovens anvendelsesområde - har udgifter i form af f.eks. rådgiveromkostninger i forbindelse med erhvervelse af datterselskaberne og ønsker at fradrage momsen på disse omkostninger.

EU-Domstolen svarede, at for aktive holdingselskaber er disse omkostninger at anse som "generalomkostninger" i momsretlig henseende.

Det vil sige, at såfremt et holdingselskab yder momspligtige administrationsydelser til sine datterselskaber, kan moms på rådgiveromkostninger afholdt i forbindelse med erhvervelsen af disse datterselskaber fradrages fuldt ud som generalomkostninger. Fradragsretten begrænses i sådanne tilfælde kun, når holdingselskabet tillige yder momsfrie ydelser som f.eks. visse finansielle ydelser.

EU-Domstolen svarede også, at i situationer, hvor et holdingselskab alene deltager i administrationen af visse, men ikke alle, sine datterselskaber, fastlægges fradragsretten skønsmæssigt efter nationale regler til den andel af holdingselskabets omkostninger, der relaterer sig til aktiviteter omfattet af momssystemet.

DOMMENS BETYDNING
EU-domstolens afgørelse betyder formentlig, at SKATs hidtidige praksis ikke længere kan opretholdes.

En sandsynlig praksisændring er, at der indrømmes fuldt fradrag for moms på aktive holdingselskabers rådgiveromkostninger i forbindelse med erhvervelse af datterselskaber.

EU-Domstolens afgørelse angår afgiftsperioder tilbage til 2005, og der kan således potentielt ske genoptagelse af momsen tilbage til 2005. Vi anbefaler derfor, at man som holdingselskab hurtigst muligt undersøger, om der er basis for et tilbagebetalingskrav mod SKAT.

Kromann Reumert hjælper gerne med nærmere undersøgelse af mulighederne for tilbagebetaling.


Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores nyhedsservice her.
Kromann Reumert logo
København
Sundkrogsgade 5
2100 København Ø
70 12 12 11
mail@kromannreumert.com
Aarhus
Rådhuspladsen 3
8000 Aarhus C
London
65 St. Paul's Churchyard
London EC4M 8AB
Ledige jobs
Jurainfo logo
Annoncér dit stillingsopslag her og nå ud til mere end 30.000 månedlige besøgende

Juridiske nyheder & artikler

Hold dig opdateret på de seneste juridiske nyheder eller søg blandt de mere end 4.000 artikler som allerede er udgivet. Vi har samlet det vigtigste viden ét sted.

Juridiske kurser & arrangementer

Find nemt dit næste kursus eller anden relevant efteruddannelse inden for dit felt. Søg på tværs af fagområder fra en række forskellige udbydere.

Find Juridisk Specialist

Brug for en advokat? Søg efter verificerede specialister på tværs af advokatbranchen og find en specialist inden for det område, hvor du søger råd og vejledning.

Nyhedsservice
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden
Vælg selv dine interesseområder og modtag juridisk nyt fra landets førende specialister.
Tilmeld dig nu
Artikler, der kunne være relevante for dig
Beskatning af værdi af fri bil efter udløb af leasingperiode
Beskatning af værdi af fri bil efter udløb af leasingperiode
I dag
Skatte- og afgiftsret
Forældrekøb kan fortsat placeres i virksomheds­ordningen
Forældrekøb kan fortsat placeres i virksomheds­ordningen
I dag
Skatte- og afgiftsret, Fast ejendom og entreprise
Defensive foranstaltninger på vej mod landene på EU’s sortliste
Defensive foranstaltninger på vej mod landene på EU’s sortliste
25/11/2020
Skatte- og afgiftsret
Hvornår skal der betales registreringsafgift af bilens udstyr?
Hvornår skal der betales registreringsafgift af bilens udstyr?
24/11/2020
Skatte- og afgiftsret, Øvrige
Sverige indfører nye beskatnings­regler for arbejdsudleje
Sverige indfører nye beskatnings­regler for arbejdsudleje
24/11/2020
Skatte- og afgiftsret
COVID-19: Genåbning af låneordning og forlængelse af forhøjet loft på skattekontoen
COVID-19: Genåbning af låneordning og forlængelse af forhøjet loft på skattekontoen
11/11/2020
Øvrige, Skatte- og afgiftsret
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske online-platform samt formidler af juridisk viden. Her finder du juridiske nyheder, kurser og arrangementer. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
Vandtårnsvej 77, DK-2860 Søborg
E-mail: kontakt@jurainfo.dk
CVR-nr. 38375563
© 2020 Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted