Artikel
Holdingselskaber – Godt nyt om momsen?
Kromann Reumert
05/08/2015
Afgørelsen fra EU-Domstolen i sagerne C-108/14 og C-109/14 (Larentia + Minerva) sætter spørgsmålstegn ved, om SKATs hidtidige praksis for fradrag for moms i forbindelse med holdingselskabers køb af datterselskaber kan opretholdes.
Det har stor betydning for holdingselskabers omkostninger i forbindelse med køb af aktier og anparter i datterselskaber, om og i hvilket omfang moms på f.eks. rådgiverydelser afholdt i forbindelse med købene kan fradrages.
SKAT har hidtil opretholdt en praksis, hvorefter fradrag for moms har været begrænset til tilfælde, hvor holdingselskabet aktivt griber ind i de pågældende datterselskabers administration ved f.eks. salg af administrationsydelser til datterselskaberne. I disse tilfælde har fradragsretten yderligere været begrænset skønsmæssigt til den del af holdingselskabets aktivitet, der ligger inden for momsloven (hvilket det blotte ejerskab af aktier eller anparter ikke gør). I praksis betyder det, at SKAT alene har anerkendt en meget begrænset fradragsret i sådanne tilfælde.
EU-DOMSTOLENS DOM
I sin dom besvarer EU-domstolen en række momsretlige spørgsmål, herunder hvorledes fradragsretten skal bestemmes for indgående moms på ydelser, som et holdingselskab har afholdt "i forbindelse med tilvejebringelse af kapital til erhvervelse af andele i datterselskaber (...), når holdingselskabet senere (...) leverer forskellige momspligtige tjenesteydelser til disse selskaber".
Fastlæggelse af momsfradragsretten
Spørgsmålet angik således fastlæggelse af momsfradragsretten, når et (aktivt) holdingselskab - der tager del i sine datterselskabers administration, og derved har aktiviteter inden for momslovens anvendelsesområde - har udgifter i form af f.eks. rådgiveromkostninger i forbindelse med erhvervelse af datterselskaberne og ønsker at fradrage momsen på disse omkostninger.
EU-Domstolen svarede, at for aktive holdingselskaber er disse omkostninger at anse som "generalomkostninger" i momsretlig henseende.
Det vil sige, at såfremt et holdingselskab yder momspligtige administrationsydelser til sine datterselskaber, kan moms på rådgiveromkostninger afholdt i forbindelse med erhvervelsen af disse datterselskaber fradrages fuldt ud som generalomkostninger. Fradragsretten begrænses i sådanne tilfælde kun, når holdingselskabet tillige yder momsfrie ydelser som f.eks. visse finansielle ydelser.
EU-Domstolen svarede også, at i situationer, hvor et holdingselskab alene deltager i administrationen af visse, men ikke alle, sine datterselskaber, fastlægges fradragsretten skønsmæssigt efter nationale regler til den andel af holdingselskabets omkostninger, der relaterer sig til aktiviteter omfattet af momssystemet.
DOMMENS BETYDNING
EU-domstolens afgørelse betyder formentlig, at SKATs hidtidige praksis ikke længere kan opretholdes.
En sandsynlig praksisændring er, at der indrømmes fuldt fradrag for moms på aktive holdingselskabers rådgiveromkostninger i forbindelse med erhvervelse af datterselskaber.
EU-Domstolens afgørelse angår afgiftsperioder tilbage til 2005, og der kan således potentielt ske genoptagelse af momsen tilbage til 2005. Vi anbefaler derfor, at man som holdingselskab hurtigst muligt undersøger, om der er basis for et tilbagebetalingskrav mod SKAT.
Kromann Reumert hjælper gerne med nærmere undersøgelse af mulighederne for tilbagebetaling.
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice
her →