Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Arrangementer Find juridisk specialist Domme
Om Jurainfo Bliv samarbejdspartner Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Artikel

Grov Facebook-chat var ikke nok til en berettiget opsigelse

Dansk Erhverv
05/04/2015
182
Grov Facebook-chat var ikke nok til en berettiget opsigelse
Dansk Erhverv logo


Under en arbejdsnedlæggelse kom to medarbejdere med kommentarer på Facebook om de ikke-strejkende kolleger. Men det var ikke berettiget, at virksomheden opsagde dem.

Det var uberettiget, da en virksomhed opsagde to medarbejdere, som under en arbejdsnedlæggelse kom med bemærkninger om de ikke-strejkende kollegaer i et chatforum på Facebook.

Dommeren lagde afgørende vægt på, at bemærkningerne ikke indeholdte trusler om fysisk overlast mod de ikke-strejkende kollegaer.

Se facebook-chatten her.

En opsigelse skal som udgangspunkt være rimeligt begrundet i enten medarbejderens eller virksomhedens forhold, ellers kan den opsagte medarbejder have krav på en godtgørelse fra arbejdsgiveren. Spørgsmålet, som dommeren her skulle tage stilling til, var, om nogle bemærkninger i et chatforum på Facebook var af en sådan karakter, at en opsigelse var på sin plads, eller de opsagte medarbejdere havde krav på en godtgørelse for usaglig opsigelse.
Utilbørlige skriverier på Facebook?
En gruppe medarbejdere havde, i forbindelse med en strejke på en virksomhed, oprettet et chatforum på Facebook, så de nemmere kunne kommunikere med hinanden under strejken.

Det var ikke alle medarbejdere på virksomheden, som deltog i strejken. Facebook-chatten blev derfor også ramme for en række skriverier om de ikke-strejkende kollegaer.

Under strejken blev virksomheden gjort opmærksom på, at nogle af de ikke-strejkende medarbejdere følte sig truet verbalt ved nogle af de bemærkninger, som blev skrevet i det oprettede chatforum.

Virksomheden tog afstand fra eventuelle trusler og understregede samtidig, at trusler ville medføre bortvisning, hvis personerne bag kunne identificeres.

Da virksomheden efterfølgende fik fat i dele af chatsamtalen, blev to medarbejdere opsagt med direkte henvisning til deres utilbørlige skriverier om kollegaerne. De opsagte medarbejdere mente ikke, at deres opsigelser var rimeligt begrundet og rejste derfor sag mod virksomheden.

Kommunikationsform ikke afgørende
Medarbejderne, der afviste virksomhedens påstand om, at udtalelserne var stødende og truende, krævede en godtgørelse for uberettiget opsigelse.

Desuden tilføjede de, at det oprettede chatforum nærmest var af privat karakter, og at udtalelserne derfor måtte tillægges begrænset vægt. Det var dommeren dog ikke enig i.

Ifølge dommeren kunne den anvendte kommunikationsform, et chatforum på Facebook, ikke i sig selv afskære virksomheden fra at opsige medarbejderne, hvis karakteren af deres udtalelser retfærdiggjorde det.

Ingen trusler om fysisk overlast
Men virksomheden gik for langt, da de opsagde medarbejderne. Ifølge dommeren havde udtalelserne nemlig ikke en sådan grovhed og karakter, at opsigelserne var berettiget.

Udtalelserne på Facebook indeholdt ikke trusler om fysisk overlast mod de ikke-strejkende kollegaer, og da medarbejderne ikke tidligere havde fået advarsler for lignende forhold, ville en advarsel have været tilstrækkeligt. Ifølge dommeren var de opsagte medarbejdere derfor berettiget til en godtgørelse for usaglig opsigelse.

Dansk Erhverv vurderer 
Udtalelsernes karakter og grovhed blev afgørende for sagens udfald, ligesom det blev tillagt vægt, at medarbejderne ikke tidligere havde modtaget advarsler for mobning eller anden ukollegial adfærd.

Dansk Erhverv konstaterer med tilfredshed, at dommeren er enig i, at selve kommunikationsformen ikke i sig selv er afgørende, når det skal vurderes, om en arbejdsgiver kan sanktionere udtalelser om eller mellem medarbejdere.


 
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores nyhedsservice her.
Dansk Erhverv logo
København
Børsen
1217 København K
33 74 60 00
info@danskerhverv.dk
Ledige jobs
Jurainfo logo
Annoncér dit stillingsopslag her og nå ud til mere end 29.000 månedlige besøgende

Juridiske nyheder & artikler

Hold dig opdateret på de seneste juridiske nyheder eller søg blandt de mere end 4.000 artikler som allerede er udgivet. Vi har samlet det vigtigste viden ét sted.

Juridiske kurser & arrangementer

Find nemt dit næste kursus eller anden relevant efteruddannelse inden for dit felt. Søg på tværs af fagområder fra en række forskellige udbydere.

Find Juridisk Specialist

Brug for en advokat? Søg efter verificerede specialister på tværs af advokatbranchen og find en specialist inden for det område, hvor du søger råd og vejledning.

Nyhedsservice
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden
Vælg selv dine interesseområder og modtag juridisk nyt fra landets førende specialister.
Tilmeld dig nu
Artikler, der kunne være relevante for dig
Tavshedsklausuler i sexisme og sexchikane sager
Tavshedsklausuler i sexisme og sexchikane sager
I går
Ansættelses- og arbejdsret
Modregning af anden løn i fritstillingsperioden (funktionærer)
Modregning af anden løn i fritstillingsperioden (funktionærer)
27/10/2020
Ansættelses- og arbejdsret
Er din firmapolitik vedrørende seksuelle krænkelser opdateret?
Er din firmapolitik vedrørende seksuelle krænkelser opdateret?
27/10/2020
Ansættelses- og arbejdsret
Ny EU-dom: Vikaransættelse må ikke være permanent
Ny EU-dom: Vikaransættelse må ikke være permanent
26/10/2020
Ansættelses- og arbejdsret
Nyt lovforslag sikrer medarbejdere udvidet ret til sorgorlov
Nyt lovforslag sikrer medarbejdere udvidet ret til sorgorlov
21/10/2020
Ansættelses- og arbejdsret
Dommer anset som lønmodtager og havde ret til ferie med løn
Dommer anset som lønmodtager og havde ret til ferie med løn
19/10/2020
Ansættelses- og arbejdsret
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske online-platform samt formidler af juridisk viden. Her finder du juridiske nyheder, kurser og arrangementer. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
Vandtårnsvej 77, DK-2860 Søborg
E-mail: kontakt@jurainfo.dk
CVR-nr. 38375563
© 2020 Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted