Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

Gode råd om mobning og sexchikane på arbejdspladsen

NJORD Law Firm
24/08/2018
Gode råd om mobning og sexchikane på arbejdspladsen

I disse ”me too”-tider er det vigtigt at have klare retningslinjer for mobning og sexchikane på arbejdspladsen – især for at undgå stressede, sygemeldte og ikke mindst belastede medarbejdere. Du får her en række gode råd om mobning og sexchikane, som du som arbejdsgiver med fordel kan anvende i din forebyggelse og håndtering heraf.Arbejdsmarkedets parter har i samarbejde med Arbejdstilsynet udarbejdet en vejledning om mobning og sexchikane, som indeholder en række anbefalinger til virksomheder og arbejdsgivere, som ønsker at styrke deres indsats mod mobning og sexchikane. Målet er, at arbejdsgivere bliver bedre til at forebygge og håndtere uhensigtsmæssig adfærd både medarbejderne imellem og mellem medarbejdere og ledere.

I håb om at gøre implementeringen af klare politiker og retningslinjer lettere, får I her en kort vejledende gennemgang af anbefalingerne.


Men først − hvad er mobning og sexchikane?


Der er tale om mobning og chikane, når en eller flere personer udsætter en eller flere andre personer for krænkende handlinger, som kan være sårende eller nedværdigende. Særligt når den udsatte person ikke er i stand til at forsvare sig, er der tale om mobning, som kan have de samme alvorlige konsekvenser for den krænkede som psykisk vold.

Sexchikane er en form for mobning, hvor en eller flere personer udsætter en eller flere andre personer for handlinger af seksuel karakter, som opfattes som krænkende af den forurettede. Sexchikane kan eksempelvis være uønskede berøringer, verbale opfordringer til seksuelle aktiviteter samt uvedkommende kommentarer eller forespørgsler af seksuel karakter.


Sørg for klare retningslinjer på arbejdspladsen


Mobning og sexchikane kan forekomme på alle arbejdspladser, og det er derfor vigtigt, at der udarbejdes klare retningslinjer for identificering, forebyggelse og håndtering heraf. Virksomheden har et ansvar for medarbejdernes trivsel og bør derfor være klar, hvis et tilfælde af mobning eller sexchikane skulle opstå.

Det er i den forbindelse vigtigt, at der blandt medarbejderne og lederne på arbejdspladsen skabes en fælles forståelse for, hvilken adfærd der forventes på arbejdspladsen, således at medarbejderne kan være med til at identificere, når mobning eller sexchikane foregår.


Tal sammen


Det kan være en udfordring at få italesat problemet, når en medarbejder bliver udsat for mobning eller sexchikane. Det er derfor vigtigt, at man på arbejdspladsen tager et fælles ansvar og taler åbent om, hvad der betragtes som acceptabel adfærd og god trivsel, og hvilken omgangstone man ønsker. En italesættelse af adfærd og kultur bidrager til, at man som offer for mobning eller chikane har nemmere ved at søge kollegaers eller ledelsens hjælp, når der er brug for det.

Det er samtidig vigtigt at fordele rollerne rigtigt i organisationen, således at der ikke er nogen tvivl om, hvem man skal henvende sig til, og hvem der kan hjælpe med at løse problemet.


Klar vejledning og step-plan i tilfælde af mobning eller sexchikane


Det er vigtigt, at der reageres hurtigt på tilfælde af mobning og sexchikane på arbejdspladsen.

Derfor er det også vigtigt med en klar vejledning og step-plan for, hvordan mobning og sexchikane gribes an, herunder hvilke skridt man som ledelse kan tage for at komme til bunds i en eventuel sag, og hvilken betydning det kan have for de involverede. Konkrete konsekvenser for ansættelsesforholdet kan f.eks. bestå i både mundtlige og skriftlige advarsler og om nødvendigt omplacering eller afskedigelse samt i særligt grove tilfælde bortvisning.

Husk også, at du som arbejdsgiver har et juridisk ansvar for dine medarbejderes trivsel og derfor har pligt til at reagere i tilfælde af mobning og sexchikane. Manglende reaktion og håndtering er i strid med de arbejdsmiljøretlige forpligtelser og kan føre til, at man – også som arbejdsgiver – bliver pålagt at betale godtgørelse.

Hvis mobning eller sexchikane opstår, er det afgørende, at der under håndteringen af sagen udvises den fornødne diskretion over for de involverede, især for at undgå, at problemstillingen bliver et stort samtaleemne på arbejdspladsen og får yderligere konsekvenser for de involverede.


Politik om mobning og sexchikane


De ovennævnte gode råd kan med fordel inddrages i en politik om mobning og sexchikane, som skal være en fast del af jeres personalehåndbog og instruktion til medarbejderne.

NJORD Law Firm udarbejder politikker om mobning og sexchikane, som kan anvendes og tilpasses efter virksomhedens konkrete behov og allerede eksisterende retningslinjer. Politikken vil i så fald være i overensstemmelse med lovgivning og retspraksis på området.

 

 


Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her →
Fagligt indhold, der kunne være relevante for dig
Har du pligt til at oprette en whistleblowerordning inden den 17. december 2023?
Jurainfo Exclusive logo
PODCAST
Har du pligt til at oprette en whistleblowerordning inden den 17. december 2023?
Bliv klogere på whistleblowerloven, herunder hvilke virksomheder, der har pligt til at etablere en whistleblowerordning.
Artikler, der kunne være relevante for dig
International arbejdskraft - klare anbefalinger
International arbejdskraft - klare anbefalinger
01/07/2024
Ansættelses- og arbejdsret
Tidsregistrering - er I klar?
Tidsregistrering - er I klar?
19/06/2024
Ansættelses- og arbejdsret
Kommune var for langsom
Kommune var for langsom
21/06/2024
Ansættelses- og arbejdsret, Forsikring og erstatning
Skat og brug af udenlandsk arbejdskraft
Skat og brug af udenlandsk arbejdskraft
21/06/2024
Skatte- og afgiftsret, Ansættelses- og arbejdsret
Lige rettigheder til vikarer på overenskomst
Lige rettigheder til vikarer på overenskomst
20/06/2024
Ansættelses- og arbejdsret, EU-ret
Nye regler for udenlandsk arbejdskraft vedtaget
Nye regler for udenlandsk arbejdskraft vedtaget
24/06/2024
Ansættelses- og arbejdsret
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
2024 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted