Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

Fortsættelse: Kan udbydere af åbent og gratis Wi-Fi pålægges at være ansvarlige for brugeres ophavs­retskrænkelse?

Kromann Reumert
13/04/2016
Fortsættelse: Kan udbydere af åbent og gratis Wi-Fi pålægges at være ansvarlige for brugeres ophavs­retskrænkelse?
I oktober omtalte vi en verserende sag for EU-Domstolen, der angår spørgsmålet om, hvorvidt en udbyder af gratis og åbent Wi-Fi kan gøres erstatningsansvarlig for brugernes ophavsretskrænkelser, når udbuddet af Wi-Fi sker af kommercielle grunde. Den europæiske generaladvokat har nu udtalt, at sådanne udbydere ikke kan forpligtes til at iagttage særlige sikkerhedsforanstaltninger i kampen mod brugeres ulovlige brug af Wi-Fi netværket.

SAGEN KORT
EU-Domstolen behandler i øjeblikket en sag mellem Sony Music og en tysk butiksejer, der som led i markedsføringen af sin butik tilbød kunder gratis Wi-Fi, mens de handlede i butikken. En ukendt bruger uploadede og delte en ophavsretlig beskyttet sang via butikkens Wi-Fi netværk. Sony, der var rettighedshaver til sangen, gjorde et erstatningsansvar gældende mod butiksindehaveren for ophavsretskrænkelsen. Den tyske domstol, som sagen blev indbragt for, var tilbøjelig til at idømme butiksindehaveren et indirekte ansvar, da han ikke havde gjort sit Wi-Fi netværk sikkert, men bad EU-Domstolen om en konkret fortolkning af artikel 12 i E-handelsdirektivet.

GENERALADVOKATEN: INGEN PLIGT TIL FORUDGÅENDE KONTROL
Den europæiske generaladvokat har nu udtalt sig om emnet. Generaladvokaten påpeger i sin udtalelse, at udbydere af gratis og åbent Wi-Fi som udgangspunkt ikke kan pålægges at overvåge det åbne Wi-Fi netværket, kræve password hertil eller afbryde internetforbindelsen for at sikre, at ingen ophavsretlige krænkelser bliver begået via netværket.

Generaladvokatens udtalelser har alene vejledende karakter og er derfor ikke bindende for EU-Domstolen. Vi følger op på sagen, når afgørelsen fra EU-Domstolen foreligger. Den endelige dom vil forhåbentlig give en ensartet retstilstand i Europa, hvilket vil gøre det lettere for virksomheder med f. eks. salgssteder i flere lande at indrette deres åbne Wi-Fi-netværk på samme måde gennem hele virksomheden.


Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her →
Kromann Reumert logo
København
Sundkrogsgade 5
2100 København Ø
70 12 12 11
mail@kromannreumert.com
Aarhus
Rådhuspladsen 3
8000 Aarhus C
London
65 St. Paul's Churchyard
London EC4M 8AB
Gratis Nyhedsservice
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden
Vær den første til at modtage relevante juridiske nyheder inden for dine interesseområder
Tilmeld dig nu
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
2023 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted