Lovforslag om cybersikkerhed skal implementere NIS2-direktivet i Danmark

Baggrund for lovforslaget
Lovforslaget kommer på baggrund af EU-direktiv nr. 2024/1226 om strafbare handlinger og sanktioner for overtrædelse af EU's restriktive foranstaltninger, som blev vedtaget den 12. april 2024. Ifølge direktivet skal det i alle EU-lande være strafbart, blandt andet at omgå eller overtræde sanktionsreglerne, herunder at undlade indefrysning, at stille midler til rådighed for sanktionerede personer og virksomheder, og at bryde import og eksportforbud i de forskellige sanktionsregimer. På grund af det danske retsforbehold står Danmark uden for direktivet, men det fremgår af lovforslaget, at regeringen ikke ønsker, at dansk lovgivning halter bagefter EU-reglerne på dette område. Som følge heraf skærpes de danske strafferammer.
De skærpede strafferammer
Skærpelsen af strafferammer sker ved ændring af straffelovens § 110 c, som fastsætter straf for den, som overtræder FN-sanktioner og EU's restriktive foranstaltninger, heriblandt EU's sanktionspakker mod Rusland, Nordkorea og Iran.
Vi har sammenfattet ændringerne i nedenstående tabel:
Lovforslag går videre end EU-direktivet
Ifølge EU-direktiv nr. 2024/1226, der er et minimumsdirektiv, skal den maksimale strafferamme være på mindst 5 års fængsel. Med en strafferamme på op til 8 års fængsel for forsætlige overtrædelser, går lovforslaget en del videre end direktivet. Lovforslaget indeholder desuden regler om, at alle simpelt uagtsomme overtrædelser skal kunne straffes med bøde eller fængsel op til 3 år. I direktivet tages udgangspunkt i, at overtrædelser skal være begået forsætligt eller groft uagtsomt for at kunne føre til straf. Simpelt uagtsomme forhold anses dermed ikke for strafbare ifølge direktivet. Endeligt er det værd at bemærke, at mens den danske lovgivning kriminaliserer alle overtrædelser af sanktionsreglerne, da er det alene de handlinger, som er nævnt ovenfor, der anses som strafbare i medfør af direktivet.
Forslaget er i høring indtil 4. april 2025. Da direktivet skal være implementeret i EU senest den 20. maj 2025, er det derfor vores forventning, at forslaget vil blive behandlet i Folketinget kort herefter.
Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.