Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Arrangementer Find juridisk specialist Domme
Om Jurainfo Bliv samarbejdspartner Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Artikel

Formanden for en arbejdsgiver­organisations kritiske udtalelser udgjorde ikke overenskomst­stridig adfærd

Kromann Reumert
17/11/2016
134
Formanden for en arbejdsgiver­organisations kritiske udtalelser udgjorde ikke overenskomst­stridig adfærd
Kromann Reumert logo


I en nylig dom slog Arbejdsretten fast, at formanden for TEKNIQ Installatørernes Organisations kritiske udtalelser om organisationens modpart i en overenskomstforhandling på organisationens generalforsamling ikke udgjorde overenskomststridig adfærd. Dommen viser, at der generelt er ytringsfrihed mellem overenskomstparter, og at grænserne for ytringsfriheden er baseret på en konkret vurdering af situationen, hvor der må lægges vægt på begge parters udtalelser.

SAGEN KORT

Ved overenskomstforhandlingerne mellem TEKNIQ Installatørernes Organisation (TEKNIQ) og Landsorganisationen i Danmark for Blik- og Rørarbejderforbundet (Blik- og Rørarbejderforbundet) lykkedes det hverken i 2012 eller 2014 parterne selv at forhandle en overenskomst på plads.

Under overenskomstforhandlingerne i 2012 og 2014 havde Blik- og Rørarbejderforbundet offentligt udtalt, at de forgæves forhandlinger skyldtes TEKNIQ, og at TEKNIQ ville legalisere social dumping.

Under overenskomstforhandlingerne i 2014 havde medlemmer af Blik- og Rørarbejderforbundet etableret overenskomststridige arbejdsnedlæggelser, og formanden for Blik- og Rørarbejderforbundet udtalte i den forbindelse, at han var "lidt stolt af, at medlemmerne i næsten hele landet havde valgt at sige nej og nedlægge arbejdet".

Kort tid efter de mislykkede forhandlinger i 2014 afholdt TEKNIQ den årlige generalforsamling. På generalforsamlingen udtalte formanden for TEKNIQ en række kritiske udtalelser om Blik- og Rørarbejderforbundets rolle under forhandlingerne. Desuden nævnte formanden, at TEKNIQ i fremtiden overvejede at indføre muligheden for, at virksomheder kunne være medlem af organisationen uden at være overenskomstdækket. Disse udtalelser blev delvist refereret i en artikel i et landsdækkende dagblad.

Blik- og Rørarbejderforbundet nedlagde herefter påstand om, at TEKNIQ havde udvist overenskomststridig adfærd gennem udtalelserne.


ARBEJDSRETTENS DOM


Arbejdsretten udtalte generelt, at ytringsfriheden også gælder i forholdet mellem overenskomstparter, hvilket indebærer, at den ene part som udgangspunkt har ret til at ytre sig kritisk om modparten. Dette gælder også, når ytringerne har til formål at påvirke modparten til indrømmelser af fordele. Arbejdsretten udtalte herefter, at der også for overenskomstparter er grænser for ytringsfriheden, og at parterne, når de udtaler sig, skal respektere de kollektive overenskomster, herunder overenskomsternes loyalitets- og fredsforpligtelser.

Arbejdsretten fandt, at formanden for Blik- og Rørforbundets udtalelser om medlemmernes overenskomststridige arbejdsnedlæggelser og beskyldningerne om TEKNIQ's krav om legalisering af social dumping berettigede formanden for TEKNIQ til at anvende et vist frisprog.

Herefter fandt Arbejdsretten efter en konkret vurdering, at formanden for TEKNIQ's udtalelser ikke udgjorde en overenskomststridig adfærd. Arbejdsretten lagde blandt andet vægt på, at udtalelserne skulle ses i lyset af, at overenskomstforhandlingerne for nylig var brudt sammen, og at dette havde skabt en vis frustration. For så vidt angik udtalelserne om de fremtidige alternative løsninger, lagde Arbejdsretten vægt på, at det er naturligt at diskutere fremtiden på en generalforsamling.


HVAD VISER DOMMEN?


Dommen viser, at der generelt er ytringsfrihed mellem overenskomstparter, og at en part derfor som udgangspunkt har ret til at udtale sig kritisk om sin modpart.

Dommen viser desuden, at grænserne for ytringsfriheden er baseret på en konkret vurdering af situationen, hvor der må lægges vægt på begge parters udtalelser. Dommen viser også, at der ved vurderingen af ytringer kan lægges vægt på, om der pågår eller har pågået overenskomstforhandlinger, som har skabt frustration mellem parterne.
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores nyhedsservice her.
Kromann Reumert logo
København
Sundkrogsgade 5
2100 København Ø
70 12 12 11
mail@kromannreumert.com
Aarhus
Rådhuspladsen 3
8000 Aarhus C
London
65 St. Paul's Churchyard
London EC4M 8AB
Ledige jobs
Jurainfo logo
Annoncér dit stillingsopslag her og nå ud til mere end 54.000 månedlige besøgende

Juridiske nyheder & artikler

Hold dig opdateret på de seneste juridiske nyheder eller søg blandt de mere end 4.000 artikler som allerede er udgivet. Vi har samlet det vigtigste viden ét sted.

Juridiske kurser & arrangementer

Find nemt dit næste kursus eller anden relevant efteruddannelse inden for dit felt. Søg på tværs af fagområder fra en række forskellige udbydere.

Find Juridisk Specialist

Brug for en advokat? Søg efter verificerede specialister på tværs af advokatbranchen og find en specialist inden for det område, hvor du søger råd og vejledning.

Nyhedsservice
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden
Vælg selv dine interesseområder og modtag juridisk nyt fra landets førende specialister.
Tilmeld dig nu
Artikler, der kunne være relevante for dig
Coronavirus: Ny trepartsaftale skal hjælpe medarbejdere med hjemsendte børn
Coronavirus: Ny trepartsaftale skal hjælpe medarbejdere med hjemsendte børn
21/09/2020
Ansættelses- og arbejdsret
Sexchikane på arbejdspladsen
Sexchikane på arbejdspladsen
21/09/2020
Ansættelses- og arbejdsret
Opsigelse af funktionærer
Opsigelse af funktionærer
18/09/2020
Ansættelses- og arbejdsret
Udbetaling af indefrosne feriepenge
Udbetaling af indefrosne feriepenge
16/09/2020
Øvrige, Ansættelses- og arbejdsret
Nyt lovforslag skal sikre bedre forhold for udstationerede medarbejdere
Nyt lovforslag skal sikre bedre forhold for udstationerede medarbejdere
15/09/2020
Ansættelses- og arbejdsret
COVID-19: Folketinget har nu vedtaget reglerne om iværksættelse af midlertidig arbejdsfordeling
COVID-19: Folketinget har nu vedtaget reglerne om iværksættelse af midlertidig arbejdsfordeling
11/09/2020
Ansættelses- og arbejdsret
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske online-platform samt formidler af juridisk viden. Her finder du juridiske nyheder, kurser og arrangementer. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
Vandtårnsvej 77, DK-2860 Søborg
E-mail: kontakt@jurainfo.dk
CVR-nr. 38375563
© 2020 Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted