Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Arrangementer Find juridisk specialist Domme
Om Jurainfo Bliv samarbejdspartner Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Artikel

Fokus på performance management

IUNO
25/03/2019
567
Fokus på performance management
IUNO logo


Både i op- og nedgangstider bør virksomheder have fokus på, at virksomhedens medarbejdere performer så godt som muligt. Hvis en medarbejder ikke performer godt nok og ikke er villig til eller ude af stand til at forbedre sin performance, kan det være tid til at opsige medarbejderen.
Effektiv performance management


I tilfælde af, at en medarbejder ikke performer tilstrækkeligt, kan virksomheden vælge først at give en mundtlig påtale. Dette vil typisk ske i form af en samtale med medarbejderen, hvor virksomheden også kan udforme en Performance Improvement Plan (PIP). PIP ‘en har til formål at afklare, hvilke tiltag der kan medvirke til, at medarbejderen kan forbedre sin performance.

Det er ikke et krav, at virksomheden først giver en mundtlig påtale, og hverken en mundtlig advarsel eller en PIP kan almindeligvis træde i stedet for en skriftlig advarsel. Virksomheder vil ofte være interesserede i at forkorte forløbet op til en eventuel opsigelse. Her anbefales det, at der gives en mundtlig påtale. Dette giver en mulighed for at afdække problemet. Det er også en mulighed, at virksomheden udformer PIP’en, så den kan træde i stedet for en skriftlig advarsel.


Den skriftlige advarsel


Hvis virksomheden ønsker at sikre sig muligheden for at opsige medarbejderen, hvis medarbejderen ikke forbedrer sin performance, skal virksomheden give medarbejderen en skriftlig advarsel. En skriftlig advarsel skal være klar og præcis, og det skal fremgå af advarslen, hvad virksomheden er utilfreds med, hvad medarbejderen kan gøre for at rette op, eventuelle frister for opfølgning af advarslen, samt hvad konsekvensen er, hvis advarslen ikke efterleves.

Der er ingen klar regel for, hvor lang tid der skal gå fra en skriftlig advarsel til en eventuel opsigelse betragtes som saglig. Medarbejderen skal have en reel mulighed for at forbedre sig, inden der skrides til en opsigelse. I den forbindelse bør det også vurderes, om det er nødvendigt at give medarbejderen flere skriftlige advarsler inden en opsigelse. Det vil eksempelvis ofte være tilfældet, hvis en medarbejder har været ansat længe i virksomheden og tidligere har performet fejlfrit, men ikke længere magter at følge med i de ændringer, udviklingen kræver.


Andre overvejelser


En opsigelse begrundet i medarbejderens manglende performance er en forholdsvis mild opsigelsesgrund. En sådan begrundelse kræver en højere grad af bevissikring sammenlignet med en opsigelse grundet medarbejderens inkompetence, hvor en medarbejder eksempelvis ikke lever op til et sprogkrav. Alligevel kan det være nødvendigt at begrunde en opsigelse i manglende performance, hvis en opsigelse ikke kan begrundes i virksomhedens egne forhold, eller hvis dette betragtes som risikofyldt.

Det er værd at bemærke, at virksomheder, som undlader at iværksætte et performance management-forløb over for en medarbejder med faldende performance, kun kan blive mødt med økonomiske konsekvenser, hvis medarbejderen har krav på godtgørelse ved usaglig opsigelse. Efter funktionærloven kræver dette mindst 1 års ansættelse, mens det som udgangspunkt ved overenskomstansættelser forudsætter 9 måneders ansættelse.


IUNO mener


Hvis en medarbejder ikke performer, er det vigtigt, at virksomheden påtaler forholdet over for medarbejderen. Medarbejderen gøres derved bekendt med virksomhedens forventninger til medarbejderen samtidig med, at virksomheden med en skriftlig advarsel sikrer sig bevis for, at medarbejderen er blevet orienteret om konsekvensen af den manglende performance til brug i en eventuel opsigelsessituation.

Træning af lederne i, hvordan de håndterer dårlig performance og et effektivt performance management-system, giver virksomheden en bedre chance for at sikre medarbejderes arbejdsdygtighed og i sidste ende virksomhedens konkurrenceevne.

 
Har du spørgsmål til dette indlæg, er du mere end velkommen til at kontakte os. Du finder kontaktoplysningerne nedenfor.
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores nyhedsservice her.
IUNO logo
København
Njalsgade 19C, 3
2300 København S
53 74 27 00
communication@iuno.law
Stockholm
Grev Turegatan 30
114 38 Stockholm
Oslo
Tollbugata 8
0152 Oslo
Ledige jobs
Jurainfo logo
Annoncér dit stillingsopslag her og nå ud til mere end 44.000 månedlige besøgende

Juridiske nyheder & artikler

Hold dig opdateret på de seneste juridiske nyheder eller søg blandt de mere end 4.000 artikler som allerede er udgivet. Vi har samlet det vigtigste viden ét sted.

Juridiske kurser & arrangementer

Find nemt dit næste kursus eller anden relevant efteruddannelse inden for dit felt. Søg på tværs af fagområder fra en række forskellige udbydere.

Find Juridisk Specialist

Brug for en advokat? Søg efter verificerede specialister på tværs af advokatbranchen og find en specialist inden for det område, hvor du søger råd og vejledning.

Nyhedsservice
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden
Vælg selv dine interesseområder og modtag juridisk nyt fra landets førende specialister.
Tilmeld dig nu
Artikler, der kunne være relevante for dig
Coronavirus: Ny trepartsaftale skal hjælpe medarbejdere med hjemsendte børn
Coronavirus: Ny trepartsaftale skal hjælpe medarbejdere med hjemsendte børn
21/09/2020
Ansættelses- og arbejdsret
Sexchikane på arbejdspladsen
Sexchikane på arbejdspladsen
21/09/2020
Ansættelses- og arbejdsret
Opsigelse af funktionærer
Opsigelse af funktionærer
18/09/2020
Ansættelses- og arbejdsret
Udbetaling af indefrosne feriepenge
Udbetaling af indefrosne feriepenge
16/09/2020
Øvrige, Ansættelses- og arbejdsret
Nyt lovforslag skal sikre bedre forhold for udstationerede medarbejdere
Nyt lovforslag skal sikre bedre forhold for udstationerede medarbejdere
15/09/2020
Ansættelses- og arbejdsret
COVID-19: Folketinget har nu vedtaget reglerne om iværksættelse af midlertidig arbejdsfordeling
COVID-19: Folketinget har nu vedtaget reglerne om iværksættelse af midlertidig arbejdsfordeling
11/09/2020
Ansættelses- og arbejdsret
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske online-platform samt formidler af juridisk viden. Her finder du juridiske nyheder, kurser og arrangementer. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
Vandtårnsvej 77, DK-2860 Søborg
E-mail: kontakt@jurainfo.dk
CVR-nr. 38375563
© 2020 Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted