I en faglig voldgiftssag er det netop blevet afgjort, at medarbejdere har krav på erstatningsferiefridage, hvis de bliver syge forud for afholdelsen af feriefridagene.
En tjener mødte som normalt ind på sit arbejde i et konferencecenter. Forinden havde hun aftalt med sin arbejdsgiver, at hun skulle afholde sine overenskomstbestemte feriefridage nogle dage senere. Tjeneren kom dog samme dag galt afsted, da hun faldt og slog nakken alvorligt, hvilket resulterede i en 3-ugers sygemelding.
Tjeneren var derfor ikke i stand til at afholde de planlagte feriefridage, fordi hun var sygemeldt, og da hun kom tilbage på arbejde, ville arbejdsgiveren ikke lade hende afholde feriefridagene på et senere tidspunkt. Det var tjeneren ikke tilfreds med, og hun lagde derfor sag an mod arbejdsgiveren.
Spørgsmålet blev bragt for faglig voldgift, hvor opmanden skulle tage stilling til, om feriefridage kan sidestilles med almindelig ferie med hensyn til sygdom. Lønmodtagere har nemlig krav på erstatningsferie, hvis de bliver syge forud for feriens afholdelse. Hvorvidt dette også er tilfældet for feriefridage, blev sagens omdrejningspunkt.
Feriefridage kan sidestilles med ferie
Opmanden afgjorde, at sygdom forud for afholdelse af overenskomstbestemte feriefridage medfører, at medarbejderen har krav på at afholde feriefridagene på et senere tidspunkt.
Årsagen er, at feriefridage skal sidestilles med ferie i ferielovens forstand, fordi der er tale om samme rekreative formål. Når medarbejderen bliver syg forud for feriefridagene, har medarbejderen ikke mulighed for at restituere under fridagene. Dette var grunden til, at opmanden ved fortolkningen af feriefridagene hentede hjælp i ferielovgivningen.
Opmanden gjorde dog opmærksom på, at dette udgangspunkt kun gælder, hvis der ikke er andet udtrykkeligt aftalt i den pågældende overenskomst. En overenskomst kan sagtens indeholde bestemmelser om, at feriefridage frafalder ved sygdom – og så er det det, der gælder.
Medarbejderen var i det konkrete tilfælde berettiget til at afholde de fem mistede feriefridage på et andet tidspunkt. Overenskomsten på hotel-, restaurant-, og turisterhvervet indeholdt nemlig ingen udtrykkelig regulering af forholdet mellem sygdom og feriefridage.
IUNO mener
Selvom sagen vedrørte fortolkningen af en overenskomst, kan den sagtens få betydning for feriefridage aftalt i ansættelseskontrakten eller i en personalepolitik, da det i princippet er spørgsmålet om, hvordan aftalen skal forstås.
Virksomheder, som ikke ønsker, at medarbejderne har mulighed for at afholde erstatningsferiefridage ved sygdom, bør regulere dette udtrykkeligt i ansættelseskontrakten, personalepolitikken eller overenskomsten. Dette gælder også en lang række andre forhold omkring feriefridage, som ikke er direkte omfattet af ferielovens regler. Såfremt virksomheden ikke skriver noget i aftalen omkring sygdom, vil medarbejderne være berettiget til at afholde de aftalebestemte feriefridage på et andet tidspunkt.
[Faglig voldgiftssag af 2. oktober 2015]
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice
her →