Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

Farvet samtykke til cookies kan være ulovlig nudging

Farvet samtykke til cookies kan være ulovlig nudging
IUNO logo
Virksomheder har i vidt omfang mulighed for at være kreative med farver og design, når der bliver udarbejdet samtykkeløsninger for cookies på hjemmesider og lignende. Men friheden har grænser – det har Datatilsynet understreget i en ny sag. Grænsen går, når brugeren eksempelvis på grund af farvevalg bliver ”skubbet” i retning af et valg, fordi det undergraver brugerens rettigheder.

En stor dansk medievirksomhed brugte en samtykkeløsning til cookies på virksomhedens hjemmeside, der gav brugerne tre valgmuligheder. Brugeren kunne vælge mellem:


  • ”Acceptér alle” cookies, ved at trykke på en grøn knap
  • ”Tilpas [cookies] i indstillinger”, ved at trykke på en grå knap, og
  • ”Kun nødvendige” cookies, ved at trykke på en rød knap

Størstedelen af de hjemmesidebesøgende klikkede på den grønne knap, og accepterede derfor alle cookies.

Farligt at ”skubbe” brugere med trafiklysfarver


Datatilsynet understregede, at der en generel frihed til at designe hjemmesider i det layout og indhold, som virksomheder vil have, men at det samtidig er ulovligt at ”nudge” en bruger til at foretage et bestemt valg.


På den baggrund fandt Datatilsynet, at virksomhedens brug af farver for valgmulighederne påvirkede brugerne til foretage bestemte valg. Brugen af det ”trafiklys-lignende” system var derfor nudging, og ulovligt.


Fordi ”Acceptér alle”-knappen var grøn medførte det, at brugernes informerede valg – og dermed rettigheder – blev omgået. Det førte blandt andet til, at Datatilsynet udtalte alvorlig kritik af virksomheden.


IUNO mener

Sagen er interessant, da mange virksomheder bruger cookiesamtykke på deres hjemmesider i netop en ”trafiklys-lignende” farvesammensætning. Med det valg af farve, kan samtykket være i strid med databeskyttelsesreglerne.


IUNO anbefaler, at virksomheder sætter sig godt ind i den seneste vejledning om cookie-reglerne. Selvom farvevalg er ét fokuspunkt findes der nemlig mange krav, som kræver opmærksomhed. Virksomheder der bruger andre farvekombinationer som en del af designet af cookiesamtykket bør også tage et kig på, om farvekombinationen i virkeligheden kan påvirke brugeren i en bestemt retning.


[Datatilsynets afgørelse i journal nr. 2021-41-0149 af 27. oktober 2022]

Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her →
Har du spørgsmål til dette indlæg, er du mere end velkommen til at kontakte os.
Fagligt indhold, der kunne være relevante for dig
Tredjelandsoverførsler og den nye aftale med USA
Jurainfo Exclusive logo
PODCAST
Tredjelandsoverførsler og den nye aftale med USA
Vi sætter fokus på overførsel af personoplysninger til usikre tredjelande, herunder overførsler til USA baseret på den nye aftale mellem EU og USA.
Hvornår må du udsende nyhedsbreve og tilbud til dine kunder?
Jurainfo logo
EXCLUSIVE
VIDEO
Hvornår må du udsende nyhedsbreve og tilbud til dine kunder?
Det kræver et markedsføringssamtykke fra dine kunder, hvis du ønsker at udsende nyhedsmail, sms'er eller på anden måde kontakte dem med gode tilbud. Advokat, Torsten Hylleberg, kommer her nærmere ind på hvad du skal være opmærksom på i forbindelse med indhentelse af markedsføringssamtykker.
4 år med GDPR
Jurainfo Exclusive logo
PODCAST
4 år med GDPR
Hvordan ligger landet 4 år efter ikrafttrædelsen af Databeskyttelsesforordningen?
Artikler, der kunne være relevante for dig
Må du kontakte andre virksomheder pr. mail?
Må du kontakte andre virksomheder pr. mail?
11/07/2024
E-handel og markedsføring
Ny afgørelse om manglende indsigt i og sletning af tv-overvågningsoptagelser
Ny afgørelse om manglende indsigt i og sletning af tv-overvågningsoptagelser
12/07/2024
Persondata
EU AI Act - få et overblik over datoerne for anvendelse
EU AI Act - få et overblik over datoerne for anvendelse
15/07/2024
EU-ret, Persondata, Compliance
Manglende kontrol af automatiske sletninger fører til kritik fra Datatilsynet
Manglende kontrol af automatiske sletninger fører til kritik fra Datatilsynet
15/07/2024
Persondata, Compliance
Digitaliseringsstyrelsen ændrer kørekorts-app'en efter forbud mod at behandle personoplysninger
Digitaliseringsstyrelsen ændrer kørekorts-app'en efter forbud mod at behandle personoplysninger
16/07/2024
Persondata
Ny aftale skal styrke indsatsen mod spilvirksomheders markedsføring
Ny aftale skal styrke indsatsen mod spilvirksomheders markedsføring
19/07/2024
E-handel og markedsføring
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
2024 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted