Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Arrangementer Find juridisk specialist Domme
Om Jurainfo Bliv samarbejdspartner Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Artikel

Fælles dataansvar igen fastslået af EU-Domstolen

TVC Advokatfirma
18/07/2018
154
Fælles dataansvar igen fastslået af EU-Domstolen
TVC Advokatfirma logo

EU-Domstolen har den 10. juli 2018 afsagt dom i en sag vedrørende bl.a. fælles dataansvar i forbindelse med indsamling og behandling af personoplysning. Afgørelsen slår på ny fast, at en organisation kan blive fælles dataansvarlig, hvis den bidrager til at afgøre, hvilket formål og med hvilke midler personoplysninger skal behandles, og at det også gælder, selvom organisationen ikke selv får adgang til oplysningerne.




Kort om sagen


I 2013 forbød de finske datatilsynsmyndigheder Jehovas Vidner at indsamle og behandle persondata i forbindelse med dør-til-dør forkyndelse foretaget af dets medlemmer, medmindre den finske databeskyttelseslovgivning var overholdt. Den afgørelse er behandlet hos de finske forvaltningsdomstole, og den øverste finske forvaltningsdomstol har bedt EU-Domstolen om at tage stilling til fortolkning af direktiv 95/46 EF.

Sagen for EU-Domstolen vedrørte dels om dør-til-dør forkyndelse af en religiøs forening var omfattet af undtagelsesbestemmelserne i direktiv 95/46 EF, dels om der var tale om et register med personoplysninger i direktivets forstand og endelig, om der forelå fælles dataansvar mellem Jehovas Vidner og dets medlemmer.


EU-Domstolens begrundelse og resultat


EU-Domstolen slog fast, at dør-til-dør forkyndelse ikke er omfattet af undtagelserne til persondatadirektivet, og især at der ikke var tale om en behandling af personoplysninger foretaget af en fysisk person med henblik på udøvelse af rent personlige eller familiemæssige aktiviteter.

Dernæst slog domstolen fast, at der var tale om et register i direktivets forstand, da det bestod af navne, adresser og andre informationer vedrørende de personer, der blev kontaktet, og da disse oplysninger var struktureret på en måde, der gjorde det nemt at genfinde oplysninger til efterfølgende brug. Domstolen udtalte videre, at det ikke var nødvendigt, at der var tale om oplysningsark, specifikke lister eller andre søgemetoder.

Domstolen fastslog derudover, at der var fælles dataansvar, men at graden af ansvar for den enkelte dataansvarlige skulle fastsættes under hensyntagen til alle relevante omstændigheder. Endelig udtalte domstolen, at der ikke i EU-retten er hjemmel til, at beslutningen om formål og midler til behandling af personoplysninger skal ske på baggrund af skriftlige vejledninger eller instruktioner fra den dataansvarlige.

Du kan læse dommen her.


Hvorfor er afgørelsen relevant?


Afgørelsen vedrører fortolkning af direktiv 95/46, der frem til den 25. maj 2018 var fundamentet i persondatabeskyttelse i EU. I dag er persondatabeskyttelse baseret på Databeskyttelsesforordningen (GDPR), men efter TVC Advokatfirmas vurdering ville udfaldet blive det samme, hvis afgørelsen var baseret på forordningen.

Afgørelsen slår på ny fast, at en organisation kan blive fælles dataansvarlig, hvis den bidrager til at afgøre, hvilket formål og med hvilke midler personoplysninger skal behandles, og at det også gælder, selvom organisationen ikke selv får adgang til oplysningerne.

Er du i tvivl om, hvorvidt I overholder reglerne i Databeskyttelsesforordningen, anbefaler vi altid en professionel vurdering.

Dette gælder især, hvis I er i tvivl om, hvordan I behandler personoplysninger, herunder om I som virksomhed er dataansvarlig eller databehandler – samt om I er ene dataansvarlig eller om dataansvaret er delt.

EU-Domstolen har nu to gange indenfor den seneste måneds tid truffet afgørelser om fællesdataansvar, og derfor bør I overveje, om I også foretager behandlinger af persondata, der bør genovervejes. TVC Advokatfirma er altid klar til en uforpligtende drøftelse af din konkrete case.

 








Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores nyhedsservice her.
TVC Advokatfirma logo
Aarhus
Søren Frichs Vej 42A
8230 Åbyhøj
70 11 08 01
tvc@tvc.dk
København
Nimbusparken 24, 2
2000 Frederiksberg
Roskilde
Københavnsvej 69, 1
4000 Roskilde
Ledige jobs
Jurainfo logo
Annoncér dit stillingsopslag her og nå ud til mere end 33.000 månedlige besøgende

Juridiske nyheder & artikler

Hold dig opdateret på de seneste juridiske nyheder eller søg blandt de mere end 4.000 artikler som allerede er udgivet. Vi har samlet det vigtigste viden ét sted.

Juridiske kurser & arrangementer

Find nemt dit næste kursus eller anden relevant efteruddannelse inden for dit felt. Søg på tværs af fagområder fra en række forskellige udbydere.

Find Juridisk Specialist

Brug for en advokat? Søg efter verificerede specialister på tværs af advokatbranchen og find en specialist inden for det område, hvor du søger råd og vejledning.

Nyhedsservice
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden
Vælg selv dine interesseområder og modtag juridisk nyt fra landets førende specialister.
Tilmeld dig nu
Artikler, der kunne være relevante for dig
Datatilsynet har offentliggjort en opdateret og strengere vejledning om fortegnelseskravet i Databeskyttelsesforordningens artikel 30
Datatilsynet har offentliggjort en opdateret og strengere vejledning om fortegnelseskravet i Databeskyttelsesforordningens artikel 30
29/09/2020
Persondata
Har du styr på oplysningspligten ved brug af kontrolforanstaltninger over for dine medarbejdere?
Har du styr på oplysningspligten ved brug af kontrolforanstaltninger over for dine medarbejdere?
22/09/2020
Persondata
Skabelon til samtykke: Sådan indhenter og behandler du kontakt­oplysninger på dine gæster
Skabelon til samtykke: Sådan indhenter og behandler du kontakt­oplysninger på dine gæster
10/09/2020
Persondata
Ny afgørelse om brug af medarbejderes fingeraftryk ved adgangskontrol
Ny afgørelse om brug af medarbejderes fingeraftryk ved adgangskontrol
11/08/2020
Persondata
Derfor kunne sejlklub lovligt offentliggøre person­oplysninger i gamle klubblade
Derfor kunne sejlklub lovligt offentliggøre person­oplysninger i gamle klubblade
07/08/2020
Persondata
Kritik fra Datatilsynet: Tidligere medarbejder har ret til at blive glemt
Kritik fra Datatilsynet: Tidligere medarbejder har ret til at blive glemt
06/08/2020
Persondata
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske online-platform samt formidler af juridisk viden. Her finder du juridiske nyheder, kurser og arrangementer. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
Vandtårnsvej 77, DK-2860 Søborg
E-mail: kontakt@jurainfo.dk
CVR-nr. 38375563
© 2020 Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted