Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

EU: svært at stoppe ulovlig streaming

Kromann Reumert
15/06/2015
EU: svært at stoppe ulovlig streaming
Filmindustriens hidtidige strategi med at lukke for hjemmesider, der tilbyder ulovlig streaming af film og tv-serier, har ingen varig effekt på det samlede omfang af ulovlig streaming af film og tv-serier. Streamingen flyttes ganske enkelt til andre hjemmesider. Det viser en ny undersøgelse fra EU-Kommissionens Joint Research Centre.

EU-KOMMISSIONENS RAPPORT: LUKNING HAR LILLE EFFEKT
EU-Kommissionens udredning "Online Copyright Enforcement, Consumer Behaviour, and Market Structure" tager udgangspunkt i piratsagen mod streaming-portalen Kino.to. Her udførte politi fra Tyskland, Spanien, Frankrig og Holland koordinerede ransagninger af en lang række adresser og datacentre tilhørende Kino.to med det resultat, at Kino.to lukkede ned. Undersøgelsen viser dog, at effekten af nedlukningen blandt slutbrugerne var kortvarig og relativt begrænset.

Undersøgelsen analyserer blandt andet 5.000 tyske internetbrugeres adfærd i perioden umiddelbart efter nedlukningen og viste, at aktionen alene medførte en kortvarig nedgang i pirataktiviteten. Den steg hurtigt til samme niveau igen, og viste endda en lille fremgang på 2,5 % i brugen af ulovlig streaming.

SIMPEL TEKNOLOGI GØR PIRATERI LET
At nedlukningen har så ringe effekt, skyldes blandt andet, at teknologien bag sider med ulovlig streaming er relativt let tilgængelig. Når en side lukkes ned, kan bagmændene hurtigt sætte en eller flere nye sider op, der tjener samme formål. Da Kino.to blev lukket ned, blev brugerne af siden hurtigt samlet op at to nye sider – Movie2k.to og KinoX.to. På den måde opererer netpiraterne som en hydra – når ét hoved er hugget af, opstår blot to nye.

Baseret på disse resultater konkluderer forskerne bag undersøgelsen, at nedlukning af sider med ulovlig streaming ikke har den store effekt på brugernes adfærd. Rapporten kommer ikke med klare anbefalinger til, hvordan man kommer den ulovlige streaming til livs, men peger dog på, at kvaliteten og tilgængeligheden af lovlige tjenester spiller en væsentlig rolle.

UNDERHOLDNINGSINDUSTRIEN STÅR FAST
Undersøgelsens konklusioner får dog ikke rettighedshaverne til at ændre strategi. I en afgørelse fra april i år har den britiske højesteret lukket for ni sider, der tilbød ulovlig streaming, herunder den også i Danmark populære streaming-tjeneste Popcorntime. Dommeren henviste til, at Popcorntime ikke tjente et legitimt formål, men alene havde til formål at krænke ophavsretten til film og tv-serier.

De danske domstole vil komme frem til et lignende resultat, hvis de får sagen forelagt.

Læs EU-Kommissionens rapport her.


Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her →
Kromann Reumert logo
København
Sundkrogsgade 5
2100 København Ø
70 12 12 11
mail@kromannreumert.com
Aarhus
Rådhuspladsen 3
8000 Aarhus C
London
65 St. Paul's Churchyard
London EC4M 8AB
Gratis Nyhedsservice
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden
Vær den første til at modtage relevante juridiske nyheder inden for dine interesseområder
Tilmeld dig nu
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
2022 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted