Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Arrangementer Find juridisk specialist Jobbørs NYT Domme
Om Jurainfo Bliv samarbejdspartner Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Artikel

EU-landene er nået til enighed om væsentligt forhøjet bødeniveau på det persondata­retlige område

Kromann Reumert
04/12/2015
EU-landene er nået til enighed om væsentligt forhøjet bødeniveau på det persondata­retlige område
Kromann Reumert logo
Mens den endelige ordlyd af den nye EU-persondataforordning færdigforhandles, er de 28 EU-lande nu nået til enighed om, at bødeniveauet for overtrædelse af de kommende persondataretlige regler skal kunne udgøre helt op til 4 procent af den årlige globale koncernomsætning. Det er en betydelig skærpelse i forhold til de bøder, Datatilsynet indtil videre har udstedt i Danmark og en fordobling af det oprindeligt forslåede bødeloft på 2 procent af koncernomsætningen.

Siden EU-Kommissionens første forslag til forordningens ordlyd i januar 2012 har det stået klart, at en skærpelse af sanktionerne på databeskyttelsesområdet stod højt på ønskelisten med en ambition om et bødeniveau som det, der kendes fra det konkurrenceretlige område. Der har dog ikke været enighed om, hvor niveauet præcist skulle ligge.

Enighed blandt EU-landene

Den 2. december 2015 blev de 28 EU-lande under det luxemburgske formandskab enige om, at et loft på 4 procent af den globale koncernomsætning er et passende niveau. Forslaget skal fortsat afstemmes med EU-Parlamentet, men det kommer tæt på EU-Parlamentets ønske om et 5 procents loft og kan derfor meget vel vise sig at være et acceptabelt kompromis.

Det eksisterende bødeniveau på området i flere lande, herunder Danmark, er meget lavt, og ofte udstedes der slet ikke bøder for overtrædelserne. Fremtiden ser nu markant anderledes ud for virksomheder, der ikke har styr på databeskyttelse, men det vil slå særligt hårdt igennem for store internationale koncerner.

Selvom forordningen endnu ikke er vedtaget, og der vil være en 2-årig ikrafttrædelsesfrist, er nogle EU-lande allerede begyndt at udstede højere bøder. Den belgiske databeskyttelsesmyndighed har f.eks. påtalt Facebooks indsamling af personoplysninger om ikke-brugere, og dommen i sagen er klar - dette skal stoppes omgående, og Facebook må betale EUR 250.000 om dagen, indtil overtrædelsen er bragt til ophør.

 






Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores nyhedsservice her.
Kromann Reumert logo
København
Sundkrogsgade 5
2100 København Ø
70 12 12 11
mail@kromannreumert.com
Aarhus
Rådhuspladsen 3
8000 Aarhus C
London
65 St. Paul's Churchyard
London EC4M 8AB
Nyhedsservice
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden
Vælg selv dine interesseområder og modtag juridisk nyt fra landets førende specialister.
Tilmeld dig nu
Artikler, der kunne være relevante for dig
Fransk domstol anvender Schrems II præmisser på vaccinationsplatform: Brugen af AWS var ikke i strid med GDPR
Fransk domstol anvender Schrems II præmisser på vaccinationsplatform: Brugen af AWS var ikke i strid med GDPR
07/04/2021
Persondata
Derfor var tredjelands­overførsel i overens­stemmelse med Schrems II
Derfor var tredjelands­overførsel i overens­stemmelse med Schrems II
31/03/2021
Persondata
Datatilsynet i Bayern griber ind mod brugen af Mailchimp
Datatilsynet i Bayern griber ind mod brugen af Mailchimp
30/03/2021
Persondata, E-handel og markedsføring
Databeskyttelses­rådets seneste vejledninger og udtalelser
Databeskyttelses­rådets seneste vejledninger og udtalelser
30/03/2021
Persondata
Videoovervågning på arbejdspladsen
Videoovervågning på arbejdspladsen
17/03/2021
Ansættelses- og arbejdsret, Persondata
Medlems­staterne er blevet enige om udkastet til e-data­beskyttelses­forordningen
Medlems­staterne er blevet enige om udkastet til e-data­beskyttelses­forordningen
04/03/2021
Persondata
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske online-platform samt formidler af juridisk viden. Her finder du juridiske nyheder, kurser og arrangementer. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 77, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
© 2021 Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted