Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Arrangementer Find juridisk specialist Jobbørs NYT Domme
Om Jurainfo Bliv samarbejdspartner Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Artikel

EU-Kommissionen taber vigtig sag om dansk statsstøtte

Bech Bruun
19/09/2016
EU-Kommissionen taber vigtig sag om dansk statsstøtte
Bech Bruun logo
EU-Retten afgjorde den 15. september sagen om den danske stats opkøb af problematiske aktiver i FIH Holding A/S og FIH Erhvervsbank A/S. Sagen var tidligere blevet behandlet af EU-Kommissionen, men nu har EU-Retten annulleret EU-Kommissionens afgørelse, der fastslog, at opkøbet udgjorde ulovlig statsstøtte.

Under finanskrisen etablerede den danske stat en række støtteordninger til nødlidende banker. Her indskød staten blandt andet kapital for 1,9 mia. kr. og udstedte ligeledes en garanti på 50 mia. kr. til FIH Holding A/S og FIH Erhvervsbank A/S (samlet FIH).

Herefter blev kreditvurderingen for FIH nedjusteret, og i den forbindelse ønskede staten at sikre, at de penge, som staten allerede havde givet i støtte til FIH, ikke gik tabt. Derfor valgte staten igennem Finansiel Stabilitet at opkøbe de mest problematiske aktiver i FIH, hvilket hovedsageligt var realkreditlån samt derivater.

EU-Kommissionen fandt, at staten havde foretaget et opkøb, der lå uden for rammerne af, hvordan en fornuftig markedsinvestor normalt ville have ageret. Derfor fastslog EU-Kommissionen, at opkøbet udgjorde statsstøtte til FIH.

Denne afgørelse har EU-Retten nu annulleret. Konkret fandt EU-Retten, at EU-Kommissionen begik en metodefejl, da den nægtede at anerkende, at den danske stat kunne inddrage et hensyn til at minimere sit økonomiske tab i relation til den allerede ydede statsstøtte, da den valgte at foretage det senere opkøb af de problematiske aktiver i FIH.

EU-Kommissionen skal nu tage konsekvensen af EU-Rettens annullation. EU-Kommissionen kan enten undlade at forfølge sagen eller genoptage den. Endvidere kan sagen indbringes for EU-Domstolen inden for 2 måneder, hvis EU-Kommissionen er uenig i EU-Rettens dom.

 
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores nyhedsservice her.
Bech Bruun logo
København
Langelinie Allé 35
2100 København Ø
72 27 00 00
72 27 00 27
info@bechbruun.com
Aarhus
Værkmestergade 2
8000 Aarhus C
New York
412 West 15th Street, 15th
New York 10011
Shanghai
No.1440 Yan'an Middle Road
Suite 2H08, Jing'an District
200040 Shanghai
Nyhedsservice
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden
Vælg selv dine interesseområder og modtag juridisk nyt fra landets førende specialister.
Tilmeld dig nu
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske online-platform samt formidler af juridisk viden. Her finder du juridiske nyheder, kurser og arrangementer. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 77, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
© 2021 Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted