Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

EU-Kommissionen taber vigtig sag om dansk statsstøtte

Bech Bruun
19/09/2016
EU-Kommissionen taber vigtig sag om dansk statsstøtte
EU-Retten afgjorde den 15. september sagen om den danske stats opkøb af problematiske aktiver i FIH Holding A/S og FIH Erhvervsbank A/S. Sagen var tidligere blevet behandlet af EU-Kommissionen, men nu har EU-Retten annulleret EU-Kommissionens afgørelse, der fastslog, at opkøbet udgjorde ulovlig statsstøtte.

Under finanskrisen etablerede den danske stat en række støtteordninger til nødlidende banker. Her indskød staten blandt andet kapital for 1,9 mia. kr. og udstedte ligeledes en garanti på 50 mia. kr. til FIH Holding A/S og FIH Erhvervsbank A/S (samlet FIH).

Herefter blev kreditvurderingen for FIH nedjusteret, og i den forbindelse ønskede staten at sikre, at de penge, som staten allerede havde givet i støtte til FIH, ikke gik tabt. Derfor valgte staten igennem Finansiel Stabilitet at opkøbe de mest problematiske aktiver i FIH, hvilket hovedsageligt var realkreditlån samt derivater.

EU-Kommissionen fandt, at staten havde foretaget et opkøb, der lå uden for rammerne af, hvordan en fornuftig markedsinvestor normalt ville have ageret. Derfor fastslog EU-Kommissionen, at opkøbet udgjorde statsstøtte til FIH.

Denne afgørelse har EU-Retten nu annulleret. Konkret fandt EU-Retten, at EU-Kommissionen begik en metodefejl, da den nægtede at anerkende, at den danske stat kunne inddrage et hensyn til at minimere sit økonomiske tab i relation til den allerede ydede statsstøtte, da den valgte at foretage det senere opkøb af de problematiske aktiver i FIH.

EU-Kommissionen skal nu tage konsekvensen af EU-Rettens annullation. EU-Kommissionen kan enten undlade at forfølge sagen eller genoptage den. Endvidere kan sagen indbringes for EU-Domstolen inden for 2 måneder, hvis EU-Kommissionen er uenig i EU-Rettens dom.

 
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her →
Bech Bruun logo
København
Langelinie Allé 35
2100 København Ø
72 27 00 00
72 27 00 27
info@bechbruun.com
Aarhus
Værkmestergade 2
8000 Aarhus C
New York
412 West 15th Street, 15th
New York 10011
Shanghai
No.1440 Yan'an Middle Road
Suite 2H08, Jing'an District
200040 Shanghai
Gratis Nyhedsservice
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden
Vær den første til at modtage relevante juridiske nyheder inden for dine interesseområder
Tilmeld dig nu
Faglige videoer, der kunne være relevante for dig
Juridiske kandidater er i høj kurs
Mange virksomheder oplever, at det er svært at tiltrække kompetent juridisk arbejdskraft. Men det behøver det ikke nødvendigvis være - Hvordan kommer vi ind på i denne video hvor vi fortæller om vores erfaringer med markedet og giver gode råd til hvordan du får fat i de rigtige kandidater.
Force majeure - hvornår kan begrebet anvendes?
Mange virksomheder er ikke opmærksomme på at udvide force majeure-begrebet i deres kontrakter og flere anvender begrebet helt forkert. Bliv klogere på hvornår noget er en force majeure-begivenhed og hvornår du kan benytte en force majeure-klausul ved manglende leveringer.
Eksterne investorer - Hvor, hvornår og hvordan?
Mange iværksætter overvejer før eller siden om de skal have eksterne investorer ind. Hvad skal man gøre sig af overvejelser inden man vælger at tage investorer ind i sin virksomhed?
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
2023 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted