Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Arrangementer Find juridisk specialist Domme
Om Jurainfo Bliv samarbejdspartner Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Artikel

EU-Domstolen underkender påtænkt aftale mellem Canada og EU om over­førsel af passager­liste­oplysninger

Kromann Reumert
14/09/2017
182
EU-Domstolen underkender påtænkt aftale mellem Canada og EU om over­førsel af passager­liste­oplysninger
Kromann Reumert logo
EU-Domstolen har vendt tommelfingeren nedad til en påtænkt aftale mellem Canada og EU om overførsel og behandling af passagerlisteoplysninger, da den ikke er forenelig med bestemmelser i EU traktater og EU's Charter om grundlæggende rettigheder.


EU-Domstolens udtalelse


Ifølge EU-Domstolen var den påtænkte aftale mellem Canada og EU ikke i overensstemmelse med bestemmelser i EU-traktater og EU's Charter om grundlæggende rettigheder, nærmere bestemt retten til beskyttelse af personoplysninger. En af de centrale grunde var, at den påtænkte aftale indebar en stor risiko for, at der blev overført og behandlet flere personoplysninger, end hvad der var nødvendigt for at opfylde aftalens formål – nemlig at forebygge og undgå terror og grænseoverskridende kriminalitet. EU-Domstolen anlagde i den forbindelse en streng proportionalitetsvurdering, og fastslog, at aftalen i princippet indebar en krænkelse af passagerernes ret til beskyttelse af personoplysninger.
Krav til aftalen for at sikre overholdelse af traktaterne og EU's Charter
Selv om EU-Domstolen underkendte aftalens indhold, valgte EU-Domstolen at opregne en række krav, som aftalen skal opfylde for at være forenelig med traktaterne, herunder at:

  • Aftalen klart og præcist skal fastlægge de passagerlisteoplysninger, der skal overføres fra EU til Canada.

  • De modeller og kriterier, der anvendes i forbindelse med den automatiserede behandling af passagerlisteoplysninger, skal være specifikke, pålidelige og ikke-diskriminerende.

  • De anvendte databaser skal indskrænkes til databaser, som Canada fører i forbindelse med bekæmpelsen af terrorisme og grov, grænseoverskridende kriminalitet.

  • Det skal sikres, at tilsynet med de regler, der er fastsat i den påtænkte aftale, føres af en uafhængig tilsynsmyndighed.



Kromann Reumerts bemærkninger


EU-Kommissionen har godkendt Canada som sikkert tredjeland i forhold til en række nærmere afgrænsede områder, og der har tidligere været indgået en aftale mellem Canada og EU om udveksling af passagerlisteoplysninger. Denne aftale er dog nu udløbet, hvorfor den nye aftale, som EU-Domstolen har foretaget en vurdering af, var tiltænkt som afløseren.

EU-Domstolens udtalelse viser, at forebyggelse i forhold til terror og grænseoverskridende kriminalitet uden tvivl udgør et legitimt formål for udveksling af personoplysninger, men overførsel og behandling af personoplysninger skal begrænses til, hvad der kan anses for nødvendigt og proportionalt for at opfylde de konkrete formål. Hvis det ikke sikres, at overførslen og behandlingen af passagerlisteoplysninger er tilstrækkeligt afgrænset – i dette tilfælde gennem aftalen mellem Canada og EU – vil behandlingen være for indgribende og dermed i strid med traktaterne og EU's Charter.

Læs EU-Domstolens udtalelse

 



 




Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores nyhedsservice her.
Kromann Reumert logo
København
Sundkrogsgade 5
2100 København Ø
70 12 12 11
mail@kromannreumert.com
Aarhus
Rådhuspladsen 3
8000 Aarhus C
London
65 St. Paul's Churchyard
London EC4M 8AB
Ledige jobs
Annoncér dit stillingsopslag her og nå ud til mere end 46.000 månedlige besøgende

Juridiske nyheder & artikler

Hold dig opdateret på de seneste juridiske nyheder eller søg blandt de mere end 4.000 artikler som allerede er udgivet. Vi har samlet det vigtigste viden ét sted.

Juridiske kurser & arrangementer

Find nemt dit næste kursus eller anden relevant efteruddannelse inden for dit felt. Søg på tværs af fagområder fra en række forskellige udbydere.

Find Juridisk Specialist

Brug for en advokat? Søg efter verificerede specialister på tværs af advokatbranchen og find en specialist inden for det område, hvor du søger råd og vejledning.

Nyhedsservice
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden
Vælg selv dine interesseområder og modtag juridisk nyt fra landets førende specialister.
Tilmeld dig nu
Artikler, der kunne være relevante for dig
Har du styr på oplysningspligten ved brug af kontrolforanstaltninger over for dine medarbejdere?
Har du styr på oplysningspligten ved brug af kontrolforanstaltninger over for dine medarbejdere?
22/09/2020
Persondata
Skabelon til samtykke: Sådan indhenter og behandler du kontakt­oplysninger på dine gæster
Skabelon til samtykke: Sådan indhenter og behandler du kontakt­oplysninger på dine gæster
10/09/2020
Persondata
Ny afgørelse om brug af medarbejderes fingeraftryk ved adgangskontrol
Ny afgørelse om brug af medarbejderes fingeraftryk ved adgangskontrol
11/08/2020
Persondata
Derfor kunne sejlklub lovligt offentliggøre person­oplysninger i gamle klubblade
Derfor kunne sejlklub lovligt offentliggøre person­oplysninger i gamle klubblade
07/08/2020
Persondata
Kritik fra Datatilsynet: Tidligere medarbejder har ret til at blive glemt
Kritik fra Datatilsynet: Tidligere medarbejder har ret til at blive glemt
06/08/2020
Persondata
Datatilsynet indstiller administrationsselskab til en bøde på 150.000 kr. for videregivelse af personoplysninger
Datatilsynet indstiller administrationsselskab til en bøde på 150.000 kr. for videregivelse af personoplysninger
06/08/2020
Persondata
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske online-platform samt formidler af juridisk viden. Her finder du juridiske nyheder, kurser og arrangementer. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
Vandtårnsvej 77, DK-2860 Søborg
E-mail: kontakt@jurainfo.dk
CVR-nr. 38375563
© 2020 Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted