Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Arrangementer Find juridisk specialist Jobbørs NYT Domme
Om Jurainfo Bliv samarbejdspartner Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Artikel

EU-Domstolen underkender påtænkt aftale mellem Canada og EU om over­førsel af passager­liste­oplysninger

Kromann Reumert
14/09/2017
EU-Domstolen underkender påtænkt aftale mellem Canada og EU om over­førsel af passager­liste­oplysninger
Kromann Reumert logo
EU-Domstolen har vendt tommelfingeren nedad til en påtænkt aftale mellem Canada og EU om overførsel og behandling af passagerlisteoplysninger, da den ikke er forenelig med bestemmelser i EU traktater og EU's Charter om grundlæggende rettigheder.


EU-Domstolens udtalelse


Ifølge EU-Domstolen var den påtænkte aftale mellem Canada og EU ikke i overensstemmelse med bestemmelser i EU-traktater og EU's Charter om grundlæggende rettigheder, nærmere bestemt retten til beskyttelse af personoplysninger. En af de centrale grunde var, at den påtænkte aftale indebar en stor risiko for, at der blev overført og behandlet flere personoplysninger, end hvad der var nødvendigt for at opfylde aftalens formål – nemlig at forebygge og undgå terror og grænseoverskridende kriminalitet. EU-Domstolen anlagde i den forbindelse en streng proportionalitetsvurdering, og fastslog, at aftalen i princippet indebar en krænkelse af passagerernes ret til beskyttelse af personoplysninger.
Krav til aftalen for at sikre overholdelse af traktaterne og EU's Charter
Selv om EU-Domstolen underkendte aftalens indhold, valgte EU-Domstolen at opregne en række krav, som aftalen skal opfylde for at være forenelig med traktaterne, herunder at:

  • Aftalen klart og præcist skal fastlægge de passagerlisteoplysninger, der skal overføres fra EU til Canada.

  • De modeller og kriterier, der anvendes i forbindelse med den automatiserede behandling af passagerlisteoplysninger, skal være specifikke, pålidelige og ikke-diskriminerende.

  • De anvendte databaser skal indskrænkes til databaser, som Canada fører i forbindelse med bekæmpelsen af terrorisme og grov, grænseoverskridende kriminalitet.

  • Det skal sikres, at tilsynet med de regler, der er fastsat i den påtænkte aftale, føres af en uafhængig tilsynsmyndighed.



Kromann Reumerts bemærkninger


EU-Kommissionen har godkendt Canada som sikkert tredjeland i forhold til en række nærmere afgrænsede områder, og der har tidligere været indgået en aftale mellem Canada og EU om udveksling af passagerlisteoplysninger. Denne aftale er dog nu udløbet, hvorfor den nye aftale, som EU-Domstolen har foretaget en vurdering af, var tiltænkt som afløseren.

EU-Domstolens udtalelse viser, at forebyggelse i forhold til terror og grænseoverskridende kriminalitet uden tvivl udgør et legitimt formål for udveksling af personoplysninger, men overførsel og behandling af personoplysninger skal begrænses til, hvad der kan anses for nødvendigt og proportionalt for at opfylde de konkrete formål. Hvis det ikke sikres, at overførslen og behandlingen af passagerlisteoplysninger er tilstrækkeligt afgrænset – i dette tilfælde gennem aftalen mellem Canada og EU – vil behandlingen være for indgribende og dermed i strid med traktaterne og EU's Charter.

Læs EU-Domstolens udtalelse

 



 




Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores nyhedsservice her.
Kromann Reumert logo
København
Sundkrogsgade 5
2100 København Ø
70 12 12 11
mail@kromannreumert.com
Aarhus
Rådhuspladsen 3
8000 Aarhus C
London
65 St. Paul's Churchyard
London EC4M 8AB
Nyhedsservice
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden
Vælg selv dine interesseområder og modtag juridisk nyt fra landets førende specialister.
Tilmeld dig nu
Artikler, der kunne være relevante for dig
Nyt krav om redegørelse for politik for dataetik
Nyt krav om redegørelse for politik for dataetik
19/01/2021
Selskabsret, Persondata
Er du klar til besøg fra Datatilsynet i 2021?
Er du klar til besøg fra Datatilsynet i 2021?
18/01/2021
Persondata
Kontrollerer I jeres it-systemer regelmæssigt?
Kontrollerer I jeres it-systemer regelmæssigt?
12/01/2021
Persondata
Databeskyttelse i 2021 – et kig i krystalkuglen
Databeskyttelse i 2021 – et kig i krystalkuglen
11/01/2021
Persondata
Brexit: Handels­aftalens rammer for overførsel af person­oplysninger til Storbritannien
Brexit: Handels­aftalens rammer for overførsel af person­oplysninger til Storbritannien
05/01/2021
Persondata
Brexit – Må man overføre personoplysninger til UK efter den 31. december 2020?
Brexit – Må man overføre personoplysninger til UK efter den 31. december 2020?
04/01/2021
Persondata, Internationale retsforhold
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske online-platform samt formidler af juridisk viden. Her finder du juridiske nyheder, kurser og arrangementer. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
Vandtårnsvej 77, DK-2860 Søborg
E-mail: kontakt@jurainfo.dk
CVR-nr. 38375563
© 2021 Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted