Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

EU-Domstolen: En offentlig myndighed kan ikke pålægges at videregive person­oplysninger

Kromann Reumert
01/06/2017
EU-Domstolen: En offentlig myndighed kan ikke pålægges at videregive person­oplysninger
I en ny sag om fortolkning af EU-databeskyttelsesdirektivet skulle EU-Domstolen tage stilling til, hvorvidt en offentlig myndighed kan pålægges at udlevere personoplysninger i en situation, hvor oplysningerne er blevet registreret i forbindelse med et trafikuheld. Afgørelsen er et godt eksempel på en af de meste anvendte regler – nemlig interesseafvejningsreglen.

SAGEN KORT

Tilbage i december 2012 skete der et trafikuheld i Riga. En taxavogn med en passager på bagsædet kørte ind til siden for at gøre et stop i vejkanten. Da en bus kørte op på siden af taxavognen, åbnede passageren på bagsæder taxavognens bildør, hvilket resulterede i, at både taxadøren og bussen blev beskadiget.

På baggrund af sagens forløb ville busselskabet stævne passageren på bagsædet med krav om godtgørelse for den skade, som var sket på bussen. Busselskabet kontaktede derfor politiet og bad om at få udleveret passagerens for- og efternavn, identifikationsnummer og adresse. Politiet lå inde med disse oplysninger, da der var udarbejdet en rapport i forbindelse med uheldet til brug for en administrativ bødesag mod passageren.

Men politiet ville kun udlevere oplysninger om passagerens for- og efternavn. Begrundelsen for begrænsningen var, at samtlige oplysninger var registreret i forbindelse med en bødesag mod passageren og alene kunne udleveres til sagens parter. Da busselskabet ikke var part i bødesagen, kunne de ikke få udleveret samtlige af de ønskede personoplysninger.

Busselskabet indbragte politiets beslutning for den nationale forvaltningsdomstol, som derefter indbragte sagen for EU-Domstolen.


EU-DOMSTOLEN: DER ER INGEN FORPLIGTELSE TIL AT UDLEVERE OPLYSNINGER, MEN VIDEREGIVELSEN VIL VÆRE LOVLIG


Indledningsvist fastslog EU-Domstolen, at EU-databeskyttelsesdirektivet ikke kan pålægge en national myndighed en forpligtelse til at udlevere personoplysninger. Derimod kan databeskyttelsesdirektivet give myndigheden en mulighed for at udlevere personoplysninger under forudsætning af, at betingelserne for anvendelsen af den såkaldte interesseafvejningsregel er opfyldt.

Interesseafvejningsreglen kræver, at

  • busselskabet har behov for oplysningerne for at forfølge en legitim interesse

  • oplysningerne er nødvendige for at forfølge en sådan interesse

  • passagerens interesser ikke går forud for busselskabet interesse.


I den konkrete sag fandt EU-Domstolen, at busselskabet ville forfølge en legitim interesse, idet oplysningerne skulle bruges til en civil retssag, og at oplysningerne ville være nødvendige for at identificere den rette sagsøgte. Desuden vurderede EU-Domstolen, at der ikke var nogen grundlæggende, tungtvejende hensyn til passageren, som ikke skulle gøre det muligt at udlevere oplysningerne. I denne sag ville politiet derfor lovligt kunne videregive oplysningerne til busselskabet.


KROMANN REUMERTS BEMÆRKNINGER


Afgørelsen er på ingen måde overraskende, da databeskyttelsesdirektivet generelt ikke indeholder regler om, at en offentlig myndighed eller privat virksomhed har en forpligtelse til at behandle (herunder videregive) personoplysninger.

Derimod stiller databeskyttelsesdirektivet en række betingelser for lovlig videregivelse, og afgørelsen er et godt eksempel på en af de meste anvendte regler – nemlig interesseafvejningsreglen – som tillader videregivelse af personoplysninger til brug for en berettiget og legitim interesse, såfremt videregivelsen er nødvendig, og der fra den fysiske persons synspunkt ikke er hensyn, der taler imod videregivelse.

Interesseafvejningsreglen bliver videreført (i forhold til almindelige ikke-følsomme oplysninger) under persondataforordningen, der finder anvendelse fra den 25. maj 2018. Det er vores forventning, at reglen også fremadrettet vil blive flittigt anvendt.

 

 


Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her →
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
2023 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted