Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Arrangementer Find juridisk specialist Domme
Om Jurainfo Bliv samarbejdspartner Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Artikel

Droner med kamera er omfattet af den svenske kamera­overvågningslov

Kromann Reumert
03/01/2017
138
Droner med kamera er omfattet af den svenske kamera­overvågningslov
Kromann Reumert logo


Den højeste svenske forvaltningsdomstol fandt i slutningen af oktober 2016, at en drone, som er tilkoblet et kamera, er omfattet af den svenske kameraovervågningslov. Dette medfører, at det ikke længere er tilladt at flyve de små fjernstyrede fly rundt i det offentlige rum uden en specifik tilladelse, såfremt flyet har påmonteret et kamera.


Sagen kort


Før sagen blev fremlagt for den højeste svenske forvaltningsdomstol, blev spørgsmålet prøvet ved retten i Linkøbing. Retten fandt her, at en drone med et tilkoblet kamera ikke kunne være omfattet af den svenske kameraovervågningslov. Retten begrundede sit resultat med, at der ikke var tale om et kamera, der var varigt opsat på ét bestemt sted. Den svenske databeskyttelsesmyndighed, Datainspektionen, ankede dog denne afgørelse til Kammarrätten. Kammarrätten, som er en svensk forvaltningsdomstol, kom imidlertid frem til det modsatte resultat i oktober 2015. Kammarrättens afgørelse blev på ny anket, hvorfor den højeste svenske forvaltningsdomstol nu skulle tage endelig stilling til spørgsmålet.

Den højeste forvaltningsdomstol stadfæstede Kammarrättens afgørelse, idet de fandt, at en drone, som har tilkoblet et kamera, flyver og filmer i det offentlige rum, og selvom dronen ikke er opsat et bestemt sted, kan den bruges til overvågning på samme måde som et overvågningskamera. Droner med kamera er dermed omfattet af den svenske kameraovervågningslov. Adgangen til at bruge sådanne droner i Sverige er hermed blevet indskrænket betydeligt.


Regulering af droner i Danmark


I dansk sammenhæng finder persondataloven anvendelse, så snart der behandles fotografier eller video af personer, som ud fra materialet kan identificeres. Selvom droner med tilkoblet kamera ikke udtrykkeligt er nævnt i persondataloven, må det lægges til grund, at en drone, som via et digitalt kamera optager identificerbare personer, umiddelbart er omfattet af den danske persondatalov.

Hvorvidt en drone med tilkoblet kamera er omfattet af den danske tv-overvågningslov, er mere tvivlsomt. Selve problemstillingen er ikke direkte reguleret i tv-overvågningsloven. Det kan nævnes, at Datatilsynet tilbage i 2014 fandt, at såkaldte bodycams, dvs. et kamera tilkoblet en person, ikke var omfattet af tv-overvågningsloven. Datatilsynet lagde i den forbindelse afgørende vægt på, at optagelserne med bodycams ikke var "vedvarende eller regelmæssige", idet bodycams alene blev anvendt engang imellem og på forskellige steder.

Om en drone med tilkoblet kamera filmer vedvarende og regelmæssigt, må afhænge af den konkrete situation. Ud fra gældende lovgivning og hidtidig praksis er det usikkert, hvorvidt droner med tilkoblet kamera er omfattet af tv-overvågningsloven. Brugen af droner med kamera må, indtil spørgsmålet er nærmere afklaret, underlægges persondatalovens krav til behandling, herunder blandt andet krav om, at behandlingen alene må ske, hvis der er tale om et sagligt og udtrykkeligt angivet formål, og at der i øvrigt er hjemmel i form af samtykke, nødvendighed for at opfylde en kontrakt eller retlig forpligtelse mv.

 







Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores nyhedsservice her.
Kromann Reumert logo
København
Sundkrogsgade 5
2100 København Ø
70 12 12 11
mail@kromannreumert.com
Aarhus
Rådhuspladsen 3
8000 Aarhus C
London
65 St. Paul's Churchyard
London EC4M 8AB
Ledige jobs
Jurainfo logo
Annoncér dit stillingsopslag her og nå ud til mere end 33.000 månedlige besøgende

Juridiske nyheder & artikler

Hold dig opdateret på de seneste juridiske nyheder eller søg blandt de mere end 4.000 artikler som allerede er udgivet. Vi har samlet det vigtigste viden ét sted.

Juridiske kurser & arrangementer

Find nemt dit næste kursus eller anden relevant efteruddannelse inden for dit felt. Søg på tværs af fagområder fra en række forskellige udbydere.

Find Juridisk Specialist

Brug for en advokat? Søg efter verificerede specialister på tværs af advokatbranchen og find en specialist inden for det område, hvor du søger råd og vejledning.

Nyhedsservice
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden
Vælg selv dine interesseområder og modtag juridisk nyt fra landets førende specialister.
Tilmeld dig nu
Artikler, der kunne være relevante for dig
Datatilsynet har offentliggjort en opdateret og strengere vejledning om fortegnelseskravet i Databeskyttelsesforordningens artikel 30
Datatilsynet har offentliggjort en opdateret og strengere vejledning om fortegnelseskravet i Databeskyttelsesforordningens artikel 30
29/09/2020
Persondata
Har du styr på oplysningspligten ved brug af kontrolforanstaltninger over for dine medarbejdere?
Har du styr på oplysningspligten ved brug af kontrolforanstaltninger over for dine medarbejdere?
22/09/2020
Persondata
Skabelon til samtykke: Sådan indhenter og behandler du kontakt­oplysninger på dine gæster
Skabelon til samtykke: Sådan indhenter og behandler du kontakt­oplysninger på dine gæster
10/09/2020
Persondata
Ny afgørelse om brug af medarbejderes fingeraftryk ved adgangskontrol
Ny afgørelse om brug af medarbejderes fingeraftryk ved adgangskontrol
11/08/2020
Persondata
Derfor kunne sejlklub lovligt offentliggøre person­oplysninger i gamle klubblade
Derfor kunne sejlklub lovligt offentliggøre person­oplysninger i gamle klubblade
07/08/2020
Persondata
Kritik fra Datatilsynet: Tidligere medarbejder har ret til at blive glemt
Kritik fra Datatilsynet: Tidligere medarbejder har ret til at blive glemt
06/08/2020
Persondata
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske online-platform samt formidler af juridisk viden. Her finder du juridiske nyheder, kurser og arrangementer. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
Vandtårnsvej 77, DK-2860 Søborg
E-mail: kontakt@jurainfo.dk
CVR-nr. 38375563
© 2020 Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted