Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Arrangementer Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

Droner: Danmark skal føre an

Bird & Bird
04/01/2016
Droner: Danmark skal føre an
Bird & Bird logo
Droneteknologien har de senere år været under kraftig udvikling, og det erhvervsmæssige potentiale for droner har især været i fokus. Derfor har Transport- og Bygningsministeren nu sendt et lovforslag vedrørende droner i ekstern høring.

Anvendelsesmulighederne for droner er efterhånden talrige: Fra landmanden, der kan overvåge og analysere sine marker, til beredskabet, der kan anvende droner ved ulykker og styrke eftersøgningsaktioner. Ligeledes ses flere internationale tiltag, hvor den erhvervsmæssige anvendelse af droner er i centrum – et illustrativt eksempel er Amazons pakkeleveringsløsning, som pt. er i testfasen, der anvender droner til at levere pakker til deres kunder.


Hensigten med det nye lovforslag er at skabe en reguleringsmæssig ramme, som kan tilpasses og udvikles i takt med den teknologiske udvikling og konkrete EU og internationale tiltag.


I lovforslaget foreslås en række ændringer i den nuværende luftfartslov, herunder en række nye bestemmelser, der primært retter sig mod flyvning med "mindre droner", hvilke forventes at omfatte droner under 25 kg.


Flere af bestemmelserne indeholder bemyndigelse for Transport- og Bygningsministeren til at fastsætte nærmere regler på området. Det vil i første omgang sandsynligvis medføre, at store dele af den nuværende civile regulering af droner i BL 9-4 vil blive videreført. Du kan læse Bird & Birds omtale af de danske regler her.


Hovedsageligt vil lovforslaget medføre følgende ændringer:
  • Flyvning uden for bymæssigt område: kan som udgangspunkt ske frit, hvis føreren er over 16 år og har erhvervet sig et "dronetegn". Dronetegnet skal kunne erhverves gennem en simpel computerbaseret selvbetjeningstest i reglerne for flyvning. Dronetegnet skal ikke registreres, men skal kunne fremvises på politiets forlangende.

  • Flyvning inden for bymæssigt område: Kan som udgangspunkt kun ske i professionelt øjemed. Der bliver desuden stillet uddannelsesmæssige krav til føreren, hvilke påtænkes opfyldt ved et "dronebevis". Ikke at forveksle med dronetegnet svarer dronebeviset mere til en slags "kørekort til droner" med tilhørende teoretisk og/eller praktisk prøve, registrering samt krav om, at føreren er fyldt 18 år. Dronebeviset knytter sig til den enkelte fører, hvilket også medfører, at beviset kan frakendes, hvis føreren af dronen har indtaget spiritus eller fører dronen uforsvarligt.


I overensstemmelse med nuværende praksis foreslås det også, at der bliver stillet krav om ansvarsforsikring, registrering og mærkning af dronen. Derudover foreslås særlige regler vedr. droner med en "forhøjet sikkerhedsmæssig risiko", droner under en vis bagatelvægtgrænse, mv.


Spørgsmål om krænkelse af privatlivets fred ved anvendelse af droner, som er udstyret med kamera eller lignende, således at dronen kan fotografere, videooptage, transmittere eller på anden måde indsamle data, vil fortsat være reguleret af anden lovgivning, herunder tv-overvågningsloven, persondataloven og straffeloven. Lovforslaget omtaler dette kort, og det forventes, at denne lovgivning vil blive en del af droneføreruddannelsen. 
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores nyhedsservice her.
Bird & Bird logo
København
Sundkrogsgade 21
2100 København Ø
72 24 12 12
72 24 12 13
denmark@twobirds.com
Nyhedsservice
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden
Vælg selv dine interesseområder og modtag juridisk nyt fra landets førende specialister.
Tilmeld dig nu
Jobbørs
Juridisk konsulent
Jurist til arbejdet med økologireglerne i Landbrugsstyrelsen i København
Yngre advokat og/eller advokatfuldmægtig med interesse for insolvens
Legal Counsel for International Group
Annoncér dit stillingsopslag her
Artikler, der kunne være relevante for dig
Ny offentlig Domsdatabase lanceret
Ny offentlig Domsdatabase lanceret
07/01/2022
Øvrige, Branchenyheder, Børsret, Compliance, E-handel og markedsføring, Energi og forsyning, Familie- og arveret, Fast ejendom og entreprise, Finansiering og bankret, Forsikring og erstatning, IT- og telekommunikation, Immaterielret, Insolvens og rekonstruktion, Internationale retsforhold, Konfliktløsning, Konkurrenceret, Kontraktret, Lejeret, Life Science & Health Care, M&A, Medieret, Miljøret, Offentlig ret, Persondata, Retssager og voldgift, Selskabsret, Skatte- og afgiftsret, Stats- og forvaltningsret, Strafferet, Søret, Transportret, Udbud
Rambøll-rapport: Fortsat massive problemer med offentlige it-projekter!
Rambøll-rapport: Fortsat massive problemer med offentlige it-projekter!
17/12/2021
IT- og telekommunikation, Kontraktret, Udbud
Et skridt nærmere DORA og MICA – få seneste status her
Et skridt nærmere DORA og MICA – få seneste status her
08/12/2021
Finansiering og bankret, EU-ret, IT- og telekommunikation
Er salg af software omfattet af reglerne om handelsagenter?
Er salg af software omfattet af reglerne om handelsagenter?
03/12/2021
IT- og telekommunikation, Kontraktret, Internationale retsforhold, EU-ret
Cloud-computing og Schrems II
Cloud-computing og Schrems II
23/11/2021
Persondata, IT- og telekommunikation
Cloud-computing – sådan overvindes faldgruberne
Cloud-computing – sådan overvindes faldgruberne
17/11/2021
IT- og telekommunikation, Persondata
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske online-platform samt formidler af juridisk viden. Her finder du juridiske nyheder, kurser og arrangementer. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 77, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
© 2022 Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted