Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Arrangementer Find juridisk specialist Domme
Om Jurainfo Bliv samarbejdspartner Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Artikel

Droner: Danmark skal føre an

Bird & Bird
04/01/2016
166
Droner: Danmark skal føre an
Bird & Bird logo
Droneteknologien har de senere år været under kraftig udvikling, og det erhvervsmæssige potentiale for droner har især været i fokus. Derfor har Transport- og Bygningsministeren nu sendt et lovforslag vedrørende droner i ekstern høring.

Anvendelsesmulighederne for droner er efterhånden talrige: Fra landmanden, der kan overvåge og analysere sine marker, til beredskabet, der kan anvende droner ved ulykker og styrke eftersøgningsaktioner. Ligeledes ses flere internationale tiltag, hvor den erhvervsmæssige anvendelse af droner er i centrum – et illustrativt eksempel er Amazons pakkeleveringsløsning, som pt. er i testfasen, der anvender droner til at levere pakker til deres kunder.


Hensigten med det nye lovforslag er at skabe en reguleringsmæssig ramme, som kan tilpasses og udvikles i takt med den teknologiske udvikling og konkrete EU og internationale tiltag.


I lovforslaget foreslås en række ændringer i den nuværende luftfartslov, herunder en række nye bestemmelser, der primært retter sig mod flyvning med "mindre droner", hvilke forventes at omfatte droner under 25 kg.


Flere af bestemmelserne indeholder bemyndigelse for Transport- og Bygningsministeren til at fastsætte nærmere regler på området. Det vil i første omgang sandsynligvis medføre, at store dele af den nuværende civile regulering af droner i BL 9-4 vil blive videreført. Du kan læse Bird & Birds omtale af de danske regler her.


Hovedsageligt vil lovforslaget medføre følgende ændringer:
  • Flyvning uden for bymæssigt område: kan som udgangspunkt ske frit, hvis føreren er over 16 år og har erhvervet sig et "dronetegn". Dronetegnet skal kunne erhverves gennem en simpel computerbaseret selvbetjeningstest i reglerne for flyvning. Dronetegnet skal ikke registreres, men skal kunne fremvises på politiets forlangende.

  • Flyvning inden for bymæssigt område: Kan som udgangspunkt kun ske i professionelt øjemed. Der bliver desuden stillet uddannelsesmæssige krav til føreren, hvilke påtænkes opfyldt ved et "dronebevis". Ikke at forveksle med dronetegnet svarer dronebeviset mere til en slags "kørekort til droner" med tilhørende teoretisk og/eller praktisk prøve, registrering samt krav om, at føreren er fyldt 18 år. Dronebeviset knytter sig til den enkelte fører, hvilket også medfører, at beviset kan frakendes, hvis føreren af dronen har indtaget spiritus eller fører dronen uforsvarligt.


I overensstemmelse med nuværende praksis foreslås det også, at der bliver stillet krav om ansvarsforsikring, registrering og mærkning af dronen. Derudover foreslås særlige regler vedr. droner med en "forhøjet sikkerhedsmæssig risiko", droner under en vis bagatelvægtgrænse, mv.


Spørgsmål om krænkelse af privatlivets fred ved anvendelse af droner, som er udstyret med kamera eller lignende, således at dronen kan fotografere, videooptage, transmittere eller på anden måde indsamle data, vil fortsat være reguleret af anden lovgivning, herunder tv-overvågningsloven, persondataloven og straffeloven. Lovforslaget omtaler dette kort, og det forventes, at denne lovgivning vil blive en del af droneføreruddannelsen. 
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores nyhedsservice her.
Bird & Bird logo
København
Sundkrogsgade 21
2100 København Ø
72 24 12 12
72 24 12 13
denmark@twobirds.com
Ledige jobs
Annoncér dit stillingsopslag her og nå ud til mere end 49.000 månedlige besøgende

Juridiske nyheder & artikler

Hold dig opdateret på de seneste juridiske nyheder eller søg blandt de mere end 4.000 artikler som allerede er udgivet. Vi har samlet det vigtigste viden ét sted.

Juridiske kurser & arrangementer

Find nemt dit næste kursus eller anden relevant efteruddannelse inden for dit felt. Søg på tværs af fagområder fra en række forskellige udbydere.

Find Juridisk Specialist

Brug for en advokat? Søg efter verificerede specialister på tværs af advokatbranchen og find en specialist inden for det område, hvor du søger råd og vejledning.

Nyhedsservice
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden
Vælg selv dine interesseområder og modtag juridisk nyt fra landets førende specialister.
Tilmeld dig nu
Artikler, der kunne være relevante for dig
K04: Ny standardkontrakt for it-drift langt om længe offentliggjort
K04: Ny standardkontrakt for it-drift langt om længe offentliggjort
01/09/2020
IT- og telekommunikation
Digitaliseringsstyrelsen lancerer ny standard it-driftsaftale
Digitaliseringsstyrelsen lancerer ny standard it-driftsaftale
31/08/2020
IT- og telekommunikation, Kontraktret
Ny statslig standard­kontrakt for IT-driftsydelser offentlig­gjort
Ny statslig standard­kontrakt for IT-driftsydelser offentlig­gjort
27/08/2020
IT- og telekommunikation, Kontraktret
Ny telelov skal sikre bedre vilkår for konkurrencen på telemarkedet og skabe ny, digital infrastruktur
Ny telelov skal sikre bedre vilkår for konkurrencen på telemarkedet og skabe ny, digital infrastruktur
30/06/2020
IT- og telekommunikation
COVID-19: Særlige forhold for IT-virksomheder
COVID-19: Særlige forhold for IT-virksomheder
16/03/2020
IT- og telekommunikation
Nye krav til cybersikkerhed i staten – få et overblik her
Nye krav til cybersikkerhed i staten – få et overblik her
04/11/2019
IT- og telekommunikation
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske online-platform samt formidler af juridisk viden. Her finder du juridiske nyheder, kurser og arrangementer. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
Vandtårnsvej 77, DK-2860 Søborg
E-mail: kontakt@jurainfo.dk
CVR-nr. 38375563
© 2020 Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted