Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

Droner: Danmark skal føre an

Bird & Bird
04/01/2016
Droner: Danmark skal føre an
Droneteknologien har de senere år været under kraftig udvikling, og det erhvervsmæssige potentiale for droner har især været i fokus. Derfor har Transport- og Bygningsministeren nu sendt et lovforslag vedrørende droner i ekstern høring.

Anvendelsesmulighederne for droner er efterhånden talrige: Fra landmanden, der kan overvåge og analysere sine marker, til beredskabet, der kan anvende droner ved ulykker og styrke eftersøgningsaktioner. Ligeledes ses flere internationale tiltag, hvor den erhvervsmæssige anvendelse af droner er i centrum – et illustrativt eksempel er Amazons pakkeleveringsløsning, som pt. er i testfasen, der anvender droner til at levere pakker til deres kunder.


Hensigten med det nye lovforslag er at skabe en reguleringsmæssig ramme, som kan tilpasses og udvikles i takt med den teknologiske udvikling og konkrete EU og internationale tiltag.


I lovforslaget foreslås en række ændringer i den nuværende luftfartslov, herunder en række nye bestemmelser, der primært retter sig mod flyvning med "mindre droner", hvilke forventes at omfatte droner under 25 kg.


Flere af bestemmelserne indeholder bemyndigelse for Transport- og Bygningsministeren til at fastsætte nærmere regler på området. Det vil i første omgang sandsynligvis medføre, at store dele af den nuværende civile regulering af droner i BL 9-4 vil blive videreført. Du kan læse Bird & Birds omtale af de danske regler her.


Hovedsageligt vil lovforslaget medføre følgende ændringer:
  • Flyvning uden for bymæssigt område: kan som udgangspunkt ske frit, hvis føreren er over 16 år og har erhvervet sig et "dronetegn". Dronetegnet skal kunne erhverves gennem en simpel computerbaseret selvbetjeningstest i reglerne for flyvning. Dronetegnet skal ikke registreres, men skal kunne fremvises på politiets forlangende.

  • Flyvning inden for bymæssigt område: Kan som udgangspunkt kun ske i professionelt øjemed. Der bliver desuden stillet uddannelsesmæssige krav til føreren, hvilke påtænkes opfyldt ved et "dronebevis". Ikke at forveksle med dronetegnet svarer dronebeviset mere til en slags "kørekort til droner" med tilhørende teoretisk og/eller praktisk prøve, registrering samt krav om, at føreren er fyldt 18 år. Dronebeviset knytter sig til den enkelte fører, hvilket også medfører, at beviset kan frakendes, hvis føreren af dronen har indtaget spiritus eller fører dronen uforsvarligt.


I overensstemmelse med nuværende praksis foreslås det også, at der bliver stillet krav om ansvarsforsikring, registrering og mærkning af dronen. Derudover foreslås særlige regler vedr. droner med en "forhøjet sikkerhedsmæssig risiko", droner under en vis bagatelvægtgrænse, mv.


Spørgsmål om krænkelse af privatlivets fred ved anvendelse af droner, som er udstyret med kamera eller lignende, således at dronen kan fotografere, videooptage, transmittere eller på anden måde indsamle data, vil fortsat være reguleret af anden lovgivning, herunder tv-overvågningsloven, persondataloven og straffeloven. Lovforslaget omtaler dette kort, og det forventes, at denne lovgivning vil blive en del af droneføreruddannelsen. 
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her →
Artikler, der kunne være relevante for dig
Chromebook-sagens relevans – herunder når du udleverer en computer eller mobiltelefon som arbejdsredskab
Chromebook-sagens relevans – herunder når du udleverer en computer eller mobiltelefon som arbejdsredskab
08/03/2024
Persondata, IT- og telekommunikation
Datatilsynet og Digitaliseringsstyrelsen etablerer AI-sandkasse
Datatilsynet og Digitaliseringsstyrelsen etablerer AI-sandkasse
11/03/2024
Persondata, IT- og telekommunikation, Compliance
VIRK23 er på gaden
VIRK23 er på gaden
16/04/2024
Kontraktret, IT- og telekommunikation, Persondata
EUs nye AI-forordning (AI Act) vedtages snart
EUs nye AI-forordning (AI Act) vedtages snart
26/04/2024
EU-ret, IT- og telekommunikation, Øvrige
Når klagen ikke er helt på plads
Når klagen ikke er helt på plads
21/05/2024
Udbud, IT- og telekommunikation
AI-forordningen endelig vedtaget i EU
AI-forordningen endelig vedtaget i EU
28/05/2024
EU-ret, Immaterialret, Persondata, IT- og telekommunikation
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
2024 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted