Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Arrangementer Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Bliv forfatter Bliv kursusudbyder Bliv verificeret specialist Bliv jobannoncør
Artikel

Droner: Danmark skal føre an

Bird & Bird
04/01/2016
Droner: Danmark skal føre an
Bird & Bird logo
Droneteknologien har de senere år været under kraftig udvikling, og det erhvervsmæssige potentiale for droner har især været i fokus. Derfor har Transport- og Bygningsministeren nu sendt et lovforslag vedrørende droner i ekstern høring.

Anvendelsesmulighederne for droner er efterhånden talrige: Fra landmanden, der kan overvåge og analysere sine marker, til beredskabet, der kan anvende droner ved ulykker og styrke eftersøgningsaktioner. Ligeledes ses flere internationale tiltag, hvor den erhvervsmæssige anvendelse af droner er i centrum – et illustrativt eksempel er Amazons pakkeleveringsløsning, som pt. er i testfasen, der anvender droner til at levere pakker til deres kunder.


Hensigten med det nye lovforslag er at skabe en reguleringsmæssig ramme, som kan tilpasses og udvikles i takt med den teknologiske udvikling og konkrete EU og internationale tiltag.


I lovforslaget foreslås en række ændringer i den nuværende luftfartslov, herunder en række nye bestemmelser, der primært retter sig mod flyvning med "mindre droner", hvilke forventes at omfatte droner under 25 kg.


Flere af bestemmelserne indeholder bemyndigelse for Transport- og Bygningsministeren til at fastsætte nærmere regler på området. Det vil i første omgang sandsynligvis medføre, at store dele af den nuværende civile regulering af droner i BL 9-4 vil blive videreført. Du kan læse Bird & Birds omtale af de danske regler her.


Hovedsageligt vil lovforslaget medføre følgende ændringer:
  • Flyvning uden for bymæssigt område: kan som udgangspunkt ske frit, hvis føreren er over 16 år og har erhvervet sig et "dronetegn". Dronetegnet skal kunne erhverves gennem en simpel computerbaseret selvbetjeningstest i reglerne for flyvning. Dronetegnet skal ikke registreres, men skal kunne fremvises på politiets forlangende.

  • Flyvning inden for bymæssigt område: Kan som udgangspunkt kun ske i professionelt øjemed. Der bliver desuden stillet uddannelsesmæssige krav til føreren, hvilke påtænkes opfyldt ved et "dronebevis". Ikke at forveksle med dronetegnet svarer dronebeviset mere til en slags "kørekort til droner" med tilhørende teoretisk og/eller praktisk prøve, registrering samt krav om, at føreren er fyldt 18 år. Dronebeviset knytter sig til den enkelte fører, hvilket også medfører, at beviset kan frakendes, hvis føreren af dronen har indtaget spiritus eller fører dronen uforsvarligt.


I overensstemmelse med nuværende praksis foreslås det også, at der bliver stillet krav om ansvarsforsikring, registrering og mærkning af dronen. Derudover foreslås særlige regler vedr. droner med en "forhøjet sikkerhedsmæssig risiko", droner under en vis bagatelvægtgrænse, mv.


Spørgsmål om krænkelse af privatlivets fred ved anvendelse af droner, som er udstyret med kamera eller lignende, således at dronen kan fotografere, videooptage, transmittere eller på anden måde indsamle data, vil fortsat være reguleret af anden lovgivning, herunder tv-overvågningsloven, persondataloven og straffeloven. Lovforslaget omtaler dette kort, og det forventes, at denne lovgivning vil blive en del af droneføreruddannelsen. 
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores nyhedsservice her.
Bird & Bird logo
København
Sundkrogsgade 21
2100 København Ø
72 24 12 12
72 24 12 13
denmark@twobirds.com
Nyhedsservice
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden
Vælg selv dine interesseområder og modtag juridisk nyt fra landets førende specialister.
Tilmeld dig nu
Artikler, der kunne være relevante for dig
Undgå konflikter og dyre tvister: Stil krav om reviews i din IT-leverance
Undgå konflikter og dyre tvister: Stil krav om reviews i din IT-leverance
16/09/2021
IT- og telekommunikation, Kontraktret, Konfliktløsning
8 gode råd til at undgå svindel i din virksomhed
8 gode råd til at undgå svindel i din virksomhed
09/09/2021
Compliance, IT- og telekommunikation, Finansiering og bankret, Strafferet
Vigtig dom om it-kontraktens ”atombombe”
Vigtig dom om it-kontraktens ”atombombe”
16/08/2021
Kontraktret, IT- og telekommunikation
Softwarelicenser kan udgøre momsfritaget forvaltning af investeringsforeninger
Softwarelicenser kan udgøre momsfritaget forvaltning af investeringsforeninger
25/06/2021
Skatte- og afgiftsret, EU-ret, IT- og telekommunikation
Nye EU-regler om kunstig intelligens
Nye EU-regler om kunstig intelligens
26/05/2021
IT- og telekommunikation, Persondata, Øvrige
EU: Nye regler om kunstig intelligens på vej
EU: Nye regler om kunstig intelligens på vej
07/05/2021
Øvrige, IT- og telekommunikation, Persondata
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske online-platform samt formidler af juridisk viden. Her finder du juridiske nyheder, kurser og arrangementer. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 77, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
© 2021 Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted