Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Arrangementer Find juridisk specialist Domme
Om Jurainfo Bliv samarbejdspartner Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Artikel

Det svenske finanstilsyn giver påtale og bøde for manglende kontrol med outsourcing­leverandør

Kromann Reumert
19/04/2017
334
Det svenske finanstilsyn giver påtale og bøde for manglende kontrol med outsourcing­leverandør
Kromann Reumert logo
Det svenske finanstilsyn (Finansinspektionen) har for nylig tildelt bøder på hhv. 30 og 25 millioner svenske kroner til de svenske selskaber Nasdaq Stockholm AB og Nasdaq Clearing AB (Nasdaq Sverige). Bøderne blev givet, fordi Nasdaq Sverige ikke havde sikret sig tilstrækkeligt imod risiciene for cyberangreb og ikke havde kontrol med kvaliteten af de ydelser, som deres outsourcingleverandør – moderselskabet Nasdaq, Inc. (Nasdaq US) – leverede. Nasdaq Sverige har appelleret bøderne.


SAGEN KORT


Nasdaq Sverige er, ligesom finansielle virksomheder i Danmark, underlagt krav i forbindelse med deres outsourcingaktiviteter, herunder i forhold til 1) hvad der kan outsources, og 2) outsourcingaftalens udformning og den løbende kontrol hermed. Det er netop disse to forhold, som det svenske finanstilsyn ikke mener, at Nasdaq Sverige har levet op til.

Nasdaq Sverige har i dag outsourcet dele af deres IT, herunder IT-sikkerhed, til Nasdaq US. Outsourcingen er baseret på to generelle aftaler, der summarisk beskriver de leverede ydelser og giver Nasdaq Sverige begrænsede muligheder for at overvåge og kontrollere kvaliteten af ydelserne over for Nasdaq US. Det svenske finanstilsyn vurderede, at Nasdaq US' risk management og business continuity-planer ikke tager tilstrækkeligt højde for risikoen for cyberangreb, eller de procedurer, der skal iværksættes i tilfælde af, at Nasdaq Sverige bliver ramt af et angreb. Tilsynet lagde i den forbindelse også vægt på, at planerne er af generel karakter, og ikke tager højde for lokale svenske forhold.


KONTROLLEN SKÆRPES


Samlet takserer det svenske finanstilsyn overtrædelserne til bøder på hhv. 30 og 25 millioner svenske kroner, men lader dog Nasdaq Sverige beholde deres tilladelser. Ved bødefastsættelsen er der blandt andet taget højde for de faktiske og potentielle konsekvenser på det finansielle system, som overtrædelsen har haft og kunne have haft. Nasdaq Sverige har appelleret bøderne til Förvaltningsrätten i Stockholm.

Afgørelsen nævner derudover, at outsourcing til et moderselskab ikke giver carte blanche til at læne sig tilbage og se til i den tro, at moderselskabets IT-sikkerhed og business continuity-planer er tilstrækkelige, hvis ikke de konkret tager højde for den outsourcende virksomheds forhold og aktiviteter, og tilpasses hertil. Outsourcingvirksomhedens forpligtelse til at kontrollere kvaliteten af de leverede ydelser, forsvinder heller ikke, fordi det er moderselskabet, der leverer ydelserne.


EN GOD KONTRAKT ER ET MUST


De regler, det svenske finanstilsyn har udstedt bøderne på baggrund af, bygger på EU-lovgivning, som også gælder i Danmark. Hertil kommer, at såvel clearingcentraler, børser og finansielle virksomheder i Danmark er underlagt reglerne i outsourcingbekendtgørelsen, der ved outsourcing af væsentlige aktivitetsområder stiller skærpede krav til outsourcingkontrakten, og hvad den outsourcende virksomhed skal sikre sig fra en outsourcingleverandør.

Finansielle virksomheder mm., der ønsker at outsource, skal således blandt andet sikre sig, at kontrakten klart beskriver de outsourcede ydelser og giver mulighed for at overvåge kvaliteten, herunder gennem løbende rapportering og underretning. I lyset af det svenske finanstilsyns afgørelse er der ingen tvivl om vigtigheden af, at man som finansiel virksomhed har fokus på de særlige krav, der gælder ved outsourcing, når man udarbejder outsourcingkontrakter – også selvom det blot sker til et koncernselskab. Se også vores artikel: Finanstilsynet uddyber krav til finansielle virksomheders cloud-løsninger.

Læs de to afgørelser fra det svenske finanstilsyn:
Nasdaq Stockholm AB
Nasdaq Clearing AB


Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores nyhedsservice her.
Kromann Reumert logo
København
Sundkrogsgade 5
2100 København Ø
70 12 12 11
mail@kromannreumert.com
Aarhus
Rådhuspladsen 3
8000 Aarhus C
London
65 St. Paul's Churchyard
London EC4M 8AB
Ledige jobs
Annoncér dit stillingsopslag her og nå ud til mere end 46.000 månedlige besøgende

Juridiske nyheder & artikler

Hold dig opdateret på de seneste juridiske nyheder eller søg blandt de mere end 4.000 artikler som allerede er udgivet. Vi har samlet det vigtigste viden ét sted.

Juridiske kurser & arrangementer

Find nemt dit næste kursus eller anden relevant efteruddannelse inden for dit felt. Søg på tværs af fagområder fra en række forskellige udbydere.

Find Juridisk Specialist

Brug for en advokat? Søg efter verificerede specialister på tværs af advokatbranchen og find en specialist inden for det område, hvor du søger råd og vejledning.

Nyhedsservice
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden
Vælg selv dine interesseområder og modtag juridisk nyt fra landets førende specialister.
Tilmeld dig nu
Artikler, der kunne være relevante for dig
K04: Ny standardkontrakt for it-drift langt om længe offentliggjort
K04: Ny standardkontrakt for it-drift langt om længe offentliggjort
01/09/2020
IT- og telekommunikation
Digitaliseringsstyrelsen lancerer ny standard it-driftsaftale
Digitaliseringsstyrelsen lancerer ny standard it-driftsaftale
31/08/2020
IT- og telekommunikation, Kontraktret
Ny statslig standard­kontrakt for IT-driftsydelser offentlig­gjort
Ny statslig standard­kontrakt for IT-driftsydelser offentlig­gjort
27/08/2020
IT- og telekommunikation, Kontraktret
Ny telelov skal sikre bedre vilkår for konkurrencen på telemarkedet og skabe ny, digital infrastruktur
Ny telelov skal sikre bedre vilkår for konkurrencen på telemarkedet og skabe ny, digital infrastruktur
30/06/2020
IT- og telekommunikation
COVID-19: Særlige forhold for IT-virksomheder
COVID-19: Særlige forhold for IT-virksomheder
16/03/2020
IT- og telekommunikation
Nye krav til cybersikkerhed i staten – få et overblik her
Nye krav til cybersikkerhed i staten – få et overblik her
04/11/2019
IT- og telekommunikation
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske online-platform samt formidler af juridisk viden. Her finder du juridiske nyheder, kurser og arrangementer. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
Vandtårnsvej 77, DK-2860 Søborg
E-mail: kontakt@jurainfo.dk
CVR-nr. 38375563
© 2020 Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted