Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

Derfor var tredjelands­overførsel i overens­stemmelse med Schrems II

Kromann Reumert
31/03/2021
Derfor var tredjelands­overførsel i overens­stemmelse med Schrems II
Kromann Reumert logo
Hvordan kan du sikre, at din virksomheds tredjelandsoverførsler til USA er tilstrækkeligt sikre? Det kan du blive klogere på i denne nyhed, hvor vi ser nærmere på en ny fransk afgørelse, der viser, hvordan særlige foranstaltninger kan være vejen frem.

Kort om sagen

En privatdrevet digital platform til brug for bestilling af vaccinationstider anvendte Amazon Web Services i USA som hostingtjeneste via dets Luxembourgske datterselskab, AWS Sarl. Platformen var etableret efter aftale med det franske social- og sundhedsministerium, og de hostede personoplysninger omfattede alene brugerens kontaktoplysninger, som automatisk blev slettet senest tre måneder fra vaccinationstidspunktet, ligesom borgerne selv kunne slette oplysningerne i den mellemliggende periode.

Det fremgik af kontrakten mellem bookingplatformen og Amazon Web Services, at der var implementeret følgende sikkerhedsforanstaltninger:


Kontraktuelle foranstaltninger: Databehandleraftalen indeholdt specifikke procedurer, som Amazon Web Services skulle følge i tilfælde af en udenlandsk myndigheds adgangsanmodning. Amazon Web Services var desuden forpligtet til at udfordre enhver adgangsanmodning fra en offentlig myndighed.

    

Tekniske foranstaltninger: De data, som Amazon Web Services hostede på vegne af bookingplatformen, var krypterede, og nøglen blev opbevaret af en betroet tredjepart i Frankrig for at forhindre, at tredjeparter skulle få adgang til dem.


En række interesseorganisationer lagde sag an ved den øverste administrative domstol i Frankrig og krævede, at social- og sundhedsministeriets aftale med udbyderen af bookingplatformen skulle suspenderes.


Interesseorganisationerne argumenterede for, at det – i lyset af Schrems II-dommen – var i strid med databeskyttelsesforordningen at anvende en databehandler, som overfører personoplysninger til sin amerikanske underdatabehandler (Amazon Web Services).

 

Domstolens afgørelse

Den øverste administrative domstol, Conseil d'État, fandt, at beskyttelsesniveauet i USA ikke var sammenligneligt med beskyttelsesniveauet inden for EU/EØS, men at der var implementeret tilstrækkelige supplerende sikkerhedsforanstaltninger, som sikrede en effektiv beskyttelse af de franske borgeres personoplysninger. Derfor var der ikke anledning til at suspendere social- og sundhedsministeriets samarbejdsaftale med udbyderen af bookingplatformen.


Vores bemærkninger

Dommen er interessant, fordi den belyser hvilke kontraktuelle og tekniske sikkerhedsforanstaltninger, der kan iværksættes for at sikre et tilstrækkeligt beskyttelsesniveau ved tredjelandsoverførsler til USA.


Hvis en dataeksportør henholder sig til Det Europæiske Databeskyttelsesråds vejledning om at iværksætte supplerende sikkerhedsforanstaltninger, vil det altså være muligt at sikre et beskyttelsesniveau, der i det væsentligste er sammenligneligt med beskyttelsesniveauet indenfor EU/EØS. Vejledningen er endnu ikke endeligt vedtaget.


Indtil de endelige versioner af EU-Kommissionens standardkontraktbestemmelser er tilgængelige, kan dataeksportører og dataimportører med fordel overveje at udarbejde et tillæg til deres eksisterende standardkontrakt, som forpligter dataimportøren til at bestride enhver adgangsanmodning fra offentlige myndigheder.


Læs pressemeddelelsen.


Læs dommen (kun tilgængelig på fransk).

Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her →
Har du spørgsmål til dette indlæg, er du mere end velkommen til at kontakte mig.
Fagligt indhold, der kunne være relevante for dig
Tredjelandsoverførsler og den nye aftale med USA
Jurainfo Exclusive logo
PODCAST
Tredjelandsoverførsler og den nye aftale med USA
Vi sætter fokus på overførsel af personoplysninger til usikre tredjelande, herunder overførsler til USA baseret på den nye aftale mellem EU og USA.
4 år med GDPR
Jurainfo Exclusive logo
PODCAST
4 år med GDPR
Hvordan ligger landet 4 år efter ikrafttrædelsen af Databeskyttelsesforordningen?
Hvornår må du udsende nyhedsbreve og tilbud til dine kunder?
Jurainfo logo
EXCLUSIVE
VIDEO
Hvornår må du udsende nyhedsbreve og tilbud til dine kunder?
Det kræver et markedsføringssamtykke fra dine kunder, hvis du ønsker at udsende nyhedsmail, sms'er eller på anden måde kontakte dem med gode tilbud. Advokat, Torsten Hylleberg, kommer her nærmere ind på hvad du skal være opmærksom på i forbindelse med indhentelse af markedsføringssamtykker.
Artikler, der kunne være relevante for dig
Chromebook-sagens relevans – herunder når du udleverer en computer eller mobiltelefon som arbejdsredskab
Chromebook-sagens relevans – herunder når du udleverer en computer eller mobiltelefon som arbejdsredskab
08/03/2024
Persondata, IT- og telekommunikation
Datatilsynet og Digitaliseringsstyrelsen etablerer AI-sandkasse
Datatilsynet og Digitaliseringsstyrelsen etablerer AI-sandkasse
11/03/2024
Persondata, IT- og telekommunikation, Compliance
AI Act vedtaget af Europa-Parlamentet
AI Act vedtaget af Europa-Parlamentet
22/03/2024
Persondata, EU-ret
Træning af kunstig intelligens
Træning af kunstig intelligens
03/04/2024
Persondata, Immaterialret
Ansvaret for cybersikkerhed ligger hos ledelsen
Ansvaret for cybersikkerhed ligger hos ledelsen
08/04/2024
Persondata, Compliance, Øvrige
VIRK23 er på gaden
VIRK23 er på gaden
16/04/2024
Kontraktret, IT- og telekommunikation, Persondata
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
2024 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted