Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

Datatilsynet udtaler sig om Safe Harbor-afgørelsen

Bech Bruun
13/11/2015
Datatilsynet udtaler sig om Safe Harbor-afgørelsen
Det er ikke længere muligt at overføre personoplysninger til USA på grundlag af Safe Harbor-ordningen. Det er konsekvensen, efter EU-Domstolen den 6. oktober 2015 har erklæret Safe Harbor-ordningen for ugyldig. Nu har det danske Datatilsyn udsendt sine bemærkninger til afgørelsen.

Den 6. oktober 2015 erklærede EU-Domstolen Safe Harbor-ordningen ugyldig i forbindelse med sin afgørelse af den omtalte Facebook-dom eller Safe Harbor-afgørelse (C-362/14).

Afgørelsen betyder, at personoplysninger ikke længere kan overføres til USA på grundlag af Safe Harbor-ordningen, der har været i kraft siden år 2000. I kølvandet på EU-Domstolens afgørelse har både virksomheder og myndigheder i hele Europa været optagede af at etablere nye grundlag for at overføre personoplysninger til amerikanske koncernselskaber og samarbejdspartnere.

Safe Harbor-afgørelsen diskuteres i Bruxelles

Safe Harbor-afgørelsen er blevet behandlet på flere møder i Bruxelles, og den 15. oktober 2015 blev holdt den såkaldte Artikel 29-gruppe, der består af alle de europæiske datatilsyn, møde. Artikel 29-gruppen har efterfølgende udsendt en pressemeddelelse med gruppens bemærkninger og anbefalinger.

Også Europa-Kommissionen har udsendt en pressemeddelelse med sine betragtninger om afgørelsen, ligesom flere af de nationale europæiske datatilsyn også har kommenteret afgørelsen.

Bemærkninger fra det danske Datatilsyn

Det danske Datatilsyn har netop udsendt sine bemærkninger til Safe Harbor-afgørelsen. Datatilsynet fremhæver følgende vigtige budskaber af Artikel 29-gruppens meddelelse:

  • Det er nødvendigt, at de europæiske datatilsyn har en fælles tilgang til implementeringen af dommen fra EU-Domstolen.

  • Massiv og diskriminerende overvågning (indsamling af oplysninger om EU-borgere) er ikke foreneligt med EU’s databeskyttelsesregler, og de eksisterende overførselsgrundlag er ikke løsningen i forhold til denne problemstilling.

  • Medlemsstaterne og de europæiske institutioner bør hurtigst muligt indlede drøftelser med de amerikanske myndigheder med henblik på at finde juridiske og tekniske løsninger, der kan muliggøre overførsler til USA med respekt for de fundamentale rettigheder i forhold til databeskyttelse.

  • Artikel 29-gruppen vil fortsætte med at analysere konsekvenserne af dommen i relation til de øvrige overførselsgrundlag, herunder Kommissionens standardkontrakter og Binding Corporate Rules.

  • Imens Artikel 29-gruppen foretager ovennævnte analyse, vil Kommissionens standardkontrakter og Binding Corporate Rules som udgangspunkt fortsat kunne benyttes som overførselsgrundlag.

  • Hvis der med udgangen af januar 2016 ikke er fundet en hensigtsmæssig løsning med de amerikanske myndigheder, vil de europæiske datatilsyn – afhængigt af udfaldet af de fortsatte analyser af de øvrige overførselsgrundlag – foretage de nødvendige og hensigtsmæssige håndhævelsesforanstaltninger.


Tilladelse på grundlag af Safe Harbor er ikke længere gældende

Datatilsynets konklusion er, at danske myndigheder og virksomheder, der tidligere har fået en tilladelse fra Datatilsynet til at overføre personoplysninger på grundlag af Safe Harbor-ordningen, ikke længere kan støtte ret på denne tilladelse.

Anbefalingen er derfor, at oplysninger ikke overføres til amerikanske virksomheder, før der er etableret et nyt grundlag (fx Kommissionens Standardkontrakter, Binding Corporate Rules eller samtykke fra det enkelte datasubjekt).






Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her →
Fagligt indhold, der kunne være relevante for dig
4 år med GDPR
Jurainfo Exclusive logo
PODCAST
4 år med GDPR
Hvordan ligger landet 4 år efter ikrafttrædelsen af Databeskyttelsesforordningen?
Tredjelandsoverførsler og den nye aftale med USA
Jurainfo Exclusive logo
PODCAST
Tredjelandsoverførsler og den nye aftale med USA
Vi sætter fokus på overførsel af personoplysninger til usikre tredjelande, herunder overførsler til USA baseret på den nye aftale mellem EU og USA.
Hvornår må du udsende nyhedsbreve og tilbud til dine kunder?
Jurainfo logo
EXCLUSIVE
VIDEO
Hvornår må du udsende nyhedsbreve og tilbud til dine kunder?
Det kræver et markedsføringssamtykke fra dine kunder, hvis du ønsker at udsende nyhedsmail, sms'er eller på anden måde kontakte dem med gode tilbud. Advokat, Torsten Hylleberg, kommer her nærmere ind på hvad du skal være opmærksom på i forbindelse med indhentelse af markedsføringssamtykker.
Artikler, der kunne være relevante for dig
Privat organisation indstilles til bøde på mindst 15 millioner kroner
Privat organisation indstilles til bøde på mindst 15 millioner kroner
01/02/2024
Persondata
Det bør alle gøre lige nu – manglende GDPR-kontrol førte til politianmeldelse og forventet bøde på mindst 1.500.000 kr.
Det bør alle gøre lige nu – manglende GDPR-kontrol førte til politianmeldelse og forventet bøde på mindst 1.500.000 kr.
08/02/2024
Persondata, Kontraktret, Compliance
Et vink med en vognstang om, at der skal føres tilsyn med databehandlere
Et vink med en vognstang om, at der skal føres tilsyn med databehandlere
12/02/2024
Persondata, Compliance
Hvornår har I sidst ført tilsyn med jeres databehandlere?
Hvornår har I sidst ført tilsyn med jeres databehandlere?
20/02/2024
Persondata
Implementeringen af NIS2-direktivet bliver forsinket
Implementeringen af NIS2-direktivet bliver forsinket
20/02/2024
Compliance, EU-ret, Persondata
AI-forordningen er endelig på plads – hvad nu?
AI-forordningen er endelig på plads – hvad nu?
19/02/2024
Persondata, EU-ret
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
2024 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted