Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Arrangementer Find juridisk specialist Jobbørs NYT Domme
Om Jurainfo Bliv samarbejdspartner Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Artikel

Datatilsynet udtaler sig om Safe Harbor-afgørelsen

Bech Bruun
13/11/2015
205
Datatilsynet udtaler sig om Safe Harbor-afgørelsen
Bech Bruun logo
Det er ikke længere muligt at overføre personoplysninger til USA på grundlag af Safe Harbor-ordningen. Det er konsekvensen, efter EU-Domstolen den 6. oktober 2015 har erklæret Safe Harbor-ordningen for ugyldig. Nu har det danske Datatilsyn udsendt sine bemærkninger til afgørelsen.

Den 6. oktober 2015 erklærede EU-Domstolen Safe Harbor-ordningen ugyldig i forbindelse med sin afgørelse af den omtalte Facebook-dom eller Safe Harbor-afgørelse (C-362/14).

Afgørelsen betyder, at personoplysninger ikke længere kan overføres til USA på grundlag af Safe Harbor-ordningen, der har været i kraft siden år 2000. I kølvandet på EU-Domstolens afgørelse har både virksomheder og myndigheder i hele Europa været optagede af at etablere nye grundlag for at overføre personoplysninger til amerikanske koncernselskaber og samarbejdspartnere.

Safe Harbor-afgørelsen diskuteres i Bruxelles

Safe Harbor-afgørelsen er blevet behandlet på flere møder i Bruxelles, og den 15. oktober 2015 blev holdt den såkaldte Artikel 29-gruppe, der består af alle de europæiske datatilsyn, møde. Artikel 29-gruppen har efterfølgende udsendt en pressemeddelelse med gruppens bemærkninger og anbefalinger.

Også Europa-Kommissionen har udsendt en pressemeddelelse med sine betragtninger om afgørelsen, ligesom flere af de nationale europæiske datatilsyn også har kommenteret afgørelsen.

Bemærkninger fra det danske Datatilsyn

Det danske Datatilsyn har netop udsendt sine bemærkninger til Safe Harbor-afgørelsen. Datatilsynet fremhæver følgende vigtige budskaber af Artikel 29-gruppens meddelelse:

  • Det er nødvendigt, at de europæiske datatilsyn har en fælles tilgang til implementeringen af dommen fra EU-Domstolen.

  • Massiv og diskriminerende overvågning (indsamling af oplysninger om EU-borgere) er ikke foreneligt med EU’s databeskyttelsesregler, og de eksisterende overførselsgrundlag er ikke løsningen i forhold til denne problemstilling.

  • Medlemsstaterne og de europæiske institutioner bør hurtigst muligt indlede drøftelser med de amerikanske myndigheder med henblik på at finde juridiske og tekniske løsninger, der kan muliggøre overførsler til USA med respekt for de fundamentale rettigheder i forhold til databeskyttelse.

  • Artikel 29-gruppen vil fortsætte med at analysere konsekvenserne af dommen i relation til de øvrige overførselsgrundlag, herunder Kommissionens standardkontrakter og Binding Corporate Rules.

  • Imens Artikel 29-gruppen foretager ovennævnte analyse, vil Kommissionens standardkontrakter og Binding Corporate Rules som udgangspunkt fortsat kunne benyttes som overførselsgrundlag.

  • Hvis der med udgangen af januar 2016 ikke er fundet en hensigtsmæssig løsning med de amerikanske myndigheder, vil de europæiske datatilsyn – afhængigt af udfaldet af de fortsatte analyser af de øvrige overførselsgrundlag – foretage de nødvendige og hensigtsmæssige håndhævelsesforanstaltninger.


Tilladelse på grundlag af Safe Harbor er ikke længere gældende

Datatilsynets konklusion er, at danske myndigheder og virksomheder, der tidligere har fået en tilladelse fra Datatilsynet til at overføre personoplysninger på grundlag af Safe Harbor-ordningen, ikke længere kan støtte ret på denne tilladelse.

Anbefalingen er derfor, at oplysninger ikke overføres til amerikanske virksomheder, før der er etableret et nyt grundlag (fx Kommissionens Standardkontrakter, Binding Corporate Rules eller samtykke fra det enkelte datasubjekt).






Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores nyhedsservice her.
Bech Bruun logo
København
Langelinie Allé 35
2100 København Ø
72 27 00 00
72 27 00 27
info@bechbruun.com
Aarhus
Værkmestergade 2
8000 Aarhus C
New York
412 West 15th Street, 15th
New York 10011
Shanghai
No.1440 Yan'an Middle Road
Suite 2H08, Jing'an District
200040 Shanghai
Nyhedsservice
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden
Vælg selv dine interesseområder og modtag juridisk nyt fra landets førende specialister.
Tilmeld dig nu
Artikler, der kunne være relevante for dig
Nyt krav om redegørelse for politik for dataetik
Nyt krav om redegørelse for politik for dataetik
19/01/2021
Selskabsret, Persondata
Er du klar til besøg fra Datatilsynet i 2021?
Er du klar til besøg fra Datatilsynet i 2021?
18/01/2021
Persondata
Kontrollerer I jeres it-systemer regelmæssigt?
Kontrollerer I jeres it-systemer regelmæssigt?
12/01/2021
Persondata
Databeskyttelse i 2021 – et kig i krystalkuglen
Databeskyttelse i 2021 – et kig i krystalkuglen
11/01/2021
Persondata
Brexit: Handels­aftalens rammer for overførsel af person­oplysninger til Storbritannien
Brexit: Handels­aftalens rammer for overførsel af person­oplysninger til Storbritannien
05/01/2021
Persondata
Brexit – Må man overføre personoplysninger til UK efter den 31. december 2020?
Brexit – Må man overføre personoplysninger til UK efter den 31. december 2020?
04/01/2021
Persondata, Internationale retsforhold
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske online-platform samt formidler af juridisk viden. Her finder du juridiske nyheder, kurser og arrangementer. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
Vandtårnsvej 77, DK-2860 Søborg
E-mail: kontakt@jurainfo.dk
CVR-nr. 38375563
© 2021 Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted