Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

Datatilsynet: ny afgørelse om manglende kryptering af e-mails

Kromann Reumert
26/08/2019
Datatilsynet: ny afgørelse om manglende kryptering af e-mails
Kromann Reumert logo
Datatilsynet har den 26. juni 2019 truffet afgørelse i en sag, som angik kryptering af e-mails. En virksomhed sendte fortrolige oplysninger til en borger i ukrypterede e-mails. Havde virksomheden foretaget de rette sikkerhedsforanstaltninger? Læs mere om sagen i denne nyhed.


Kort om sagen


En borger havde klaget over, at en virksomhed den 5. januar 2019 og den 19. januar 2019 havde sendt fortrolige oplysninger om borgeren ukrypteret til hans e-mail. Oplysningerne vedrørte blandt andet borgerens skyldige restancer.

Ved fremsendelsen af de pågældende e-mails havde virksomheden benyttet en såkaldt TLS 1.2 kryptering. Virksomheden havde indstillet krypteringen, således at e-mails blev sendt krypteret til modtageren, hvis dette blev understøttet af modtagerens mailklient. Hvis modtagerens mailklient derimod ikke understøttede indstillingen, blev e-mails sendt ukrypteret.

Borgeren havde desuden gjort gældende, at han ikke havde givet samtykke til, at virksomheden kunne kontakte ham via e-mail.


Datatilsynets afgørelse


Datatilsynet anbefaler generelt, at den dataansvarlige indstiller sin mailserver således, at e-mails, der indeholder følsomme eller fortrolige personoplysninger, sendes krypteret uanset indretningen af modtagerens e-mailklient.

Datatilsynet bemærkede dog i den konkrete afgørelse, at det ikke i sig selv var i strid med databeskyttelsesforordningens art. 32, stk. 1, at bruge en indstilling, hvorefter krypteringen af e-mails var afhængig af modtagerens mailsystem og tjenesteudbyder. Dette var dog betinget af, at den dataansvarlige havde foretaget en (korrekt) risikovurdering, hvor den dataansvarlige havde overvejet om en sådan opsætning udgjorde en passende sikkerhedsforanstaltning.

Datatilsynet fandt, at virksomheden ikke havde overtrådt databeskyttelsesforordningens krav til behandlingssikkerhed efter art. 32, stk. 1. Datatilsynet lagde især vægt på, at virksomheden havde gennemført en risikovurdering, hvor den konkrete fremgangsmåde var skønnet som værende en passende sikkerhedsforanstaltning, blandt andet fordi kun et begrænset antal modtagere ville modtage ukrypterede e-mails, og fordi virksomheden foretog en konkret risikovurdering i disse tilfælde.

Datatilsynet tog ikke stilling til, hvorvidt virksomheden havde samtykke til at kontakte borgeren via e-mail, da der efter databeskyttelsesforordningens kapitel 2 ikke er krav til den dataansvarliges kommunikationsvalg ‒ herunder om det skal ske gennem fysisk post eller digitalt.

Læs Datatilsynets afgørelse 

 

Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her →
Har du spørgsmål til dette indlæg, er du mere end velkommen til at kontakte os.
Kromann Reumert logo
København
Sundkrogsgade 5
2100 København Ø
70 12 12 11
mail@kromannreumert.com
Aarhus
Rådhuspladsen 3
8000 Aarhus C
London
65 St. Paul's Churchyard
London EC4M 8AB
Gratis Nyhedsservice
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden
Vær den første til at modtage relevante juridiske nyheder inden for dine interesseområder
Tilmeld dig nu
Fagligt indhold, der kunne være relevante for dig
Tredjelandsoverførsler og den nye aftale med USA
Jurainfo Exclusive logo
PODCAST
Tredjelandsoverførsler og den nye aftale med USA
Vi sætter fokus på overførsel af personoplysninger til usikre tredjelande, herunder overførsler til USA baseret på den nye aftale mellem EU og USA.
Hvornår må du udsende nyhedsbreve og tilbud til dine kunder?
Jurainfo logo
EXCLUSIVE
VIDEO
Hvornår må du udsende nyhedsbreve og tilbud til dine kunder?
Det kræver et markedsføringssamtykke fra dine kunder, hvis du ønsker at udsende nyhedsmail, sms'er eller på anden måde kontakte dem med gode tilbud. Advokat, Torsten Hylleberg, kommer her nærmere ind på hvad du skal være opmærksom på i forbindelse med indhentelse af markedsføringssamtykker.
4 år med GDPR
Jurainfo Exclusive logo
PODCAST
4 år med GDPR
Hvordan ligger landet 4 år efter ikrafttrædelsen af Databeskyttelsesforordningen?
Artikler, der kunne være relevante for dig
Træning af kunstig intelligens
Træning af kunstig intelligens
03/04/2024
Persondata, Immaterialret
Ansvaret for cybersikkerhed ligger hos ledelsen
Ansvaret for cybersikkerhed ligger hos ledelsen
08/04/2024
Persondata, Compliance, Øvrige
VIRK23 er på gaden
VIRK23 er på gaden
16/04/2024
Kontraktret, IT- og telekommunikation, Persondata
Hvordan håndterer du dine medarbejderes brug af kunstig intelligens (AI)?
Hvordan håndterer du dine medarbejderes brug af kunstig intelligens (AI)?
26/04/2024
Persondata, Immaterialret, Øvrige
Overtrædelse af GDPR: Erstatning for ikke-økonomisk skade
Overtrædelse af GDPR: Erstatning for ikke-økonomisk skade
06/05/2024
Persondata, Forsikring og erstatning
AI-forordningen endelig vedtaget i EU
AI-forordningen endelig vedtaget i EU
28/05/2024
EU-ret, Immaterialret, Persondata, IT- og telekommunikation
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
2024 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted