Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Arrangementer Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Bliv samarbejdspartner Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Artikel

Datatilsynet: ny afgørelse om manglende kryptering af e-mails

Kromann Reumert
26/08/2019
Datatilsynet: ny afgørelse om manglende kryptering af e-mails
Kromann Reumert logo
Datatilsynet har den 26. juni 2019 truffet afgørelse i en sag, som angik kryptering af e-mails. En virksomhed sendte fortrolige oplysninger til en borger i ukrypterede e-mails. Havde virksomheden foretaget de rette sikkerhedsforanstaltninger? Læs mere om sagen i denne nyhed.


Kort om sagen


En borger havde klaget over, at en virksomhed den 5. januar 2019 og den 19. januar 2019 havde sendt fortrolige oplysninger om borgeren ukrypteret til hans e-mail. Oplysningerne vedrørte blandt andet borgerens skyldige restancer.

Ved fremsendelsen af de pågældende e-mails havde virksomheden benyttet en såkaldt TLS 1.2 kryptering. Virksomheden havde indstillet krypteringen, således at e-mails blev sendt krypteret til modtageren, hvis dette blev understøttet af modtagerens mailklient. Hvis modtagerens mailklient derimod ikke understøttede indstillingen, blev e-mails sendt ukrypteret.

Borgeren havde desuden gjort gældende, at han ikke havde givet samtykke til, at virksomheden kunne kontakte ham via e-mail.


Datatilsynets afgørelse


Datatilsynet anbefaler generelt, at den dataansvarlige indstiller sin mailserver således, at e-mails, der indeholder følsomme eller fortrolige personoplysninger, sendes krypteret uanset indretningen af modtagerens e-mailklient.

Datatilsynet bemærkede dog i den konkrete afgørelse, at det ikke i sig selv var i strid med databeskyttelsesforordningens art. 32, stk. 1, at bruge en indstilling, hvorefter krypteringen af e-mails var afhængig af modtagerens mailsystem og tjenesteudbyder. Dette var dog betinget af, at den dataansvarlige havde foretaget en (korrekt) risikovurdering, hvor den dataansvarlige havde overvejet om en sådan opsætning udgjorde en passende sikkerhedsforanstaltning.

Datatilsynet fandt, at virksomheden ikke havde overtrådt databeskyttelsesforordningens krav til behandlingssikkerhed efter art. 32, stk. 1. Datatilsynet lagde især vægt på, at virksomheden havde gennemført en risikovurdering, hvor den konkrete fremgangsmåde var skønnet som værende en passende sikkerhedsforanstaltning, blandt andet fordi kun et begrænset antal modtagere ville modtage ukrypterede e-mails, og fordi virksomheden foretog en konkret risikovurdering i disse tilfælde.

Datatilsynet tog ikke stilling til, hvorvidt virksomheden havde samtykke til at kontakte borgeren via e-mail, da der efter databeskyttelsesforordningens kapitel 2 ikke er krav til den dataansvarliges kommunikationsvalg ‒ herunder om det skal ske gennem fysisk post eller digitalt.

Læs Datatilsynets afgørelse 

 

Har du spørgsmål til dette indlæg, er du mere end velkommen til at kontakte os.
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores nyhedsservice her.
Kromann Reumert logo
København
Sundkrogsgade 5
2100 København Ø
70 12 12 11
mail@kromannreumert.com
Aarhus
Rådhuspladsen 3
8000 Aarhus C
London
65 St. Paul's Churchyard
London EC4M 8AB
Nyhedsservice
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden
Vælg selv dine interesseområder og modtag juridisk nyt fra landets førende specialister.
Tilmeld dig nu
Faglige videoer, der kunne være relevante for dig
Hvornår må du udsende nyhedsbreve og tilbud til dine kunder?
Det kræver et markedsføringssamtykke fra dine kunder, hvis du ønsker at udsende nyhedsmail, sms'er eller på anden måde kontakte dem med gode tilbud. Advokat, Torsten Hylleberg, kommer her nærmere ind på hvad du skal være opmærksom på i forbindelse med indhentelse af markedsføringssamtykker.
Artikler, der kunne være relevante for dig
AI-forordningen og højrisikosystemerne
AI-forordningen og højrisikosystemerne
09/07/2021
Persondata, EU-ret
Hvor længe må du opbevare personoplysninger fra en rekrutteringsproces?
Hvor længe må du opbevare personoplysninger fra en rekrutteringsproces?
06/07/2021
Persondata
Logningssagen: Landsretten opretholder Logningsbekendtgørelsen med henvisning til de begrænsninger, som EU-rettens forrang opstiller
Logningssagen: Landsretten opretholder Logningsbekendtgørelsen med henvisning til de begrænsninger, som EU-rettens forrang opstiller
02/07/2021
Persondata
Forslaget til AI-forordning og forholdet til GDPR
Forslaget til AI-forordning og forholdet til GDPR
25/06/2021
Persondata
Nye standardkontraktbestemmelser for tredjelandsoverførsler - hvad er ændret?
Nye standardkontraktbestemmelser for tredjelandsoverførsler - hvad er ændret?
14/06/2021
Persondata
Internationale dataoverførsler – nye Standard Contractual Clauses vedtaget
Internationale dataoverførsler – nye Standard Contractual Clauses vedtaget
09/06/2021
Persondata
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske online-platform samt formidler af juridisk viden. Her finder du juridiske nyheder, kurser og arrangementer. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 77, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
© 2021 Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted