Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Arrangementer Find juridisk specialist Domme
Om Jurainfo Bliv samarbejdspartner Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Artikel

Datatilsynet: ny afgørelse om manglende kryptering af e-mails

Kromann Reumert
26/08/2019
354
Datatilsynet: ny afgørelse om manglende kryptering af e-mails
Kromann Reumert logo
Datatilsynet har den 26. juni 2019 truffet afgørelse i en sag, som angik kryptering af e-mails. En virksomhed sendte fortrolige oplysninger til en borger i ukrypterede e-mails. Havde virksomheden foretaget de rette sikkerhedsforanstaltninger? Læs mere om sagen i denne nyhed.


Kort om sagen


En borger havde klaget over, at en virksomhed den 5. januar 2019 og den 19. januar 2019 havde sendt fortrolige oplysninger om borgeren ukrypteret til hans e-mail. Oplysningerne vedrørte blandt andet borgerens skyldige restancer.

Ved fremsendelsen af de pågældende e-mails havde virksomheden benyttet en såkaldt TLS 1.2 kryptering. Virksomheden havde indstillet krypteringen, således at e-mails blev sendt krypteret til modtageren, hvis dette blev understøttet af modtagerens mailklient. Hvis modtagerens mailklient derimod ikke understøttede indstillingen, blev e-mails sendt ukrypteret.

Borgeren havde desuden gjort gældende, at han ikke havde givet samtykke til, at virksomheden kunne kontakte ham via e-mail.


Datatilsynets afgørelse


Datatilsynet anbefaler generelt, at den dataansvarlige indstiller sin mailserver således, at e-mails, der indeholder følsomme eller fortrolige personoplysninger, sendes krypteret uanset indretningen af modtagerens e-mailklient.

Datatilsynet bemærkede dog i den konkrete afgørelse, at det ikke i sig selv var i strid med databeskyttelsesforordningens art. 32, stk. 1, at bruge en indstilling, hvorefter krypteringen af e-mails var afhængig af modtagerens mailsystem og tjenesteudbyder. Dette var dog betinget af, at den dataansvarlige havde foretaget en (korrekt) risikovurdering, hvor den dataansvarlige havde overvejet om en sådan opsætning udgjorde en passende sikkerhedsforanstaltning.

Datatilsynet fandt, at virksomheden ikke havde overtrådt databeskyttelsesforordningens krav til behandlingssikkerhed efter art. 32, stk. 1. Datatilsynet lagde især vægt på, at virksomheden havde gennemført en risikovurdering, hvor den konkrete fremgangsmåde var skønnet som værende en passende sikkerhedsforanstaltning, blandt andet fordi kun et begrænset antal modtagere ville modtage ukrypterede e-mails, og fordi virksomheden foretog en konkret risikovurdering i disse tilfælde.

Datatilsynet tog ikke stilling til, hvorvidt virksomheden havde samtykke til at kontakte borgeren via e-mail, da der efter databeskyttelsesforordningens kapitel 2 ikke er krav til den dataansvarliges kommunikationsvalg ‒ herunder om det skal ske gennem fysisk post eller digitalt.

Læs Datatilsynets afgørelse 

 

Har du spørgsmål til dette indlæg, er du mere end velkommen til at kontakte os. Du finder kontaktoplysningerne nedenfor.
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores nyhedsservice her.
Kromann Reumert logo
København
Sundkrogsgade 5
2100 København Ø
70 12 12 11
mail@kromannreumert.com
Aarhus
Rådhuspladsen 3
8000 Aarhus C
London
65 St. Paul's Churchyard
London EC4M 8AB

Juridiske nyheder & artikler

Hold dig opdateret på de seneste juridiske nyheder eller søg blandt de mere end 4.000 artikler som allerede er udgivet. Vi har samlet det vigtigste viden ét sted.

Juridiske kurser & arrangementer

Find nemt dit næste kursus eller anden relevant efteruddannelse inden for dit felt. Søg på tværs af fagområder fra en række forskellige udbydere.

Find Juridisk Specialist

Brug for en advokat? Søg efter verificerede specialister på tværs af advokatbranchen og find en specialist inden for det område, hvor du søger råd og vejledning.

Nyhedsservice
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden
Vælg selv dine interesseområder og modtag juridisk nyt fra landets førende specialister.
Tilmeld dig nu
Artikler, der kunne være relevante for dig
Har du styr på oplysningspligten ved brug af kontrolforanstaltninger over for dine medarbejdere?
Har du styr på oplysningspligten ved brug af kontrolforanstaltninger over for dine medarbejdere?
I dag
Persondata
Skabelon til samtykke: Sådan indhenter og behandler du kontakt­oplysninger på dine gæster
Skabelon til samtykke: Sådan indhenter og behandler du kontakt­oplysninger på dine gæster
10/09/2020
Persondata
Ny afgørelse om brug af medarbejderes fingeraftryk ved adgangskontrol
Ny afgørelse om brug af medarbejderes fingeraftryk ved adgangskontrol
11/08/2020
Persondata
Derfor kunne sejlklub lovligt offentliggøre person­oplysninger i gamle klubblade
Derfor kunne sejlklub lovligt offentliggøre person­oplysninger i gamle klubblade
07/08/2020
Persondata
Kritik fra Datatilsynet: Tidligere medarbejder har ret til at blive glemt
Kritik fra Datatilsynet: Tidligere medarbejder har ret til at blive glemt
06/08/2020
Persondata
Datatilsynet indstiller administrationsselskab til en bøde på 150.000 kr. for videregivelse af personoplysninger
Datatilsynet indstiller administrationsselskab til en bøde på 150.000 kr. for videregivelse af personoplysninger
06/08/2020
Persondata
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske online-platform samt formidler af juridisk viden. Her finder du juridiske nyheder, kurser og arrangementer. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
Vandtårnsvej 77, DK-2860 Søborg
E-mail: kontakt@jurainfo.dk
CVR-nr. 38375563
Følg Jurainfo.dk på:
© 2020 Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted