Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

Datatilsynet kommer med ny kritik af kommuner

Bech Bruun
28/01/2015
Datatilsynet kommer med ny kritik af kommuner
Datatilsynet kritiserer igen en række kommuner, som ikke overholder persondataloven. Samtidig varsler Datatilsynet op til 45 nye kontrolbesøg i første halvdel af 2015.

Datatilsynet gennemfører med jævne mellemrum kontrolbesøg hos de danske kommuner. Kommunerne behandler ofte de mest følsomme oplysninger om borgerne og skal derfor også leve op til en lang række krav, herunder krav om organisatorisk og teknisk sikkerhed.

Kontrolbesøgene i 2014 har medført kritik af fem kommuners manglende overholdelse af persondatareglerne. Nedenfor kan du læse hvilke krav, kommunerne ikke levede op til.

Stikprøvekontrol og autorisation
To kommuners borgerservicecentre fik kritik for ikke at have gennemført tilstrækkelig stikprøvekontrol af logfiler. Også andre kommuner fik i 2014 kritik for denne forteelse. Det ene af de to kontrollerede borgerservicecentre havde endvidere ikke sikret korrekt autorisation af en medarbejder. Medarbejderen havde adgang til oplysninger, som medarbejderen ikke havde nogen arbejdsmæssig begrundelse for at have adgang til. Dette fandt Datatilsynet meget problematisk.

Transmission af følsomme oplysninger
En borger havde klaget over en kommunes transmission af følsomme personoplysninger på en ikke tilstrækkeligt sikker måde. Kommunen havde sendt de følsomme oplysninger i en ikke-krypteret e-mail, i strid med sikkerhedsbekendtgørelsens § 14.

Den pågældende kommune har tidligere fået kritik af Datatilsynet for lignende overtrædelser, og Datatilsynet valgte derfor at karakterisere kommunens adfærd som meget kritisabel.

Videregivelse af følsomme oplysninger
I forbindelse med en arbejdsretligt tvist valgte en kommune at videresende følsomme oplysninger om en tidligere medarbejder til en anden kommune og en arbejdsløshedskasse. Oplysningerne vedrørte mistanke om strafbare forhold.

Efter en konkret afvejning vurderede Datatilsynet, at kommunen ikke havde hjemmel til at videregive oplysningerne. Kommunen havde endvidere sendt de følsomme oplysninger i en ikke-krypteret e-mail. Datatilsynet vurderede kommunens adfærd som kritisabel.

Brug af databehandlere
En kommune havde ikke sørget for at indgå lovpligtige, skriftlige databehandleraftaler med leverandører, der behandlede personoplysninger på vegne af kommunen. Endvidere havde kommunen heller ikke sikret sig, at databehandlerne behandlede kommunens oplysninger med passende høj sikkerhed. Dette fandt Datatilsynet kritisabelt og henstillede til, at kommunen fik forholdene bragt i orden.

En pre-audit fra Bech-Bruun kan hjælpe
Bech-Bruun har som det eneste rådgiverfirma i Danmark udviklet et særligt persondata pre-audit-produkt til kommunerne. En pre-audit vurderer en kommunes aktuelle complianceniveau i forhold til persondataloven og sikkerhedsbekendtgørelsen. Pre-auditten gennemføres blandt andet ved interviews af nøglepersoner i kommunen samt gennemgang af centrale politikker, aftaler, anmeldelser og instrukser. En pre-audit udmønter sig i en operationel ledelsesrapport med anbefalinger til forbedringer.




Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her →
Fagligt indhold, der kunne være relevante for dig
Juridiske kandidater er i høj kurs
Jurainfo logo
EXCLUSIVE
VIDEO
Juridiske kandidater er i høj kurs
Mange virksomheder oplever, at det er svært at tiltrække kompetent juridisk arbejdskraft. Men det behøver det ikke nødvendigvis være - Hvordan kommer vi ind på i denne video hvor vi fortæller om vores erfaringer med markedet og giver gode råd til hvordan du får fat i de rigtige kandidater.
Eksterne investorer - Hvor, hvornår og hvordan?
Jurainfo logo
EXCLUSIVE
VIDEO
Eksterne investorer - Hvor, hvornår og hvordan?
Mange iværksætter overvejer før eller siden om de skal have eksterne investorer ind. Hvad skal man gøre sig af overvejelser inden man vælger at tage investorer ind i sin virksomhed?
Hvad betyder de nye boligskatteregler for dit boligkøb? Skal du købe eller vente?
Jurainfo Exclusive logo
PODCAST
Hvad betyder de nye boligskatteregler for dit boligkøb? Skal du købe eller vente?
Der kan særligt være en fordel ved at handle ejendomme inden den 1. januar 2024. Det kommer vi bl.a. nærmere ind på i denne episode.
Artikler, der kunne være relevante for dig
Implementering af CSRD i dansk ret
Implementering af CSRD i dansk ret
24/11/2023
Selskabsret, Skatte- og afgiftsret, Øvrige
Ny politisk aftale om energiparker – Er aftalen ren luft eller er vi reelt blevet klogere?
Ny politisk aftale om energiparker – Er aftalen ren luft eller er vi reelt blevet klogere?
18/12/2023
Energi og forsyning, Øvrige
EU’s historiske milepæl: AI Act vedtaget efter langstrakte forhandlinger
EU’s historiske milepæl: AI Act vedtaget efter langstrakte forhandlinger
21/12/2023
EU-ret, Øvrige, IT- og telekommunikation, Persondata
Brug af fritstående, generelle miljøanprisninger for solcelleanlæg anset som vildledende
Brug af fritstående, generelle miljøanprisninger for solcelleanlæg anset som vildledende
12/01/2024
E-handel og markedsføring, Øvrige
Lovforslag om implementering af CSRD fremsat
Lovforslag om implementering af CSRD fremsat
26/02/2024
EU-ret, Selskabsret, Øvrige
ESMA udsender retningslinjer for deling af investeringsanbefalinger på sociale medier
ESMA udsender retningslinjer for deling af investeringsanbefalinger på sociale medier
27/02/2024
Finansiering og bankret, Øvrige
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
2024 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted