Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Arrangementer Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Bliv forfatter Bliv kursusudbyder Bliv verificeret specialist Bliv jobannoncør
Artikel

Datatilsynet i Bayern griber ind mod brugen af Mailchimp

Kromann Reumert
30/03/2021
Datatilsynet i Bayern griber ind mod brugen af Mailchimp
Kromann Reumert logo
I en dugfrisk sag har datatilsynet i Bayern vendt tommelfingeren nedad til en virksomheds brug af den amerikanske nyhedsbrevstjeneste Mailchimp, fordi virksomheden ikke havde vurderet risikoen ved at bruge tjenesten. Læs med, og bliv klogere på betydningen af afgørelsen, forholdet til Schrems II-dommen og anbefalingerne om tredjelandsoverførsler.

Brugen af Mailchimp var ulovlig

For nylig fastslog datatilsynet i Bayern, at en tysk virksomheds brug af nyhedsbrevstjenesten Mailchimp ikke var tilladt. Det afgørende var,  at virksomheden ikke havde vurderet, om det var sikkert nok at udsende nyhedsbreve fra tjenesten. Ifølge afgørelsen er Mailchimp underlagt den amerikanske efterretningslovgivning, som efter EU-Domstolen ikke overholder grundlæggende GDPR-rettigheder.


Sagen fra Bayern skal ses som en direkte konsekvens af den såkaldte Schrems II-afgørelse.


Ingen straf til virksomheden

Tilsynet i Bayern valgte dog ikke at pålægge virksomheden en bøde. Tilsynet mente ikke, at overtrædelsen havde en sådan karakter og alvorlighed eller var begået med et sådant forsæt, at virksomheden skulle straffes. Det skyldtes primært, at det Europæiske Databeskyttelsesråds anbefalinger om supplerende foranstaltninger ikke er endeligt vedtaget.


Derudover henviste tilsynet til, at virksomheden kun havde anvendt Mailchimp til at udsende nyhedsbreve to gange, hvorefter virksomheden – i forbindelse med sagen – øjeblikkeligt stoppede med at bruge tjenesten. Ifølge tilsynet var der derfor tale om en relativt håndterbar risiko for klageren.


Læs mere om sagen.


Hvad betyder sagen for din virksomhed?

Mailchimp er en ofte anvendt nyhedsbrevstjeneste, og det er derfor interessant for mange virksomheder at vide, om brugen af tjenesten kan være problematisk. Det danske datatilsyn har dog endnu ikke offentliggjort afgørelser, der tager stilling til sager om Mailchimp.


Selv om sagen i skrivende stund ikke er offentliggjort på det tyske tilsyns egen hjemmeside, kan du og din virksomhed alligevel bruge den som en indsigt i, hvad tilsynene tillægger vægt ved vurderingen af virksomhedernes arbejde med Schrems II-afgørelsen. Sagen understreger, at risikovurdering er et væsentligt element – også selvom data forekommer banale.


For god ordens skyld skal det dog bemærkes, at sagen udspringer af en klage fra en borger, og det tyske tilsyns reaktion skal derfor blot læses som afslutningen på den konkrete sagsbehandling. Der er altså ikke tale om en afgørelsessag.


Vores rådgivning

Kromann Reumerts specialister i persondata har stor erfaring med at rådgive om tredjelandsoverførsler i lyset af Schrems II-dommen. Du er velkommen til at kontakte os, hvis vi også skal hjælpe dig og din virksomhed.

Har du spørgsmål til dette indlæg, er du mere end velkommen til at kontakte os.
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores nyhedsservice her.
Kromann Reumert logo
København
Sundkrogsgade 5
2100 København Ø
70 12 12 11
mail@kromannreumert.com
Aarhus
Rådhuspladsen 3
8000 Aarhus C
London
65 St. Paul's Churchyard
London EC4M 8AB
Nyhedsservice
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden
Vælg selv dine interesseområder og modtag juridisk nyt fra landets førende specialister.
Tilmeld dig nu
Jobbørs
Juridisk chefkonsulent med personaleledelse og faglig tyngde
FOA søger DPO
Forretningsorienteret og engageret jurist til DRs internationale salgsafdeling
Skarp jurist med interesse for GDPR, it og dataanvendelse
Annoncér dit stillingsopslag her
Faglige videoer, der kunne være relevante for dig
Hvornår må du udsende nyhedsbreve og tilbud til dine kunder?
Det kræver et markedsføringssamtykke fra dine kunder, hvis du ønsker at udsende nyhedsmail, sms'er eller på anden måde kontakte dem med gode tilbud. Advokat, Torsten Hylleberg, kommer her nærmere ind på hvad du skal være opmærksom på i forbindelse med indhentelse af markedsføringssamtykker.
Artikler, der kunne være relevante for dig
Erhvervsstyrelsen varsler tilsyn på cookieområdet
Erhvervsstyrelsen varsler tilsyn på cookieområdet
19/10/2021
Persondata
Nyt dansk resumé af Databeskyttelsesrådets (EDPB) årsberetning
Nyt dansk resumé af Databeskyttelsesrådets (EDPB) årsberetning
13/10/2021
Persondata
Regeringens lovprogram 2021/2022 i databeskyttelsesretligt perspektiv
Regeringens lovprogram 2021/2022 i databeskyttelsesretligt perspektiv
12/10/2021
Persondata
GDPR: Hvornår har I etableret tilstrækkelige sikkerhedsforanstaltninger?
GDPR: Hvornår har I etableret tilstrækkelige sikkerhedsforanstaltninger?
11/10/2021
Persondata
Ferie ingen undskyldning for forsinket underretning om sikkerhedsbrud
Ferie ingen undskyldning for forsinket underretning om sikkerhedsbrud
08/10/2021
Persondata
Datatilsynet: Forsikringsselskab nægter uberettiget en kunde indsigt i overvågningsmateriale
Datatilsynet: Forsikringsselskab nægter uberettiget en kunde indsigt i overvågningsmateriale
07/10/2021
Persondata
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske online-platform samt formidler af juridisk viden. Her finder du juridiske nyheder, kurser og arrangementer. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 77, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
© 2021 Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted