Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

Datatilsynet har indstillet Region Midtjylland til bøde

Kromann Reumert
04/10/2021
Datatilsynet har indstillet Region Midtjylland til bøde
Kromann Reumert logo
Datatilsynet har politianmeldt Region Midtjylland for ikke at sikre et tilstrækkeligt højt sikkerhedsniveau omkring regionens opbevaring af patientjournaler i et arkiv i Livstilscenter Brædstrup. Datatilsynet har indstillet til, at Region Midtjylland pålægges en bøde på 400.000 kr. Datatilsynet har blandt andet lagt vægt på, at Region Midtjylland i tidligere sager har haft udfordringer med adgangsstyring og adgangsbegrænsning til behandling af personoplysninger.

Sagen kort

I et livsstilcenter i Region Midtjylland er der blevet opbevaret omkring 100.000 fysiske patientjournaler i en bygning, som livsstilcenteret har haft adgang til. Patientjournalerne indeholdt helbredsoplysninger, og på forsiden af journalerne fremgik personnummer samt navn og speciale.


Bygningen, som journalerne har været opbevaret i, havde ikke et matteret vindue, og derfor kunne forbipasserende se forsiden af journalerne. Derudover har adgangskort, som er udleveret til medarbejdere og patienter, givet adgang til bygningen med journalerne – uanset om de pågældende havde behov for dette eller ej.


Til grund for bøden lagde Datatilsynet vægt på, at livsstilcenteret ikke havde etableret passende fysiske sikkerhedsforanstaltninger omkring opbevaring af patientjournalerne i livsstilcenteret. Herudover lagde Datatilsynet vægt på, at Region Midtjylland tidligere har haft lignende udfordringer i forhold til adgangsstyring og adgangsbegrænsning til behandling af personoplysninger.


Vores bemærkninger

Datatilsynets afgørelse giver anledning til refleksioner i forhold til fysisk sikkerhed og bødestørrelser.

 

I en verden præget af digitalisering kan pligten til at sikre de fysiske rammer stadig forsømmes. Afgørelsen giver derfor anledning til at overveje, om der som led i dataflowet er håndholdte processer, som skal genbesøges og eventuelt strammes op på.


Gentagne overtrædelser af reglerne har betydning for bødestørrelsen. De tidligere udfordringer, som regionen har haft med at håndtere personoplysninger, har haft betydning i Datatilsynets fastlæggelse af bødeniveauet. De tidligere overtrædelser har ikke i sig selv ført til bøde, men Datatilsynet har tillagt dem betydning i deres samlede vurdering af sagen. Med andre ord kan gentagne overtrædelser af den samme slags altså føre til strengere sanktioner.


Læs: "Region Midtjylland indstillet til bøde" (datatilsynet.dk)

Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her →
Har du spørgsmål til dette indlæg, er du mere end velkommen til at kontakte os.
Fagligt indhold, der kunne være relevante for dig
Hvornår må du udsende nyhedsbreve og tilbud til dine kunder?
Jurainfo logo
EXCLUSIVE
VIDEO
Hvornår må du udsende nyhedsbreve og tilbud til dine kunder?
Det kræver et markedsføringssamtykke fra dine kunder, hvis du ønsker at udsende nyhedsmail, sms'er eller på anden måde kontakte dem med gode tilbud. Advokat, Torsten Hylleberg, kommer her nærmere ind på hvad du skal være opmærksom på i forbindelse med indhentelse af markedsføringssamtykker.
Tredjelandsoverførsler og den nye aftale med USA
Jurainfo Exclusive logo
PODCAST
Tredjelandsoverførsler og den nye aftale med USA
Vi sætter fokus på overførsel af personoplysninger til usikre tredjelande, herunder overførsler til USA baseret på den nye aftale mellem EU og USA.
4 år med GDPR
Jurainfo Exclusive logo
PODCAST
4 år med GDPR
Hvordan ligger landet 4 år efter ikrafttrædelsen af Databeskyttelsesforordningen?
Artikler, der kunne være relevante for dig
Privat organisation indstilles til bøde på mindst 15 millioner kroner
Privat organisation indstilles til bøde på mindst 15 millioner kroner
01/02/2024
Persondata
Det bør alle gøre lige nu – manglende GDPR-kontrol førte til politianmeldelse og forventet bøde på mindst 1.500.000 kr.
Det bør alle gøre lige nu – manglende GDPR-kontrol førte til politianmeldelse og forventet bøde på mindst 1.500.000 kr.
08/02/2024
Persondata, Kontraktret, Compliance
Et vink med en vognstang om, at der skal føres tilsyn med databehandlere
Et vink med en vognstang om, at der skal føres tilsyn med databehandlere
12/02/2024
Persondata, Compliance
Hvornår har I sidst ført tilsyn med jeres databehandlere?
Hvornår har I sidst ført tilsyn med jeres databehandlere?
20/02/2024
Persondata
Implementeringen af NIS2-direktivet bliver forsinket
Implementeringen af NIS2-direktivet bliver forsinket
20/02/2024
Compliance, EU-ret, Persondata
AI-forordningen er endelig på plads – hvad nu?
AI-forordningen er endelig på plads – hvad nu?
19/02/2024
Persondata, EU-ret
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
2024 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted