Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Arrangementer Find juridisk specialist Domme
Om Jurainfo Bliv samarbejdspartner Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Artikel

Datatilsynet: Få styr på medarbejdernes håndtering af persondata

Horten
10/10/2016
134
Datatilsynet: Få styr på medarbejdernes håndtering af persondata
Horten logo




Datatilsynet har i en ny afgørelse udtalt kritik af en kommunes kontrol med datasikkerheden på baggrund af uvedkommendes adgang til følsomme personoplysninger gemt på en medarbejders private IT-udstyr.











Sagens baggrund var, at referater fra samtaler mellem en række ansatte i en kommune og kommunens arbejdspsykolog i perioden fra april 2013 til marts 2015 havde været lagret på en medarbejders private server, efter at medarbejderen havde overført en række dokumenter fra kommunens netværk til en USB-nøgle og herefter havde gemt dokumenterne på den private server. Kommunen udtalte, at det skyldtes en fejl, at medarbejderen tog oplysningerne med hjem. Oplysningerne blev herefter tilgængelige for uvedkommende, idet den private server ifølge kommunen blev hacket af en anonym person. Denne anonyme person tog selv direkte kontakt til medarbejderen og anbefalede medarbejderen at slette oplysningerne, hvilket medarbejderen straks gjorde.

Datatilsynet fandt det kritisabelt, at følsomme personoplysninger, som kommunen var dataansvarlig for, havde været lagret på en medarbejders private IT-udstyr, hvor kommunen ikke havde kontrol med datasikkerheden. Det var tilsynets opfattelse, at kommunen ikke havde levet op til persondatalovens krav om fornødne sikkerhedsforanstaltninger.


INSTRUÉR JERES MEDARBEJDERE I RETNINGSLINJERNE 


I afgørelsen opfordrede Datatilsynet kommunen til at fastlægge retningslinjer for, hvorvidt og under hvilke sikkerhedsforanstaltninger oplysninger fra kommunens systemer må kopieres over på USB-nøgler.  Datatilsynet opfordrede i sin afgørelse endvidere kommunen til at intensivere sin indsats med at sikre, at kommunens retningslinjer om, at personoplysninger, som kommunen er dataansvarlig for, ikke må behandles på medarbejdernes private IT-udstyr, er kendt og overholdes af alle medarbejdere.


GENNEMGÅ JERES RETNINGSLINJER FOR SIKKERHED MINDST ÉN GANG OM ÅRET


Datatilsynet fandt endvidere anledning til at indskærpe over for kommunen, at kommunens informationssikkerhedshåndbog skal gennemgås mindst én gang om året med henblik på at sikre, at reglerne er fyldestgørende og afspejler de faktiske forhold. I den forbindelse henledte Datatilsynet også opmærksomhed på, at det følger af sikkerhedsbekendtgørelsen, at kommunen skal fastsætte retningslinjer for kommunens eget tilsyn med overholdelsen af de sikkerhedsforanstaltninger, der er fastsat for kommunen, samt at kommunen skal give den fornødne instruktion til de medarbejdere, der behandler personoplysninger.

Se Datatilsynets afgørelse her.










 




Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores nyhedsservice her.
Horten logo
Hellerup
Philip Heymans Allé 7
2900 Hellerup
33 34 40 00
33 34 40 01
info@horten.dk
Aarhus
Frederiks Plads 36
8000 Aarhus C
Herning
Godsbanevej 1B
7400 Herning
Ledige jobs
Annoncér dit stillingsopslag her og nå ud til mere end 46.000 månedlige besøgende

Juridiske nyheder & artikler

Hold dig opdateret på de seneste juridiske nyheder eller søg blandt de mere end 4.000 artikler som allerede er udgivet. Vi har samlet det vigtigste viden ét sted.

Juridiske kurser & arrangementer

Find nemt dit næste kursus eller anden relevant efteruddannelse inden for dit felt. Søg på tværs af fagområder fra en række forskellige udbydere.

Find Juridisk Specialist

Brug for en advokat? Søg efter verificerede specialister på tværs af advokatbranchen og find en specialist inden for det område, hvor du søger råd og vejledning.

Nyhedsservice
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden
Vælg selv dine interesseområder og modtag juridisk nyt fra landets førende specialister.
Tilmeld dig nu
Artikler, der kunne være relevante for dig
Har du styr på oplysningspligten ved brug af kontrolforanstaltninger over for dine medarbejdere?
Har du styr på oplysningspligten ved brug af kontrolforanstaltninger over for dine medarbejdere?
22/09/2020
Persondata
Skabelon til samtykke: Sådan indhenter og behandler du kontakt­oplysninger på dine gæster
Skabelon til samtykke: Sådan indhenter og behandler du kontakt­oplysninger på dine gæster
10/09/2020
Persondata
Ny afgørelse om brug af medarbejderes fingeraftryk ved adgangskontrol
Ny afgørelse om brug af medarbejderes fingeraftryk ved adgangskontrol
11/08/2020
Persondata
Derfor kunne sejlklub lovligt offentliggøre person­oplysninger i gamle klubblade
Derfor kunne sejlklub lovligt offentliggøre person­oplysninger i gamle klubblade
07/08/2020
Persondata
Kritik fra Datatilsynet: Tidligere medarbejder har ret til at blive glemt
Kritik fra Datatilsynet: Tidligere medarbejder har ret til at blive glemt
06/08/2020
Persondata
Datatilsynet indstiller administrationsselskab til en bøde på 150.000 kr. for videregivelse af personoplysninger
Datatilsynet indstiller administrationsselskab til en bøde på 150.000 kr. for videregivelse af personoplysninger
06/08/2020
Persondata
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske online-platform samt formidler af juridisk viden. Her finder du juridiske nyheder, kurser og arrangementer. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
Vandtårnsvej 77, DK-2860 Søborg
E-mail: kontakt@jurainfo.dk
CVR-nr. 38375563
© 2020 Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted