Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Arrangementer Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Bliv forfatter Bliv kursusudbyder Bliv verificeret specialist Bliv jobannoncør
Artikel

Datatilsynet: Få styr på medarbejdernes håndtering af persondata

Horten
10/10/2016
Datatilsynet: Få styr på medarbejdernes håndtering af persondata
Horten logo




Datatilsynet har i en ny afgørelse udtalt kritik af en kommunes kontrol med datasikkerheden på baggrund af uvedkommendes adgang til følsomme personoplysninger gemt på en medarbejders private IT-udstyr.











Sagens baggrund var, at referater fra samtaler mellem en række ansatte i en kommune og kommunens arbejdspsykolog i perioden fra april 2013 til marts 2015 havde været lagret på en medarbejders private server, efter at medarbejderen havde overført en række dokumenter fra kommunens netværk til en USB-nøgle og herefter havde gemt dokumenterne på den private server. Kommunen udtalte, at det skyldtes en fejl, at medarbejderen tog oplysningerne med hjem. Oplysningerne blev herefter tilgængelige for uvedkommende, idet den private server ifølge kommunen blev hacket af en anonym person. Denne anonyme person tog selv direkte kontakt til medarbejderen og anbefalede medarbejderen at slette oplysningerne, hvilket medarbejderen straks gjorde.

Datatilsynet fandt det kritisabelt, at følsomme personoplysninger, som kommunen var dataansvarlig for, havde været lagret på en medarbejders private IT-udstyr, hvor kommunen ikke havde kontrol med datasikkerheden. Det var tilsynets opfattelse, at kommunen ikke havde levet op til persondatalovens krav om fornødne sikkerhedsforanstaltninger.


INSTRUÉR JERES MEDARBEJDERE I RETNINGSLINJERNE 


I afgørelsen opfordrede Datatilsynet kommunen til at fastlægge retningslinjer for, hvorvidt og under hvilke sikkerhedsforanstaltninger oplysninger fra kommunens systemer må kopieres over på USB-nøgler.  Datatilsynet opfordrede i sin afgørelse endvidere kommunen til at intensivere sin indsats med at sikre, at kommunens retningslinjer om, at personoplysninger, som kommunen er dataansvarlig for, ikke må behandles på medarbejdernes private IT-udstyr, er kendt og overholdes af alle medarbejdere.


GENNEMGÅ JERES RETNINGSLINJER FOR SIKKERHED MINDST ÉN GANG OM ÅRET


Datatilsynet fandt endvidere anledning til at indskærpe over for kommunen, at kommunens informationssikkerhedshåndbog skal gennemgås mindst én gang om året med henblik på at sikre, at reglerne er fyldestgørende og afspejler de faktiske forhold. I den forbindelse henledte Datatilsynet også opmærksomhed på, at det følger af sikkerhedsbekendtgørelsen, at kommunen skal fastsætte retningslinjer for kommunens eget tilsyn med overholdelsen af de sikkerhedsforanstaltninger, der er fastsat for kommunen, samt at kommunen skal give den fornødne instruktion til de medarbejdere, der behandler personoplysninger.

Se Datatilsynets afgørelse her.










 




Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores nyhedsservice her.
Horten logo
Hellerup
Philip Heymans Allé 7
2900 Hellerup
33 34 40 00
33 34 40 01
info@horten.dk
Aarhus
Frederiks Plads 36
8000 Aarhus C
Herning
Godsbanevej 1B
7400 Herning
Nyhedsservice
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden
Vælg selv dine interesseområder og modtag juridisk nyt fra landets førende specialister.
Tilmeld dig nu
Jobbørs
Juridisk chefkonsulent med personaleledelse og faglig tyngde
Udbudskonsulent
Jurister til sikring af forbrugernes interesser på fjernvarmeområdet
3. års advokatfuldmægtig eller 1. års advokat inden for M&A og selskabsret
Annoncér dit stillingsopslag her
Faglige videoer, der kunne være relevante for dig
Hvornår må du udsende nyhedsbreve og tilbud til dine kunder?
Det kræver et markedsføringssamtykke fra dine kunder, hvis du ønsker at udsende nyhedsmail, sms'er eller på anden måde kontakte dem med gode tilbud. Advokat, Torsten Hylleberg, kommer her nærmere ind på hvad du skal være opmærksom på i forbindelse med indhentelse af markedsføringssamtykker.
Artikler, der kunne være relevante for dig
Erhvervsstyrelsen varsler tilsyn på cookieområdet
Erhvervsstyrelsen varsler tilsyn på cookieområdet
19/10/2021
Persondata
Nyt dansk resumé af Databeskyttelsesrådets (EDPB) årsberetning
Nyt dansk resumé af Databeskyttelsesrådets (EDPB) årsberetning
13/10/2021
Persondata
Regeringens lovprogram 2021/2022 i databeskyttelsesretligt perspektiv
Regeringens lovprogram 2021/2022 i databeskyttelsesretligt perspektiv
12/10/2021
Persondata
GDPR: Hvornår har I etableret tilstrækkelige sikkerhedsforanstaltninger?
GDPR: Hvornår har I etableret tilstrækkelige sikkerhedsforanstaltninger?
11/10/2021
Persondata
Ferie ingen undskyldning for forsinket underretning om sikkerhedsbrud
Ferie ingen undskyldning for forsinket underretning om sikkerhedsbrud
08/10/2021
Persondata
Datatilsynet: Forsikringsselskab nægter uberettiget en kunde indsigt i overvågningsmateriale
Datatilsynet: Forsikringsselskab nægter uberettiget en kunde indsigt i overvågningsmateriale
07/10/2021
Persondata
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske online-platform samt formidler af juridisk viden. Her finder du juridiske nyheder, kurser og arrangementer. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 77, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
© 2021 Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted