Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Arrangementer Find juridisk specialist Jobbørs NYT Domme
Om Jurainfo Bliv samarbejdspartner Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Artikel

Datatilsynet: Få styr på medarbejdernes håndtering af persondata

Horten
10/10/2016
196
Datatilsynet: Få styr på medarbejdernes håndtering af persondata
Horten logo




Datatilsynet har i en ny afgørelse udtalt kritik af en kommunes kontrol med datasikkerheden på baggrund af uvedkommendes adgang til følsomme personoplysninger gemt på en medarbejders private IT-udstyr.











Sagens baggrund var, at referater fra samtaler mellem en række ansatte i en kommune og kommunens arbejdspsykolog i perioden fra april 2013 til marts 2015 havde været lagret på en medarbejders private server, efter at medarbejderen havde overført en række dokumenter fra kommunens netværk til en USB-nøgle og herefter havde gemt dokumenterne på den private server. Kommunen udtalte, at det skyldtes en fejl, at medarbejderen tog oplysningerne med hjem. Oplysningerne blev herefter tilgængelige for uvedkommende, idet den private server ifølge kommunen blev hacket af en anonym person. Denne anonyme person tog selv direkte kontakt til medarbejderen og anbefalede medarbejderen at slette oplysningerne, hvilket medarbejderen straks gjorde.

Datatilsynet fandt det kritisabelt, at følsomme personoplysninger, som kommunen var dataansvarlig for, havde været lagret på en medarbejders private IT-udstyr, hvor kommunen ikke havde kontrol med datasikkerheden. Det var tilsynets opfattelse, at kommunen ikke havde levet op til persondatalovens krav om fornødne sikkerhedsforanstaltninger.


INSTRUÉR JERES MEDARBEJDERE I RETNINGSLINJERNE 


I afgørelsen opfordrede Datatilsynet kommunen til at fastlægge retningslinjer for, hvorvidt og under hvilke sikkerhedsforanstaltninger oplysninger fra kommunens systemer må kopieres over på USB-nøgler.  Datatilsynet opfordrede i sin afgørelse endvidere kommunen til at intensivere sin indsats med at sikre, at kommunens retningslinjer om, at personoplysninger, som kommunen er dataansvarlig for, ikke må behandles på medarbejdernes private IT-udstyr, er kendt og overholdes af alle medarbejdere.


GENNEMGÅ JERES RETNINGSLINJER FOR SIKKERHED MINDST ÉN GANG OM ÅRET


Datatilsynet fandt endvidere anledning til at indskærpe over for kommunen, at kommunens informationssikkerhedshåndbog skal gennemgås mindst én gang om året med henblik på at sikre, at reglerne er fyldestgørende og afspejler de faktiske forhold. I den forbindelse henledte Datatilsynet også opmærksomhed på, at det følger af sikkerhedsbekendtgørelsen, at kommunen skal fastsætte retningslinjer for kommunens eget tilsyn med overholdelsen af de sikkerhedsforanstaltninger, der er fastsat for kommunen, samt at kommunen skal give den fornødne instruktion til de medarbejdere, der behandler personoplysninger.

Se Datatilsynets afgørelse her.










 




Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores nyhedsservice her.
Horten logo
Hellerup
Philip Heymans Allé 7
2900 Hellerup
33 34 40 00
33 34 40 01
info@horten.dk
Aarhus
Frederiks Plads 36
8000 Aarhus C
Herning
Godsbanevej 1B
7400 Herning
Nyhedsservice
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden
Vælg selv dine interesseområder og modtag juridisk nyt fra landets førende specialister.
Tilmeld dig nu
Artikler, der kunne være relevante for dig
Er du klar til besøg fra Datatilsynet i 2021?
Er du klar til besøg fra Datatilsynet i 2021?
I dag
Persondata
Kontrollerer I jeres it-systemer regelmæssigt?
Kontrollerer I jeres it-systemer regelmæssigt?
12/01/2021
Persondata
Databeskyttelse i 2021 – et kig i krystalkuglen
Databeskyttelse i 2021 – et kig i krystalkuglen
11/01/2021
Persondata
Brexit: Handels­aftalens rammer for overførsel af person­oplysninger til Storbritannien
Brexit: Handels­aftalens rammer for overførsel af person­oplysninger til Storbritannien
05/01/2021
Persondata
Brexit – Må man overføre personoplysninger til UK efter den 31. december 2020?
Brexit – Må man overføre personoplysninger til UK efter den 31. december 2020?
04/01/2021
Persondata, Internationale retsforhold
Datatilsynet udtaler alvorlig kritik af virksomheds brug af forkert behandlings­grundlag
Datatilsynet udtaler alvorlig kritik af virksomheds brug af forkert behandlings­grundlag
14/12/2020
Persondata
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske online-platform samt formidler af juridisk viden. Her finder du juridiske nyheder, kurser og arrangementer. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
Vandtårnsvej 77, DK-2860 Søborg
E-mail: kontakt@jurainfo.dk
CVR-nr. 38375563
© 2020 Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted