Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

Coronavirus: Ny trepartsaftale skal hjælpe medarbejdere med hjemsendte børn

IUNO
21/09/2020
Coronavirus: Ny trepartsaftale skal hjælpe medarbejdere med hjemsendte børn
IUNO logo
Regeringen og arbejdsmarkedets parter er blevet enige om en ny aftale om midlertidig ret til barselsdagpenge for medarbejdere, der må blive hjemme for at passe deres børn som følge af coronavirus. Med aftalen bliver virksomheder samtidig opfordret til at udvise fleksibilitet over for medarbejdere, hvis barn er smittet eller er hjemsendt som nær kontakt. Det er planlagt, at den nye ordning træder i kraft den 1. oktober 2020.

Den nye midlertidige ordning vil give medarbejdere, der må blive hjemme for at passe deres børn som følge af coronavirus ret til barselsdagpenge. Ordningen gælder, når børn bliver sendt hjem fra skole eller institution som nære kontakter efter anbefaling fra sundhedsmyndighederne eller hvis barnet er konstateret smittet med coronavirus.


Ordningen forudsætter først og fremmest, at ingen af forældrene har mulighed for hjemmearbejde, og desuden ikke har omsorgsdage eller afspadsering de kan bruge. Hvis der er tale om et barn der er smittet med coronavirus, skal forældrene desuden have opbrugt barnets 1. og 2. sygedag.


Hvis der ikke er andre pasningsmuligheder, skal medarbejderen desuden opfylde en række betingelser:


  • Ordningen gælder kun forældre til børn til og med 13 år
  • Kun én medarbejder per husholdning får ret til barselsdagpenge per hjemsendelsesdag
  • Medarbejderen opfylder barselslovens betingelser, herunder beskæftigelseskravet
  • Medarbejderen må ikke samtidig få udbetalt løn eller afholde ferie
  • Hvis barnet smittet med coronavirus eller hjemsendt, skal medarbejderen desuden fremlægge dokumentation for positiv test for coronavirus eller beslutning om hjemsendelse fra barnets skole eller institution
  • På den sidste dag af hjemsendelsen eller sygdommen, skal medarbejderen afgive en tro- og love erklæring om, at de ikke modtager eksempelvis løn for de ansøgte dage.

Medarbejdere kan få udbetalt barselsdagpenge, der svarer til i alt 10 arbejdsdage per barn. Udbetalingen er betinget af, at medarbejderen ellers ville få udbetalt løn for hjemsendelsesdagen(e).


Hvad betyder den nye ordning for din virksomhed?

Når en medarbejder ønsker at benytte den nye midlertidige ordning, kræver det, at virksomheden udarbejder en erklæring om, at medarbejderen ikke kan arbejde hjemmefra eller har omsorgsdage, afspadsering samt barnets 1. og 2. sygedage til rådighed. Virksomheden skal også oplyse, at der ikke bliver udbetalt løn i perioden. Begge forældre skal som udgangspunkt have en erklæring før ordningen kan benyttes.

Ordningen giver hverken ret til fravær eller ret til løn under fravær. Det betyder, at ordningen ikke ændrer på de gældende regler eller aftaler herom. Virksomheden får ikke udbetalt refusion, da beløbet udbetales direkte til medarbejderen, men er ansvarlig for at melde fravær ind via Nemrefusion.


IUNO mener

Som led i den nye trepartsaftale har regeringen en direkte opfordring til virksomheder om at udvise fleksibilitet og forståelse, så vidt muligt, over for medarbejdere med corona-ramte børn. Virksomheder skal dog være opmærksomme på, at den nye midlertidige ordning forudsætter, at medarbejdere ikke har andre muligheder for at blive hjemme med barnet, og at virksomheden skal afgive en erklæring herpå.

IUNO anbefaler, at virksomheder der giver medarbejderne mulighed for at arbejde hjemmefra for at passe deres børn, fortsat er opmærksomme på de forpligtelser, der gælder efter arbejdsmiljølovgivningen, databeskyttelsesreglerne og de potentielle problemstillinger i forhold til social sikring og skat, der kan opstå i den forbindelse.


[Trepartsaftale om midlertidig ordning med barselsdagpenge til forældre med hjemsendte børn som følge af covid-19 af den 10. september 2020]

Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her →
Har du spørgsmål til dette indlæg, er du mere end velkommen til at kontakte os.
Fagligt indhold, der kunne være relevante for dig
Har du pligt til at oprette en whistleblowerordning inden den 17. december 2023?
Jurainfo Exclusive logo
PODCAST
Har du pligt til at oprette en whistleblowerordning inden den 17. december 2023?
Bliv klogere på whistleblowerloven, herunder hvilke virksomheder, der har pligt til at etablere en whistleblowerordning.
Artikler, der kunne være relevante for dig
Aktieoptionernes akilleshæl
Aktieoptionernes akilleshæl
19/04/2024
Ansættelses- og arbejdsret
Arbejdsvilkår for platformsarbejde: Direktiv nu vedtaget af Europa-Parlamentet
Arbejdsvilkår for platformsarbejde: Direktiv nu vedtaget af Europa-Parlamentet
02/05/2024
Ansættelses- og arbejdsret
Undtagelser til arbejdstidsreglerne sendt i høring
Undtagelser til arbejdstidsreglerne sendt i høring
03/05/2024
Ansættelses- og arbejdsret
Ugyldig konkurrenceklausul kunne ikke opsiges
Ugyldig konkurrenceklausul kunne ikke opsiges
03/05/2024
Ansættelses- og arbejdsret
Lovforslag om bæredygtighedsrapportering (CSRD) vedtaget
Lovforslag om bæredygtighedsrapportering (CSRD) vedtaget
06/05/2024
Ansættelses- og arbejdsret, EU-ret
Perlekæder i arbejdstid førte til strid
Perlekæder i arbejdstid førte til strid
I går
Ansættelses- og arbejdsret
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
2024 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted