Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Arrangementer Find juridisk specialist Domme
Om Jurainfo Bliv samarbejdspartner Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Artikel

Budrobotter på gaden i Danmark?

NJORD Lawfirm
06/11/2018
227
Budrobotter på gaden i Danmark?
NJORD Lawfirm logo

Inden længe er der chance at møde en selvkørende budrobot, når du f.eks. går ned ad fortovet på Falkoner Allé. Transport-, bygnings- og boligminister, Ole Birk Olesen, har netop fået opbakning fra regeringspartierne samt Dansk Folkeparti til at udarbejde en forsøgsordning for budrobotter.I dag er det ikke tilladt at bruge selvkørende enheder på færdselslovens område i Danmark. Men med en ny forsøgsordning er det hensigten at tillade forsøg med langsomme budrobotter med en hastighed på omkring 6 km/t. Disse budrobotter kommer således snart til at køre rundt blandt fodgængere på de danske fortove for at levere varer. Forsøgsordningen vil indebære regler for budrobotterne - herunder hastighedsbegrænsning, vægt og dimensioner, samt hvem der har ansvaret, hvis budrobotten er impliceret i en ulykke og forsikringspligt. Der afventes derfor nu, at Transport-, Bygnings- og Boligministeriet nærmere undersøger og fastsætter rammerne for ordningen.

Læs Transportministeriets pressemeddelelse


Forsøgsordning udfylder hul i lovgivningen


Den nye forsøgsordning vil udfylde et hul i den danske færdselslov. For selv om de selvkørende budrobotter er designet til at færdes i trafikken, er de på nuværende tidspunkt ikke dækket af færdselsloven, fordi de hverken sorterer under definitionen af et motorkøretøj, en cykel eller en fodgænger.

Læs mere om den hidtidige lovgivning, der ikke tillader brugen af selvkørende budrobotter


Hvad bruges selvkørende budrobotter til?


En budrobot er en langsom, selvkørende robot, der for eksempel kan anvendes til levering af mad, dagligvarer og medicin direkte til forbrugerens dør. Ved hjælp af indbyggede kameraer og sensorer formår de førerløse bude på egen hånd at navigere uden om forhindringer og aflæse lyskryds.

Hvis de selvkørende enheder tillades i den danske færdselslov, kan forbrugere og virksomheder få stor fordel af selvkørende leverancer, der både er fleksible og omkostningslave.


Budrobotter er allerede i brug i udlandet


Selvkørende budrobotter er allerede lovliggjort i Estland, der dermed er det første EU-land, der har tilladt brugen af budrobotter. Et eksempel de danske myndigheder kan hente inspiration fra. Også andre steder i EU såsom i London foretages der lige nu forsøg med selvkørende budrobotter.

Læs mere om de juridiske udfordringer, som ny transportteknologi kan give anledning til

 

  
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores nyhedsservice her.
NJORD Lawfirm logo
København
Pilestræde 58
1112 København K
33 12 45 22
33 93 60 23
copenhagen@njordlaw.com
Aarhus
Åboulevarden 17
8000 Aarhus C
Ledige jobs
Jurainfo logo
Annoncér dit stillingsopslag her og nå ud til mere end 33.000 månedlige besøgende

Juridiske nyheder & artikler

Hold dig opdateret på de seneste juridiske nyheder eller søg blandt de mere end 4.000 artikler som allerede er udgivet. Vi har samlet det vigtigste viden ét sted.

Juridiske kurser & arrangementer

Find nemt dit næste kursus eller anden relevant efteruddannelse inden for dit felt. Søg på tværs af fagområder fra en række forskellige udbydere.

Find Juridisk Specialist

Brug for en advokat? Søg efter verificerede specialister på tværs af advokatbranchen og find en specialist inden for det område, hvor du søger råd og vejledning.

Nyhedsservice
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden
Vælg selv dine interesseområder og modtag juridisk nyt fra landets førende specialister.
Tilmeld dig nu
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske online-platform samt formidler af juridisk viden. Her finder du juridiske nyheder, kurser og arrangementer. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
Vandtårnsvej 77, DK-2860 Søborg
E-mail: kontakt@jurainfo.dk
CVR-nr. 38375563
© 2020 Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted