Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

Budrobotter på gaden i Danmark?

NJORD Law Firm
06/11/2018
Budrobotter på gaden i Danmark?

Inden længe er der chance at møde en selvkørende budrobot, når du f.eks. går ned ad fortovet på Falkoner Allé. Transport-, bygnings- og boligminister, Ole Birk Olesen, har netop fået opbakning fra regeringspartierne samt Dansk Folkeparti til at udarbejde en forsøgsordning for budrobotter.I dag er det ikke tilladt at bruge selvkørende enheder på færdselslovens område i Danmark. Men med en ny forsøgsordning er det hensigten at tillade forsøg med langsomme budrobotter med en hastighed på omkring 6 km/t. Disse budrobotter kommer således snart til at køre rundt blandt fodgængere på de danske fortove for at levere varer. Forsøgsordningen vil indebære regler for budrobotterne - herunder hastighedsbegrænsning, vægt og dimensioner, samt hvem der har ansvaret, hvis budrobotten er impliceret i en ulykke og forsikringspligt. Der afventes derfor nu, at Transport-, Bygnings- og Boligministeriet nærmere undersøger og fastsætter rammerne for ordningen.

Læs Transportministeriets pressemeddelelse


Forsøgsordning udfylder hul i lovgivningen


Den nye forsøgsordning vil udfylde et hul i den danske færdselslov. For selv om de selvkørende budrobotter er designet til at færdes i trafikken, er de på nuværende tidspunkt ikke dækket af færdselsloven, fordi de hverken sorterer under definitionen af et motorkøretøj, en cykel eller en fodgænger.

Læs mere om den hidtidige lovgivning, der ikke tillader brugen af selvkørende budrobotter


Hvad bruges selvkørende budrobotter til?


En budrobot er en langsom, selvkørende robot, der for eksempel kan anvendes til levering af mad, dagligvarer og medicin direkte til forbrugerens dør. Ved hjælp af indbyggede kameraer og sensorer formår de førerløse bude på egen hånd at navigere uden om forhindringer og aflæse lyskryds.

Hvis de selvkørende enheder tillades i den danske færdselslov, kan forbrugere og virksomheder få stor fordel af selvkørende leverancer, der både er fleksible og omkostningslave.


Budrobotter er allerede i brug i udlandet


Selvkørende budrobotter er allerede lovliggjort i Estland, der dermed er det første EU-land, der har tilladt brugen af budrobotter. Et eksempel de danske myndigheder kan hente inspiration fra. Også andre steder i EU såsom i London foretages der lige nu forsøg med selvkørende budrobotter.

Læs mere om de juridiske udfordringer, som ny transportteknologi kan give anledning til

 

  
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her →
NJORD Law Firm logo
København
Pilestræde 58
1112 København K
33 12 45 22
33 93 60 23
copenhagen@njordlaw.com
Aarhus
Åboulevarden 17
8000 Aarhus C
Gratis Nyhedsservice
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden
Vær den første til at modtage relevante juridiske nyheder inden for dine interesseområder
Tilmeld dig nu
Faglige videoer, der kunne være relevante for dig
Juridiske kandidater er i høj kurs
Mange virksomheder oplever, at det er svært at tiltrække kompetent juridisk arbejdskraft. Men det behøver det ikke nødvendigvis være - Hvordan kommer vi ind på i denne video hvor vi fortæller om vores erfaringer med markedet og giver gode råd til hvordan du får fat i de rigtige kandidater.
Force majeure - hvornår kan begrebet anvendes?
Mange virksomheder er ikke opmærksomme på at udvide force majeure-begrebet i deres kontrakter og flere anvender begrebet helt forkert. Bliv klogere på hvornår noget er en force majeure-begivenhed og hvornår du kan benytte en force majeure-klausul ved manglende leveringer.
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
2022 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted