Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Arrangementer Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Bliv forfatter Bliv kursusudbyder Bliv verificeret specialist Bliv jobannoncør
Artikel

Britisk datatilsyn udsteder maksimumbøde til Facebook i medieomtalt sag

Bech Bruun
04/11/2018
Britisk datatilsyn udsteder maksimumbøde til Facebook i medieomtalt sag
Bech Bruun logo
Det britiske datatilsyn, ICO, har ved afgørelse af 24. oktober 2018 udstedt en bøde på £500.000 til Facebook for urimelig behandling af personoplysninger, ulovlig datadeling, manglende overholdelse af oplysningspligten og manglende kontrol med samarbejdspartnere.


 

Det britiske datatilsyn, ICO, har ved afgørelse af 24. oktober 2018 udstedt en bøde på £500.000 til Facebook for urimelig behandling af personoplysninger, ulovlig datadeling, manglende overholdelse af oplysningspligten og manglende kontrol med samarbejdspartnere. Direktøren for det britiske tilsyn udtaler, at bøden utvivlsomt ville have været højere, hvis den var blevet udstedt i medfør af GDPR.

Sagen handlede om en app med integration til Facebook, som indsamlede bl.a. kontaktoplysninger, køn, fødselsdato, billeder, opslag. Der blev også indsamlet data om indholdet af beskeder sendt i Facebook Messenger. Det drejede sig om i alt 87 mio. personer verden over. Nogle personer var brugere af app'en, mens andre ikke var. Lovgrundlaget for behandlingen var ifølge Facebook samtykke. App'en delte oplysningerne med blandt andet det selskab, som kontrollerer selskabet Cambridge Analytica. ICO udtalte blandt andet, at det samtykke, som ifølge Facebook var indhentet til brug for behandlingen, ikke var gyldigt, ligesom ICO ikke kunne udelukke, at oplysningerne var brugt i forbindelse med den amerikanske valgkamp.


Bech-Bruuns kommentarer


Sagen illustrerer det grundlæggende krav om, at dataansvarlige skal behandle personoplysninger fair og gennemsigtigt over for den registrerede og effektivt sikre sig, at samarbejdspartnere gør det samme. Dette gælder særligt, hvor oplysningerne kan tænkes anvendt i forbindelse med politiske kampagner. Sagen illustrerer desuden, at et samtykke skal være tilstrækkeligt informeret, for at være gyldigt, hvilket ikke var tilfældet i den konkrete sag.

ICO’s pressemeddelelse af 25. oktober 2018 kan læses her.

ICO’s afgørelse af 24. oktober 2018 kan læses her.

 

 






Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores nyhedsservice her.
Bech Bruun logo
København
Langelinie Allé 35
2100 København Ø
72 27 00 00
72 27 00 27
info@bechbruun.com
Aarhus
Værkmestergade 2
8000 Aarhus C
New York
412 West 15th Street, 15th
New York 10011
Shanghai
No.1440 Yan'an Middle Road
Suite 2H08, Jing'an District
200040 Shanghai
Nyhedsservice
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden
Vælg selv dine interesseområder og modtag juridisk nyt fra landets førende specialister.
Tilmeld dig nu
Faglige videoer, der kunne være relevante for dig
Hvornår må du udsende nyhedsbreve og tilbud til dine kunder?
Det kræver et markedsføringssamtykke fra dine kunder, hvis du ønsker at udsende nyhedsmail, sms'er eller på anden måde kontakte dem med gode tilbud. Advokat, Torsten Hylleberg, kommer her nærmere ind på hvad du skal være opmærksom på i forbindelse med indhentelse af markedsføringssamtykker.
Artikler, der kunne være relevante for dig
Vigtigheden af virksomheders beskyttelse mod økonomisk kriminalitet
Vigtigheden af virksomheders beskyttelse mod økonomisk kriminalitet
I går
Compliance, Strafferet, Persondata, Finansiering og bankret
Manglende overholdelse af lagringsperioder resulterede i en bøde på 1,75 millioner
Manglende overholdelse af lagringsperioder resulterede i en bøde på 1,75 millioner
10/09/2021
Persondata
Hvornår må du videregive personoplysninger i henhold til GDPR?
Hvornår må du videregive personoplysninger i henhold til GDPR?
02/09/2021
Persondata
Datatilsynet løfter sløret for, hvad Datatilsynet spørger om, når de undersøger organisationers informationssikkerhed
Datatilsynet løfter sløret for, hvad Datatilsynet spørger om, når de undersøger organisationers informationssikkerhed
30/08/2021
Persondata
Må man benytte kropsbårne kameraer - de såkaldte bodycams i forhold til GDPR-reglerne?
Må man benytte kropsbårne kameraer - de såkaldte bodycams i forhold til GDPR-reglerne?
23/08/2021
Persondata
Se spørgsmålene, der danner grundlaget for Datatilsynets tilsyn med informationssikkerhed
Se spørgsmålene, der danner grundlaget for Datatilsynets tilsyn med informationssikkerhed
23/08/2021
Persondata
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske online-platform samt formidler af juridisk viden. Her finder du juridiske nyheder, kurser og arrangementer. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 77, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
© 2021 Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted