Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

Britisk datatilsyn udsteder maksimumbøde til Facebook i medieomtalt sag

Bech Bruun
04/11/2018
Britisk datatilsyn udsteder maksimumbøde til Facebook i medieomtalt sag
Det britiske datatilsyn, ICO, har ved afgørelse af 24. oktober 2018 udstedt en bøde på £500.000 til Facebook for urimelig behandling af personoplysninger, ulovlig datadeling, manglende overholdelse af oplysningspligten og manglende kontrol med samarbejdspartnere.


 

Det britiske datatilsyn, ICO, har ved afgørelse af 24. oktober 2018 udstedt en bøde på £500.000 til Facebook for urimelig behandling af personoplysninger, ulovlig datadeling, manglende overholdelse af oplysningspligten og manglende kontrol med samarbejdspartnere. Direktøren for det britiske tilsyn udtaler, at bøden utvivlsomt ville have været højere, hvis den var blevet udstedt i medfør af GDPR.

Sagen handlede om en app med integration til Facebook, som indsamlede bl.a. kontaktoplysninger, køn, fødselsdato, billeder, opslag. Der blev også indsamlet data om indholdet af beskeder sendt i Facebook Messenger. Det drejede sig om i alt 87 mio. personer verden over. Nogle personer var brugere af app'en, mens andre ikke var. Lovgrundlaget for behandlingen var ifølge Facebook samtykke. App'en delte oplysningerne med blandt andet det selskab, som kontrollerer selskabet Cambridge Analytica. ICO udtalte blandt andet, at det samtykke, som ifølge Facebook var indhentet til brug for behandlingen, ikke var gyldigt, ligesom ICO ikke kunne udelukke, at oplysningerne var brugt i forbindelse med den amerikanske valgkamp.


Bech-Bruuns kommentarer


Sagen illustrerer det grundlæggende krav om, at dataansvarlige skal behandle personoplysninger fair og gennemsigtigt over for den registrerede og effektivt sikre sig, at samarbejdspartnere gør det samme. Dette gælder særligt, hvor oplysningerne kan tænkes anvendt i forbindelse med politiske kampagner. Sagen illustrerer desuden, at et samtykke skal være tilstrækkeligt informeret, for at være gyldigt, hvilket ikke var tilfældet i den konkrete sag.

ICO’s pressemeddelelse af 25. oktober 2018 kan læses her.

ICO’s afgørelse af 24. oktober 2018 kan læses her.

 

 






Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her →
Fagligt indhold, der kunne være relevante for dig
Tredjelandsoverførsler og den nye aftale med USA
Jurainfo Exclusive logo
PODCAST
Tredjelandsoverførsler og den nye aftale med USA
Vi sætter fokus på overførsel af personoplysninger til usikre tredjelande, herunder overførsler til USA baseret på den nye aftale mellem EU og USA.
Hvornår må du udsende nyhedsbreve og tilbud til dine kunder?
Jurainfo logo
EXCLUSIVE
VIDEO
Hvornår må du udsende nyhedsbreve og tilbud til dine kunder?
Det kræver et markedsføringssamtykke fra dine kunder, hvis du ønsker at udsende nyhedsmail, sms'er eller på anden måde kontakte dem med gode tilbud. Advokat, Torsten Hylleberg, kommer her nærmere ind på hvad du skal være opmærksom på i forbindelse med indhentelse af markedsføringssamtykker.
4 år med GDPR
Jurainfo Exclusive logo
PODCAST
4 år med GDPR
Hvordan ligger landet 4 år efter ikrafttrædelsen af Databeskyttelsesforordningen?
Artikler, der kunne være relevante for dig
Manglende open source policy udgør en risiko for softwarevirksomheder
Manglende open source policy udgør en risiko for softwarevirksomheder
01/03/2024
Persondata, Compliance, IT- og telekommunikation
Chromebook-sagens relevans – herunder når du udleverer en computer eller mobiltelefon som arbejdsredskab
Chromebook-sagens relevans – herunder når du udleverer en computer eller mobiltelefon som arbejdsredskab
08/03/2024
Persondata, IT- og telekommunikation
Datatilsynet og Digitaliseringsstyrelsen etablerer AI-sandkasse
Datatilsynet og Digitaliseringsstyrelsen etablerer AI-sandkasse
11/03/2024
Persondata, IT- og telekommunikation, Compliance
AI Act vedtaget af Europa-Parlamentet
AI Act vedtaget af Europa-Parlamentet
22/03/2024
Persondata, EU-ret
Træning af kunstig intelligens
Træning af kunstig intelligens
03/04/2024
Persondata, Immaterialret
Ansvaret for cybersikkerhed ligger hos ledelsen
Ansvaret for cybersikkerhed ligger hos ledelsen
08/04/2024
Persondata, Compliance, Øvrige
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
2024 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted