Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Arrangementer Find juridisk specialist Domme
Om Jurainfo Bliv samarbejdspartner Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Artikel

Britisk datatilsyn udsteder maksimumbøde til Facebook i medieomtalt sag

Bech Bruun
04/11/2018
145
Britisk datatilsyn udsteder maksimumbøde til Facebook i medieomtalt sag
Bech Bruun logo
Det britiske datatilsyn, ICO, har ved afgørelse af 24. oktober 2018 udstedt en bøde på £500.000 til Facebook for urimelig behandling af personoplysninger, ulovlig datadeling, manglende overholdelse af oplysningspligten og manglende kontrol med samarbejdspartnere.


 

Det britiske datatilsyn, ICO, har ved afgørelse af 24. oktober 2018 udstedt en bøde på £500.000 til Facebook for urimelig behandling af personoplysninger, ulovlig datadeling, manglende overholdelse af oplysningspligten og manglende kontrol med samarbejdspartnere. Direktøren for det britiske tilsyn udtaler, at bøden utvivlsomt ville have været højere, hvis den var blevet udstedt i medfør af GDPR.

Sagen handlede om en app med integration til Facebook, som indsamlede bl.a. kontaktoplysninger, køn, fødselsdato, billeder, opslag. Der blev også indsamlet data om indholdet af beskeder sendt i Facebook Messenger. Det drejede sig om i alt 87 mio. personer verden over. Nogle personer var brugere af app'en, mens andre ikke var. Lovgrundlaget for behandlingen var ifølge Facebook samtykke. App'en delte oplysningerne med blandt andet det selskab, som kontrollerer selskabet Cambridge Analytica. ICO udtalte blandt andet, at det samtykke, som ifølge Facebook var indhentet til brug for behandlingen, ikke var gyldigt, ligesom ICO ikke kunne udelukke, at oplysningerne var brugt i forbindelse med den amerikanske valgkamp.


Bech-Bruuns kommentarer


Sagen illustrerer det grundlæggende krav om, at dataansvarlige skal behandle personoplysninger fair og gennemsigtigt over for den registrerede og effektivt sikre sig, at samarbejdspartnere gør det samme. Dette gælder særligt, hvor oplysningerne kan tænkes anvendt i forbindelse med politiske kampagner. Sagen illustrerer desuden, at et samtykke skal være tilstrækkeligt informeret, for at være gyldigt, hvilket ikke var tilfældet i den konkrete sag.

ICO’s pressemeddelelse af 25. oktober 2018 kan læses her.

ICO’s afgørelse af 24. oktober 2018 kan læses her.

 

 






Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores nyhedsservice her.
Bech Bruun logo
København
Langelinie Allé 35
2100 København Ø
72 27 00 00
72 27 00 27
info@bechbruun.com
Aarhus
Værkmestergade 2
8000 Aarhus C
New York
412 West 15th Street, 15th
New York 10011
Shanghai
No.1440 Yan'an Middle Road
Suite 2H08, Jing'an District
200040 Shanghai

Juridiske nyheder & artikler

Hold dig opdateret på de seneste juridiske nyheder eller søg blandt de mere end 4.000 artikler som allerede er udgivet. Vi har samlet det vigtigste viden ét sted.

Juridiske kurser & arrangementer

Find nemt dit næste kursus eller anden relevant efteruddannelse inden for dit felt. Søg på tværs af fagområder fra en række forskellige udbydere.

Find Juridisk Specialist

Brug for en advokat? Søg efter verificerede specialister på tværs af advokatbranchen og find en specialist inden for det område, hvor du søger råd og vejledning.

Nyhedsservice
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden
Vælg selv dine interesseområder og modtag juridisk nyt fra landets førende specialister.
Tilmeld dig nu
Artikler, der kunne være relevante for dig
Skabelon til samtykke: Sådan indhenter og behandler du kontakt­oplysninger på dine gæster
Skabelon til samtykke: Sådan indhenter og behandler du kontakt­oplysninger på dine gæster
10/09/2020
Persondata
Ny afgørelse om brug af medarbejderes fingeraftryk ved adgangskontrol
Ny afgørelse om brug af medarbejderes fingeraftryk ved adgangskontrol
11/08/2020
Persondata
Derfor kunne sejlklub lovligt offentliggøre person­oplysninger i gamle klubblade
Derfor kunne sejlklub lovligt offentliggøre person­oplysninger i gamle klubblade
07/08/2020
Persondata
Kritik fra Datatilsynet: Tidligere medarbejder har ret til at blive glemt
Kritik fra Datatilsynet: Tidligere medarbejder har ret til at blive glemt
06/08/2020
Persondata
Datatilsynet indstiller administrationsselskab til en bøde på 150.000 kr. for videregivelse af personoplysninger
Datatilsynet indstiller administrationsselskab til en bøde på 150.000 kr. for videregivelse af personoplysninger
06/08/2020
Persondata
Datatilsynet indstiller hotelkæde til bøde på 1,1 mio. kr. for manglende sletning
Datatilsynet indstiller hotelkæde til bøde på 1,1 mio. kr. for manglende sletning
05/08/2020
Persondata
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske online-platform samt formidler af juridisk viden. Her finder du juridiske nyheder, kurser og arrangementer. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
Vandtårnsvej 77, DK-2860 Søborg
E-mail: kontakt@jurainfo.dk
CVR-nr. 38375563
Følg Jurainfo.dk på:
© 2020 Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted