Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

Bortvisning for at have vist modbydelig video til kollega var berettiget

Bech Bruun
28/01/2020
Bortvisning for at have vist modbydelig video til kollega var berettiget
Bech Bruun logo
I en nyere faglig voldgiftssag fandt opmanden, at en bortvisning af en ejendomsfunktionær var berettiget, da pågældende havde vist en video til en kollega, der viste optakten til en henrettelse.


Sagen kort


En arbejdsgiver bortviste en ejendomsfunktionær den 30. januar 2019, efter at den pågældende i frokostpausen dagen før i medarbejdernes frokostrum havde vist en kollega et videoklip med optakten til henrettelsen af en mand, som var bagbundet og nedgravet i sand. Ejendomsfunktionæren havde vist videoen på egen foranledning med viden om indholdet og uden forudgående varsel.

Opmanden skulle under sagen tage stilling til, om ejendomsfunktionærens opførsel havde haft en sådan stødende karakter, at den kunne begrunde en bortvisning.


Opmandens kendelse 


Opmanden udtalte:

”Ved bedømmelsen heraf tages udgangspunkt i, at medarbejdere på en arbejdsplads som et led i ansættelsesforholdet har pligt til at omgås hinanden med respekt og hensyntagen, og at arbejdsgiveren har pligt til at sikre et krænkelsesfrit arbejdsmiljø. Deling af videoklip i en frokostpause kan alt efter, hvad der er sædvanligt forekommende i den pågældende virksomhed, og indholdet i videoklippet være en helt naturlig og uskyldig foreteelse eller et forhold, som psykisk kan virke som et overfald eller en krænkelse af en karakter, som det ansættelsesretligt må anses for aldeles uacceptabelt at udsætte en kollega for, og som arbejdsgiveren ud fra hensynet til virksomheden og arbejdsmiljøet og de ansattes trivsel har ret og pligt til at sanktionere på en måde, som er klar og tydelig.

Det ligger implicit i et ansættelsesforhold, at en ansat skal undlade – i hvert fald uden udtrykkeligt forudgående samtykke – at vise et sådant videoklip til en anden ansat, hvad enten det sker under arbejdet eller under en frokostpause i virksomhedens frokostlokale. Dette forudsætter hverken særlig instruks eller kontrol.

I den foreliggende sag må det efter bevisførelsen lægges til grund, at visningen blev oplevet og virkede som et groft psykisk overfald på E, som fik videoklippet forevist uden nogen form for forudgående orientering om indholdet.

Efter det foran anførte måtte A forstå, at visningen kunne have denne virkning. Der foreligger ikke en upåregnelig reaktion.”

En anden medarbejder forklarede, at han efter at have set videoklippet fik det mærkeligt, og at det måtte lægges til grund, at der aldrig var forekommet noget lignende på arbejdspladsen.

Opmanden fandt bortvisningen berettiget.


Bech-Bruuns kommentarer


Man kan kun være enig i resultatet. Der er grund til at notere sig opmandens bemærkning om, at arbejdsgiveren ud fra ”hensynet til virksomheden og arbejdsmiljøet og de ansattes trivsel har ret og pligt til at sanktionere” en sådan opførsel på en måde, ”som er klar og tydelig.”

Arbejdsgiveren skal med andre ord skride ind over for en adfærd, som kan have karakter af psykisk vold, selvom det ikke drejer som om traditionel mobning eller lignende.

 

Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her →
Har du spørgsmål til dette indlæg, er du mere end velkommen til at kontakte os.
Fagligt indhold, der kunne være relevante for dig
Har du pligt til at oprette en whistleblowerordning inden den 17. december 2023?
Jurainfo Exclusive logo
PODCAST
Har du pligt til at oprette en whistleblowerordning inden den 17. december 2023?
Bliv klogere på whistleblowerloven, herunder hvilke virksomheder, der har pligt til at etablere en whistleblowerordning.
Artikler, der kunne være relevante for dig
International arbejdskraft - klare anbefalinger
International arbejdskraft - klare anbefalinger
01/07/2024
Ansættelses- og arbejdsret
Tidsregistrering - er I klar?
Tidsregistrering - er I klar?
19/06/2024
Ansættelses- og arbejdsret
Kommune var for langsom
Kommune var for langsom
21/06/2024
Ansættelses- og arbejdsret, Forsikring og erstatning
Skat og brug af udenlandsk arbejdskraft
Skat og brug af udenlandsk arbejdskraft
21/06/2024
Skatte- og afgiftsret, Ansættelses- og arbejdsret
Lige rettigheder til vikarer på overenskomst
Lige rettigheder til vikarer på overenskomst
20/06/2024
Ansættelses- og arbejdsret, EU-ret
Nye regler for udenlandsk arbejdskraft vedtaget
Nye regler for udenlandsk arbejdskraft vedtaget
24/06/2024
Ansættelses- og arbejdsret
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
2024 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted