Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

Bortvisning af ledende medarbejder der havde slettet filer på sin arbejdscomputer var berettiget

Kromann Reumert
04/11/2016
Bortvisning af ledende medarbejder der havde slettet filer på sin arbejdscomputer var berettiget
En medarbejder havde siden 2002 været ansat i en ledende stilling i et campingfirma. Virksomhedens aktiviteter skulle i 2014 overdrages til en ny virksomhed. Kort efter overdragelsen blev medarbejderen sygemeldt på grund af stress. Efter sygemeldingen kunne direktøren konstatere, at en række vigtige arbejdsrelaterede filer var blevet slettet fra medarbejderens computer. Medarbejderen kunne ikke redegøre for, hvad der var sket med filerne, og blev som følge heraf bortvist. Medarbejderen gjorde efterfølgende gældende, at bortvisningen havde været uberettiget. Landsretten fastslog, at medarbejderen bevidst havde slettet en række vigtige filer, og at handlingens alvor berettigede bortvisningen. Medarbejderen gjorde endvidere gældende, at ansættelsesbevisloven var blevet overtrådt, fordi hans ansættelsesbevis ikke indeholdt regler om personalekøb. Retten fandt, at regler om personalekøb ikke var et så væsentligt vilkår, at det krævede omtale i ansættelsesbeviset. Arbejdsgiveren blev derfor frifundet.

Vestre Landsrets dom af 24. juni 2016


Sagen kort


En medarbejder (M) havde været ansat i en virksomhed siden 2002 og besad en ledende stilling i virksomheden. Virksomhedens aktiviteter blev i foråret 2014 overdraget til en ny virksomhed (A), og medarbejderen fortsatte i det nystiftede selskab. Kort efter virksomhedsoverdragelsen blev M sygemeldt på grund af stress, og blev herefter tilbudt en fratrædelsesordning. M ønskede ikke at tiltræde ordningen.

To uger senere kunne A konstatere, at en række vigtige arbejdsrelaterede filer var blevet slettet fra M's computer. Der var tale om filer, som A brugte hele tiden, og filerne kunne ikke gendannes. Der var ligeledes konstateret uregelmæssigheder i forbindelse med M's private indkøb. Da M efterfølgende blev spurgt til de slettede filer, gav han udtryk for skiftende holdninger. M var derfor ikke i stand til klart at redegøre for, hvad der var sket med filerne. A bortviste herefter M grundet illoyal adfærd.

M fandt ikke, at bortvisningen var berettiget og gjorde et erstatningskrav på en halv million kroner gældende mod A. M krævede endvidere godtgørelse for mangelfuldt ansættelsesvis, da M mente, at reglerne for personaleindkøb var et væsentligt vilkår.

 

Vestre Landsrets dom

Vestre Landsret lagde efter bevisførelsen til grund, at M bevidst havde slettet en række vigtige filer fra hans arbejdscomputer. Landsretten konstaterede endvidere, at sletningen af filerne havde krævet flere aktive handlinger, og sletningen derfor ikke kunne have været sket ved en utilsigtet handling.

Vestre Landsret fastslog, at M's handling ved at slette filerne udgjorde en alvorlig misligholdelse af ansættelsesforholdet til A, og at A derfor havde været berettiget til at bortvise ham med øjeblikkelig virkning.

Landsretten fandt endvidere, at regler for personalekøb ikke var et så væsentligt vilkår for ansættelsen, at det skulle fremgå af ansættelsesbeviset.

 

Hvad viser dommen?

Dommen viser, at der gælder en skærpet loyalitetspligt for ledende medarbejdere, som besidder indgående kendskab til en virksomheds interne oplysninger og filer. Ledende medarbejdere kan dermed bortvises uden advarsel, når de bevidst foretager sletning af væsentlige filer eller fortager andre illoyale handlinger.

 


Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her →
Kromann Reumert logo
København
Sundkrogsgade 5
2100 København Ø
70 12 12 11
mail@kromannreumert.com
Aarhus
Rådhuspladsen 3
8000 Aarhus C
London
65 St. Paul's Churchyard
London EC4M 8AB
Gratis Nyhedsservice
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden
Vær den første til at modtage relevante juridiske nyheder inden for dine interesseområder
Tilmeld dig nu
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
2023 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted