Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Arrangementer Find juridisk specialist Domme
Om Jurainfo Bliv samarbejdspartner Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Artikel

Boligselskaber i søgelyset

Bech Bruun
19/09/2015
156
Boligselskaber i søgelyset
Bech Bruun logo
Datatilsynet har for nyligt offentliggjort en oversigt over deres forventede inspektioner i andet halvår af 2015. Inspektionerne omfatter bl.a. besøg hos boligselskaber.

Boligselskaber er i besiddelse af og behandler mange personhenførbare oplysninger, herunder følsomme oplysninger, når boligselskabet fx indsamler, registrerer, systematiserer, opbevarer, bruger og videregiver oplysninger om ansøgere og beboere. Når disse data behandles, er det boligselskabets ansvar, at det foregår i overensstemmelse med persondataloven. Datatilsynet vil ved inspektioner undersøge om boligselskaberne håndterer de omhandlede personoplysninger i overensstemmelse med persondataloven.

Manglende overholdelse af reglerne kan medføre erstatningskrav, sanktioner fra Datatilsynet myndig- hederne og skade på boligselskabets image. Allerede i dag kan manglende overholdelse af reglerne føre til bøder, og med EU’s kommende persondataforordning er der udsigt til

langt større bøder i fremtiden – helt op til 5 procent af den årlige globale omsætning.

Datatilsynets fokusområder

I forhold til boligselskaber har Data- tilsynet tidligere haft meget fokus på etablering og brug af tv-overvågning. Mere generelle ting vil også kunne være genstand for Datatilsynets fokus i forbindelse med en inspektion. Det kan fx være:

  • Personaleadministration

  • Administration af beboernes data

  • Brug af kartoteker og andre registre

  • Videregivelse af beboernes data og anden behandling af personoplysninger om medlemmer/beboere, som boligselskaberne er i besiddelse af.


Det er vigtigt at forberede sig inden en inspektion af Datatilsynet. Hvis boligselskabet er forberedt, kan inspektionen blive et positivt møde, og der kan skabes en god dialog med Datatilsynet om eventuelle udeståender og problemområder.

Forberedelsen kan fx bestå i at have styr på sine anmeldelser til Datatilsynet, have databehandleraftaler med underleverandører og eventuelt samtykkeerklæringer med medlemmer/beboere på plads samt andet dokumentationsgrundlag.

Nyt inspektionsskema

Som led i moderniseringen af skabeloner og skemaer, som bruges i forbindelse med inspektionsbesøg, har Datatilsynet tidligere på året offentliggjort et nyt inspektionsskema.

Skemaet er en bruttoliste med spørgsmål, der kan anvendes ved Datatilsynets inspektioner. Inden en inspektion beslutter Datatilsynet, hvilke emner der skal indgå i den enkelte inspektion. Bruttolisten kan dermed bruges som pejlemærke for hvilke områder, der bør være i fokus i relation til persondataretlig compliance. Bruttolisten kan også anvendes ved forberedelse til et inspektionsbesøg.

Se skemaet her






Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores nyhedsservice her.
Bech Bruun logo
København
Langelinie Allé 35
2100 København Ø
72 27 00 00
72 27 00 27
info@bechbruun.com
Aarhus
Værkmestergade 2
8000 Aarhus C
New York
412 West 15th Street, 15th
New York 10011
Shanghai
No.1440 Yan'an Middle Road
Suite 2H08, Jing'an District
200040 Shanghai

Juridiske nyheder & artikler

Hold dig opdateret på de seneste juridiske nyheder eller søg blandt de mere end 4.000 artikler som allerede er udgivet. Vi har samlet det vigtigste viden ét sted.

Juridiske kurser & arrangementer

Find nemt dit næste kursus eller anden relevant efteruddannelse inden for dit felt. Søg på tværs af fagområder fra en række forskellige udbydere.

Find Juridisk Specialist

Brug for en advokat? Søg efter verificerede specialister på tværs af advokatbranchen og find en specialist inden for det område, hvor du søger råd og vejledning.

Nyhedsservice
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden
Vælg selv dine interesseområder og modtag juridisk nyt fra landets førende specialister.
Tilmeld dig nu
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske online-platform samt formidler af juridisk viden. Her finder du juridiske nyheder, kurser og arrangementer. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
Vandtårnsvej 77, DK-2860 Søborg
E-mail: kontakt@jurainfo.dk
CVR-nr. 38375563
Følg Jurainfo.dk på:
© 2020 Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted