Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Arrangementer Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Bliv forfatter Bliv kursusudbyder Bliv verificeret specialist Bliv jobannoncør
Artikel

Artikel 29-gruppen udgiver tre nye vejledninger om databeskyttelses­forordningen

Kromann Reumert
30/10/2017
Artikel 29-gruppen udgiver tre nye vejledninger om databeskyttelses­forordningen
Kromann Reumert logo
Den 3. oktober 2017 udgav Artikel 29-gruppen tre nye vejledninger om henholdsvis automatiske afgørelser og profilering, anmeldelse af brud på persondatasikkerheden samt administrative bøder. Artikel 29-gruppen har sendt vejledningerne i høring, og der er mulighed for at indgive bemærkninger indtil den 28. november 2017.


Vejledning om automatiske afgørelser og profilering


Databeskyttelsesforordningen adresserer specifikt automatiske afgørelser og profilering, da disse metoder bliver brugt i et voksende antal sektorer, herunder områder som bank og finansiering, sundhed, skat, forsikring og direkte markedsføring.

Artikel 29-gruppen, der blandt andet består af repræsentanter fra de nationale databeskyttelsestilsynsmyndigheder, herunder det danske Datatilsyn, anerkender i vejledningen, at automatiske afgørelser og profilering kan være en gavnlig fremgangsmåde for fysiske personer såvel som for økonomien og samfundet generelt, da metoderne bidrager til øget effektivitet og samtidig er ressourcebesparende.

Automatiske afgørelser og profilering kan dog udgøre en væsentlig risiko for fysiske personers rettigheder og frihed, hvorfor databeskyttelsesforordningen indeholder bestemmelser, som har til formål at adressere risikoen.

Vejledningen er delt op i fem kapitler og forholder sig til følgende:

  • Definition af begreberne ”automatiske afgørelser” og ”profilering” samt eksempler, som illustrerer anvendelsen af begreberne i praksis

  • De specifikke og generelle bestemmelser i databeskyttelsesforordningen, som vedrører automatiske afgørelser og profilering

  • Problemstillingen vedrørende behandling af børns data ved profilering

  • Nødvendigheden af en konsekvensanalyse i forbindelse med automatiske afgørelser og profilering.


Til sidst i vejledningen har Artikel 29-gruppen vedlagt ”good pratice”-anbefalinger.

Se vejledningen:
Guidelines on automated individual decision-making and profiling for the purposes of Regulation 2016/679, wp251

Databeskyttelsesforordningen indeholder et krav om, at den dataansvarlige skal anmelde et sikkerhedsbrud til den relevante myndighed, som i Danmark er Datatilsynet. Hvis der er sandsynlighed for, at et sikkerhedsbrud vil indebære en høj risiko for de berørte personer, skal disse personer også underrettes om bruddet.

Vejledningen uddyber, hvordan den dataansvarlige skal anmelde og underrette sikkerhedsbrud under databeskyttelsesforordningen. Vejledningen er delt op i seks kapitler og forholder sig til følgende:

  • Begrebet ”brud på persondatasikkerheden”, herunder hvilke typer brud der kan være tale om samt mulige konsekvenser ved et brud på persondatasikkerheden

  • Anmeldelse til den relevante tilsynsmyndighed, herunder en gennemgang af betingelserne for anmeldelse og hvilke informationer, der skal gives til myndigheden

  • Betingelserne for underretning til de berørte personer

  • Begrebet ”risiko”, herunder hvordan risikoen skal vurderes

  • Dokumentation for sikkerhedsbruddet og hvilken rolle, databeskyttelsesrådgiveren har i denne sammenhæng

  • Andre forpligtelser ved sikkerhedsbrud end dem, der direkte følger af databeskyttelsesforordningen.


Til vejledningen er der også vedlagt eksempler og en flow-chart, som illustrerer vejledningens anvendelse i praksis.

Se vejledningen:
Guidelines on Personal data breach notification under Regulation 2016/679, wp250

 

Vejledning om administrative bøder 

Endelig har Artikel 29-gruppen udgivet en vejledning til brug for de nationale datatilsyn. Vejledningen har til formål at afklare, hvilke momenter og principper, som de nationale tilsynsmyndigheder skal iagttage ved sanktionering af en overtrædelse af databeskyttelsesforordningen.

Se vejledningen:
Guidelines on the application and setting of administrative fines for the purposes of the Regulation 2016/679

Kromann Reumert følger Artikel 29-gruppens arbejde og udsender nyhedsbreve, når der vedtages nye relevante vejledninger eller tilpasninger til de eksisterende.

Læs mere om Artikel 29-gruppens arbejde på deres hjemmeside, hvor de nye vejledninger også kan tilgås.

 

 



 




Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores nyhedsservice her.
Kromann Reumert logo
København
Sundkrogsgade 5
2100 København Ø
70 12 12 11
mail@kromannreumert.com
Aarhus
Rådhuspladsen 3
8000 Aarhus C
London
65 St. Paul's Churchyard
London EC4M 8AB
Nyhedsservice
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden
Vælg selv dine interesseområder og modtag juridisk nyt fra landets førende specialister.
Tilmeld dig nu
Jobbørs
Juridisk chefkonsulent med personaleledelse og faglig tyngde
Personalejuridisk konsulent/chefkonsulent
HR-juridisk specialist til Forhandling og Vilkår – Center for HR og Uddannelse (genopslag)
FOAs arbejdsskadeteam søger en juridisk sagsbehandler
Annoncér dit stillingsopslag her
Faglige videoer, der kunne være relevante for dig
Hvornår må du udsende nyhedsbreve og tilbud til dine kunder?
Det kræver et markedsføringssamtykke fra dine kunder, hvis du ønsker at udsende nyhedsmail, sms'er eller på anden måde kontakte dem med gode tilbud. Advokat, Torsten Hylleberg, kommer her nærmere ind på hvad du skal være opmærksom på i forbindelse med indhentelse af markedsføringssamtykker.
Artikler, der kunne være relevante for dig
Erhvervsstyrelsen varsler tilsyn på cookieområdet
Erhvervsstyrelsen varsler tilsyn på cookieområdet
19/10/2021
Persondata
Nyt dansk resumé af Databeskyttelsesrådets (EDPB) årsberetning
Nyt dansk resumé af Databeskyttelsesrådets (EDPB) årsberetning
13/10/2021
Persondata
Regeringens lovprogram 2021/2022 i databeskyttelsesretligt perspektiv
Regeringens lovprogram 2021/2022 i databeskyttelsesretligt perspektiv
12/10/2021
Persondata
GDPR: Hvornår har I etableret tilstrækkelige sikkerhedsforanstaltninger?
GDPR: Hvornår har I etableret tilstrækkelige sikkerhedsforanstaltninger?
11/10/2021
Persondata
Ferie ingen undskyldning for forsinket underretning om sikkerhedsbrud
Ferie ingen undskyldning for forsinket underretning om sikkerhedsbrud
08/10/2021
Persondata
Datatilsynet: Forsikringsselskab nægter uberettiget en kunde indsigt i overvågningsmateriale
Datatilsynet: Forsikringsselskab nægter uberettiget en kunde indsigt i overvågningsmateriale
07/10/2021
Persondata
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske online-platform samt formidler af juridisk viden. Her finder du juridiske nyheder, kurser og arrangementer. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 77, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
© 2021 Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted