Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Arrangementer Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Bliv forfatter Bliv kursusudbyder Bliv verificeret specialist Bliv jobannoncør
Artikel

Adgang til person­oplys­ninger i for­bindelse med poli­tiets efter­forskning

Kromann Reumert
06/11/2018
Adgang til person­oplys­ninger i for­bindelse med poli­tiets efter­forskning
Kromann Reumert logo
EU-Domstolen har for nylig truffet afgørelse i en sag om politiets adgang til personoplysninger om indehavere eller brugere af telefonnumre, som var tilknyttet til stjålne mobiltelefoner. Oplysningerne skulle bruges til efterforskning af en strafferetlig sag.


Sagen kort


En spansk statsborger indgav en anmeldelse til politiet om, at han havde været udsat for et røveri, hvor han var blevet alvorligt skadet og havde fået sin pung og mobiltelefon stjålet. Det spanske politi indgav i den forbindelse en anmodning til den spanske forundersøgelsesdomstol om, at diverse udbydere af elektroniske kommunikationstjenester skulle udlevere de telefonnumre, der var blevet aktiveret i perioden mellem røveriet og politiets anmodning til domstolen.

Politiet ønskede yderligere at få udleveret personoplysninger vedrørende identiteten på de indehavere eller brugere af de telefonnumre, der svarede til de SIM-kort, som var blevet aktiveret med den stjålne mobiltelefons identitetskode, herunder efternavn, fornavn og eventuel adresse.

Under sagens behandling indbragte den spanske domstol et præjudicielt spørgsmål for EU-Domstolen.


De præjudicielle spørgsmål


De præjudicielle spørgsmål i sagen vedrører direktiv 2002/58, der angår kommunikationshemmelighed, sammenholdt med EU-chartrets artikel 7 og 8, som handler om retten til respekt for privatliv og familieliv samt retten til beskyttelse af personoplysninger.

Det første spørgsmål handlede om, hvorvidt offentlige myndigheders adgang til data, såsom efternavn, fornavn og eventuelt adresse på indehavere eller brugere af de stjålne mobiltelefoner, indebærer et indgreb i disse personers grundlæggende rettigheder. I bekræftende fald var det andet spørgsmål, om et sådant indgreb er så alvorligt, at adgangen til disse data med henblik på blandt andet efterforskning og retsforfølgning af straffelovsovertrædelser bør begrænses til bekæmpelse af grov kriminalitet.


EU-Domstolens præmisser


EU-Domstolen kom i denne sag frem til, at det ikke er muligt, ud fra de data om telefonnumre, fornavn, efternavn og eventuelt adresse, som politiet ønsker at få oplyst fra teleudbyderne, at foretage præcise konklusioner om de personer, der har benyttet sig af de stjålne mobiltelefoner. Derfor vil udlevering af de efterspurgte data til politiet ikke udgøre et alvorligt indgreb i de grundlæggende rettigheder for disse personer.

EU-Domstolen konkluderede herefter, at eftersom der ikke forligger et alvorligt indgreb i indehavernes eller brugernes privatliv, kan et indgreb, som har til formål at forebygge, efterforske, afsløre og retsforfølge straffelovsovertrædelser, anses som forsvarligt, selv om de forbrydelser, der efterforskes, ikke kan kvalificeres som alvorlige.


Kromann Reumerts bemærkninger


Dommen viser, at der, i tilfælde som dette, skal foretages en konkret vurdering af omfanget af indgrebet i privatlivets fred og retten til beskyttelse af personoplysninger sammenholdt med, hvor alvorlig en forbrydelse der efterforskes.

Hvis der foreligger et alvorligt indgreb i privatlivets fred og retten til beskyttelse af personoplysninger, skal der som udgangspunkt være tale om efterforskning af en alvorlig forbrydelse, før et indgreb kan anses for legitimt. Et alvorligt indgreb i privatlivets fred og retten til beskyttelse af personoplysninger kan anses for at foreligge ved indsamlig af oplysninger, der gør det muligt direkte og præcist at identificere en konkret fysisk person, der kan stå bag en forbrydelse.

Dommen kan bruges til inspiration i tilfælde, hvor der eksempelvis skal foretages risikovurderinger, udarbejdes konsekvensanalyser (DPIA) og foretages en afvejning af eventuelt modstridende interesser.

 

 

 



 




Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores nyhedsservice her.
Kromann Reumert logo
København
Sundkrogsgade 5
2100 København Ø
70 12 12 11
mail@kromannreumert.com
Aarhus
Rådhuspladsen 3
8000 Aarhus C
London
65 St. Paul's Churchyard
London EC4M 8AB
Nyhedsservice
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden
Vælg selv dine interesseområder og modtag juridisk nyt fra landets førende specialister.
Tilmeld dig nu
Faglige videoer, der kunne være relevante for dig
Hvornår må du udsende nyhedsbreve og tilbud til dine kunder?
Det kræver et markedsføringssamtykke fra dine kunder, hvis du ønsker at udsende nyhedsmail, sms'er eller på anden måde kontakte dem med gode tilbud. Advokat, Torsten Hylleberg, kommer her nærmere ind på hvad du skal være opmærksom på i forbindelse med indhentelse af markedsføringssamtykker.
Artikler, der kunne være relevante for dig
Vigtigheden af virksomheders beskyttelse mod økonomisk kriminalitet
Vigtigheden af virksomheders beskyttelse mod økonomisk kriminalitet
I dag
Compliance, Strafferet, Persondata, Finansiering og bankret
Manglende overholdelse af lagringsperioder resulterede i en bøde på 1,75 millioner
Manglende overholdelse af lagringsperioder resulterede i en bøde på 1,75 millioner
10/09/2021
Persondata
Hvornår må du videregive personoplysninger i henhold til GDPR?
Hvornår må du videregive personoplysninger i henhold til GDPR?
02/09/2021
Persondata
Datatilsynet løfter sløret for, hvad Datatilsynet spørger om, når de undersøger organisationers informationssikkerhed
Datatilsynet løfter sløret for, hvad Datatilsynet spørger om, når de undersøger organisationers informationssikkerhed
30/08/2021
Persondata
Må man benytte kropsbårne kameraer - de såkaldte bodycams i forhold til GDPR-reglerne?
Må man benytte kropsbårne kameraer - de såkaldte bodycams i forhold til GDPR-reglerne?
23/08/2021
Persondata
Se spørgsmålene, der danner grundlaget for Datatilsynets tilsyn med informationssikkerhed
Se spørgsmålene, der danner grundlaget for Datatilsynets tilsyn med informationssikkerhed
23/08/2021
Persondata
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske online-platform samt formidler af juridisk viden. Her finder du juridiske nyheder, kurser og arrangementer. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 77, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
© 2021 Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted