Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

Adgang til person­oplys­ninger i for­bindelse med poli­tiets efter­forskning

Kromann Reumert
06/11/2018
Adgang til person­oplys­ninger i for­bindelse med poli­tiets efter­forskning
EU-Domstolen har for nylig truffet afgørelse i en sag om politiets adgang til personoplysninger om indehavere eller brugere af telefonnumre, som var tilknyttet til stjålne mobiltelefoner. Oplysningerne skulle bruges til efterforskning af en strafferetlig sag.


Sagen kort


En spansk statsborger indgav en anmeldelse til politiet om, at han havde været udsat for et røveri, hvor han var blevet alvorligt skadet og havde fået sin pung og mobiltelefon stjålet. Det spanske politi indgav i den forbindelse en anmodning til den spanske forundersøgelsesdomstol om, at diverse udbydere af elektroniske kommunikationstjenester skulle udlevere de telefonnumre, der var blevet aktiveret i perioden mellem røveriet og politiets anmodning til domstolen.

Politiet ønskede yderligere at få udleveret personoplysninger vedrørende identiteten på de indehavere eller brugere af de telefonnumre, der svarede til de SIM-kort, som var blevet aktiveret med den stjålne mobiltelefons identitetskode, herunder efternavn, fornavn og eventuel adresse.

Under sagens behandling indbragte den spanske domstol et præjudicielt spørgsmål for EU-Domstolen.


De præjudicielle spørgsmål


De præjudicielle spørgsmål i sagen vedrører direktiv 2002/58, der angår kommunikationshemmelighed, sammenholdt med EU-chartrets artikel 7 og 8, som handler om retten til respekt for privatliv og familieliv samt retten til beskyttelse af personoplysninger.

Det første spørgsmål handlede om, hvorvidt offentlige myndigheders adgang til data, såsom efternavn, fornavn og eventuelt adresse på indehavere eller brugere af de stjålne mobiltelefoner, indebærer et indgreb i disse personers grundlæggende rettigheder. I bekræftende fald var det andet spørgsmål, om et sådant indgreb er så alvorligt, at adgangen til disse data med henblik på blandt andet efterforskning og retsforfølgning af straffelovsovertrædelser bør begrænses til bekæmpelse af grov kriminalitet.


EU-Domstolens præmisser


EU-Domstolen kom i denne sag frem til, at det ikke er muligt, ud fra de data om telefonnumre, fornavn, efternavn og eventuelt adresse, som politiet ønsker at få oplyst fra teleudbyderne, at foretage præcise konklusioner om de personer, der har benyttet sig af de stjålne mobiltelefoner. Derfor vil udlevering af de efterspurgte data til politiet ikke udgøre et alvorligt indgreb i de grundlæggende rettigheder for disse personer.

EU-Domstolen konkluderede herefter, at eftersom der ikke forligger et alvorligt indgreb i indehavernes eller brugernes privatliv, kan et indgreb, som har til formål at forebygge, efterforske, afsløre og retsforfølge straffelovsovertrædelser, anses som forsvarligt, selv om de forbrydelser, der efterforskes, ikke kan kvalificeres som alvorlige.


Kromann Reumerts bemærkninger


Dommen viser, at der, i tilfælde som dette, skal foretages en konkret vurdering af omfanget af indgrebet i privatlivets fred og retten til beskyttelse af personoplysninger sammenholdt med, hvor alvorlig en forbrydelse der efterforskes.

Hvis der foreligger et alvorligt indgreb i privatlivets fred og retten til beskyttelse af personoplysninger, skal der som udgangspunkt være tale om efterforskning af en alvorlig forbrydelse, før et indgreb kan anses for legitimt. Et alvorligt indgreb i privatlivets fred og retten til beskyttelse af personoplysninger kan anses for at foreligge ved indsamlig af oplysninger, der gør det muligt direkte og præcist at identificere en konkret fysisk person, der kan stå bag en forbrydelse.

Dommen kan bruges til inspiration i tilfælde, hvor der eksempelvis skal foretages risikovurderinger, udarbejdes konsekvensanalyser (DPIA) og foretages en afvejning af eventuelt modstridende interesser.

 

 

 



 




Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her →
Fagligt indhold, der kunne være relevante for dig
Tredjelandsoverførsler og den nye aftale med USA
Jurainfo Exclusive logo
PODCAST
Tredjelandsoverførsler og den nye aftale med USA
Vi sætter fokus på overførsel af personoplysninger til usikre tredjelande, herunder overførsler til USA baseret på den nye aftale mellem EU og USA.
Hvornår må du udsende nyhedsbreve og tilbud til dine kunder?
Jurainfo logo
EXCLUSIVE
VIDEO
Hvornår må du udsende nyhedsbreve og tilbud til dine kunder?
Det kræver et markedsføringssamtykke fra dine kunder, hvis du ønsker at udsende nyhedsmail, sms'er eller på anden måde kontakte dem med gode tilbud. Advokat, Torsten Hylleberg, kommer her nærmere ind på hvad du skal være opmærksom på i forbindelse med indhentelse af markedsføringssamtykker.
4 år med GDPR
Jurainfo Exclusive logo
PODCAST
4 år med GDPR
Hvordan ligger landet 4 år efter ikrafttrædelsen af Databeskyttelsesforordningen?
Artikler, der kunne være relevante for dig
Københavns Kommune får kritik i tilsynssag om AULA
Københavns Kommune får kritik i tilsynssag om AULA
04/07/2024
Persondata
Datatilsynet har opdateret vejledningen om håndtering af brud
Datatilsynet har opdateret vejledningen om håndtering af brud
04/07/2024
Persondata, Compliance
Ny afgørelse om manglende indsigt i og sletning af tv-overvågningsoptagelser
Ny afgørelse om manglende indsigt i og sletning af tv-overvågningsoptagelser
12/07/2024
Persondata
EU AI Act - få et overblik over datoerne for anvendelse
EU AI Act - få et overblik over datoerne for anvendelse
15/07/2024
EU-ret, Persondata, Compliance
Manglende kontrol af automatiske sletninger fører til kritik fra Datatilsynet
Manglende kontrol af automatiske sletninger fører til kritik fra Datatilsynet
15/07/2024
Persondata, Compliance
Digitaliseringsstyrelsen ændrer kørekorts-app'en efter forbud mod at behandle personoplysninger
Digitaliseringsstyrelsen ændrer kørekorts-app'en efter forbud mod at behandle personoplysninger
16/07/2024
Persondata
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
2024 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted