Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Arrangementer Find juridisk specialist Domme
Om Jurainfo Bliv samarbejdspartner Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Artikel

Adgang til person­oplys­ninger i for­bindelse med poli­tiets efter­forskning

Kromann Reumert
06/11/2018
353
Adgang til person­oplys­ninger i for­bindelse med poli­tiets efter­forskning
Kromann Reumert logo
EU-Domstolen har for nylig truffet afgørelse i en sag om politiets adgang til personoplysninger om indehavere eller brugere af telefonnumre, som var tilknyttet til stjålne mobiltelefoner. Oplysningerne skulle bruges til efterforskning af en strafferetlig sag.


Sagen kort


En spansk statsborger indgav en anmeldelse til politiet om, at han havde været udsat for et røveri, hvor han var blevet alvorligt skadet og havde fået sin pung og mobiltelefon stjålet. Det spanske politi indgav i den forbindelse en anmodning til den spanske forundersøgelsesdomstol om, at diverse udbydere af elektroniske kommunikationstjenester skulle udlevere de telefonnumre, der var blevet aktiveret i perioden mellem røveriet og politiets anmodning til domstolen.

Politiet ønskede yderligere at få udleveret personoplysninger vedrørende identiteten på de indehavere eller brugere af de telefonnumre, der svarede til de SIM-kort, som var blevet aktiveret med den stjålne mobiltelefons identitetskode, herunder efternavn, fornavn og eventuel adresse.

Under sagens behandling indbragte den spanske domstol et præjudicielt spørgsmål for EU-Domstolen.


De præjudicielle spørgsmål


De præjudicielle spørgsmål i sagen vedrører direktiv 2002/58, der angår kommunikationshemmelighed, sammenholdt med EU-chartrets artikel 7 og 8, som handler om retten til respekt for privatliv og familieliv samt retten til beskyttelse af personoplysninger.

Det første spørgsmål handlede om, hvorvidt offentlige myndigheders adgang til data, såsom efternavn, fornavn og eventuelt adresse på indehavere eller brugere af de stjålne mobiltelefoner, indebærer et indgreb i disse personers grundlæggende rettigheder. I bekræftende fald var det andet spørgsmål, om et sådant indgreb er så alvorligt, at adgangen til disse data med henblik på blandt andet efterforskning og retsforfølgning af straffelovsovertrædelser bør begrænses til bekæmpelse af grov kriminalitet.


EU-Domstolens præmisser


EU-Domstolen kom i denne sag frem til, at det ikke er muligt, ud fra de data om telefonnumre, fornavn, efternavn og eventuelt adresse, som politiet ønsker at få oplyst fra teleudbyderne, at foretage præcise konklusioner om de personer, der har benyttet sig af de stjålne mobiltelefoner. Derfor vil udlevering af de efterspurgte data til politiet ikke udgøre et alvorligt indgreb i de grundlæggende rettigheder for disse personer.

EU-Domstolen konkluderede herefter, at eftersom der ikke forligger et alvorligt indgreb i indehavernes eller brugernes privatliv, kan et indgreb, som har til formål at forebygge, efterforske, afsløre og retsforfølge straffelovsovertrædelser, anses som forsvarligt, selv om de forbrydelser, der efterforskes, ikke kan kvalificeres som alvorlige.


Kromann Reumerts bemærkninger


Dommen viser, at der, i tilfælde som dette, skal foretages en konkret vurdering af omfanget af indgrebet i privatlivets fred og retten til beskyttelse af personoplysninger sammenholdt med, hvor alvorlig en forbrydelse der efterforskes.

Hvis der foreligger et alvorligt indgreb i privatlivets fred og retten til beskyttelse af personoplysninger, skal der som udgangspunkt være tale om efterforskning af en alvorlig forbrydelse, før et indgreb kan anses for legitimt. Et alvorligt indgreb i privatlivets fred og retten til beskyttelse af personoplysninger kan anses for at foreligge ved indsamlig af oplysninger, der gør det muligt direkte og præcist at identificere en konkret fysisk person, der kan stå bag en forbrydelse.

Dommen kan bruges til inspiration i tilfælde, hvor der eksempelvis skal foretages risikovurderinger, udarbejdes konsekvensanalyser (DPIA) og foretages en afvejning af eventuelt modstridende interesser.

 

 

 



 




Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores nyhedsservice her.
Kromann Reumert logo
København
Sundkrogsgade 5
2100 København Ø
70 12 12 11
mail@kromannreumert.com
Aarhus
Rådhuspladsen 3
8000 Aarhus C
London
65 St. Paul's Churchyard
London EC4M 8AB
Ledige jobs
Jurainfo logo
Annoncér dit stillingsopslag her og nå ud til mere end 30.000 månedlige besøgende

Juridiske nyheder & artikler

Hold dig opdateret på de seneste juridiske nyheder eller søg blandt de mere end 4.000 artikler som allerede er udgivet. Vi har samlet det vigtigste viden ét sted.

Juridiske kurser & arrangementer

Find nemt dit næste kursus eller anden relevant efteruddannelse inden for dit felt. Søg på tværs af fagområder fra en række forskellige udbydere.

Find Juridisk Specialist

Brug for en advokat? Søg efter verificerede specialister på tværs af advokatbranchen og find en specialist inden for det område, hvor du søger råd og vejledning.

Nyhedsservice
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden
Vælg selv dine interesseområder og modtag juridisk nyt fra landets førende specialister.
Tilmeld dig nu
Artikler, der kunne være relevante for dig
Internationale overførsler - Nye Standard Contractual Clauses i høring
Internationale overførsler - Nye Standard Contractual Clauses i høring
17/11/2020
Persondata
Nye EU-anbefalinger om internationale overførsler af personoplysninger – hvad gælder nu?
Nye EU-anbefalinger om internationale overførsler af personoplysninger – hvad gælder nu?
13/11/2020
Persondata
Ansvarsmaksimering for tredjemands databeskyttelsesretlige krav i it-kontrakter - to do or not to do?
Ansvarsmaksimering for tredjemands databeskyttelsesretlige krav i it-kontrakter - to do or not to do?
11/11/2020
Persondata
Virksomhed kritiseret for behandling af oplysninger om opsagt medarbejder
Virksomhed kritiseret for behandling af oplysninger om opsagt medarbejder
04/11/2020
Persondata, Ansættelses- og arbejdsret
Hvilke kontrolforanstaltninger må du bruge over for dine medarbejdere?
Hvilke kontrolforanstaltninger må du bruge over for dine medarbejdere?
30/10/2020
Persondata, Ansættelses- og arbejdsret
Datatilsynet har offentliggjort en opdateret og strengere vejledning om fortegnelseskravet i Databeskyttelsesforordningens artikel 30
Datatilsynet har offentliggjort en opdateret og strengere vejledning om fortegnelseskravet i Databeskyttelsesforordningens artikel 30
29/09/2020
Persondata
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske online-platform samt formidler af juridisk viden. Her finder du juridiske nyheder, kurser og arrangementer. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
Vandtårnsvej 77, DK-2860 Søborg
E-mail: kontakt@jurainfo.dk
CVR-nr. 38375563
© 2020 Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted