Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

Adfærdskodeks om databeskyttelse for mobile sundheds apps er vedtaget

Delacour
01/11/2016
Adfærdskodeks om databeskyttelse for mobile sundheds apps er vedtaget

mHealth (mobil sundhed) er en betegnelse, som dækker over brugen af apps på mobiltelefoner og anden trådløs teknologi i sundhedsbranchen. Det bruges bl.a. til at uddanne forbrugere om forebyggende sundhedspleje, overvåge sygdomme, støtte i sygdomsforløbet og i forbindelse med pleje af kroniske tilstande.


Over de sidste år har der været en tiltagende brug af mHealth ydelser. I april 2014 lancerede den Europæiske Kommission en såkaldt grønbog om mHealth for at undersøge og identificere barrierer for udbredelsen af mHealth i EU. Undersøgelsen afslørede, at der var en vis mistillid til de serviceydelser mHealth kan yde på grund af manglende databeskyttelse for de indeholdte data. EU kommissionen besluttede på den baggrund, at der skulle udfærdiges et adfærdskodeks, som skulle sikre at eksisterende og fremtidige apps ville være i overensstemmelse med den databeskyttelse som persondataloven sikrer individer eftersom disse apps indeholder og forarbejder potentiel personfølsom data (helbredsoplysninger m.v.). Dog er apps, der ikke registrerer helbredsoplysninger om en person, som f.eks. en app til at tælle daglige fodskridt, ikke omfattet af adfærdskodekset.

I 2015 blev der derfor sammensat et udvalg bestående af bl.a. repræsentanter fra App Developers Alliance, Microsoft, Intel og Apple, som skulle stå for at forfatte teksten til adfærdskodekset, som desuden skulle være let forståeligt for individuelle app udviklere og mindre virksomheder, som ikke nødvendigvis har den samme adgang til juridisk vejledning som større foretagender.

Adfærdskodekset er nu færdigt, og det er formelt blevet forelagt Artikel 29-gruppen, som skal komme med deres kommentarer og forslag til eventuelle ændringer. Når Artikel 29-gruppen har godkendt adfærdskodekset, kan det anvendes i praksis, og app udviklere kan vælge at underskrive det frivilligt for at indikere, at de har tænkt sig at efterkomme dets regler.


Adfærdskodekset for app-udviklere har bestemmelser for:


  • Informeret brugersamtykke,

  • Anvendelses begrænsning og begrænsning af indsamling af data,

  • ”Privacy by design and by default” (indbygget databeskyttelse som standard),

  • Den registreredes rettigheder og informationspligt,

  • Tilbageholdelse af data,

  • Sikkerhedsforanstaltninger,

  • Retningslinjer for reklame i mHealth apps,

  • Videregivelse af personoplysninger til 3. parter til databehandling,

  • Overførsel af personoplysninger,

  • Brud på persondatasikkerhed, og

  • Personoplysninger fra børn


En mere uddybende udgave af Kommissionens adfærdskodeks (på engelsk) kan ses her 


De næste trin


På nuværende tidspunkt afventes Artikel 29-gruppens endelige accept af adfærdskodekset. I mellemtiden følger DELACOUR det spændende tiltag og vil løbende komme med opdateringer om emnet.

 






Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her.
JURA § info logo
Søborg
Vandtårnsvej 62B
2860 Søborg
kontakt@jurainfo.dk
Gratis Nyhedsservice
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden
Vælg selv dine interesseområder og modtag juridisk nyt fra landets førende specialister.
Tilmeld dig nu
Jobbørs
Uddannelsesjurist søges til Det Samfundsvidenskabelige Fakultet
Nyuddannede jurister til uddannelsesstilling
Specialanklager til Københavns Politi – Enheden for Specielle sager, advokatur Økonomisk kriminalitet
Er du jurist, og vil du være med til at udvikle rammerne for PtX?
Annoncér dit stillingsopslag her
Faglige videoer, der kunne være relevante for dig
Hvornår må du udsende nyhedsbreve og tilbud til dine kunder?
Det kræver et markedsføringssamtykke fra dine kunder, hvis du ønsker at udsende nyhedsmail, sms'er eller på anden måde kontakte dem med gode tilbud. Advokat, Torsten Hylleberg, kommer her nærmere ind på hvad du skal være opmærksom på i forbindelse med indhentelse af markedsføringssamtykker.
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
© 2022 Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted