Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Arrangementer Find juridisk specialist Jobbørs NYT Domme
Om Jurainfo Bliv samarbejdspartner Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Artikel

Adfærdskodeks om databeskyttelse for mobile sundheds apps er vedtaget

Delacour
01/11/2016
Adfærdskodeks om databeskyttelse for mobile sundheds apps er vedtaget
Delacour logo

mHealth (mobil sundhed) er en betegnelse, som dækker over brugen af apps på mobiltelefoner og anden trådløs teknologi i sundhedsbranchen. Det bruges bl.a. til at uddanne forbrugere om forebyggende sundhedspleje, overvåge sygdomme, støtte i sygdomsforløbet og i forbindelse med pleje af kroniske tilstande.


Over de sidste år har der været en tiltagende brug af mHealth ydelser. I april 2014 lancerede den Europæiske Kommission en såkaldt grønbog om mHealth for at undersøge og identificere barrierer for udbredelsen af mHealth i EU. Undersøgelsen afslørede, at der var en vis mistillid til de serviceydelser mHealth kan yde på grund af manglende databeskyttelse for de indeholdte data. EU kommissionen besluttede på den baggrund, at der skulle udfærdiges et adfærdskodeks, som skulle sikre at eksisterende og fremtidige apps ville være i overensstemmelse med den databeskyttelse som persondataloven sikrer individer eftersom disse apps indeholder og forarbejder potentiel personfølsom data (helbredsoplysninger m.v.). Dog er apps, der ikke registrerer helbredsoplysninger om en person, som f.eks. en app til at tælle daglige fodskridt, ikke omfattet af adfærdskodekset.

I 2015 blev der derfor sammensat et udvalg bestående af bl.a. repræsentanter fra App Developers Alliance, Microsoft, Intel og Apple, som skulle stå for at forfatte teksten til adfærdskodekset, som desuden skulle være let forståeligt for individuelle app udviklere og mindre virksomheder, som ikke nødvendigvis har den samme adgang til juridisk vejledning som større foretagender.

Adfærdskodekset er nu færdigt, og det er formelt blevet forelagt Artikel 29-gruppen, som skal komme med deres kommentarer og forslag til eventuelle ændringer. Når Artikel 29-gruppen har godkendt adfærdskodekset, kan det anvendes i praksis, og app udviklere kan vælge at underskrive det frivilligt for at indikere, at de har tænkt sig at efterkomme dets regler.


Adfærdskodekset for app-udviklere har bestemmelser for:


  • Informeret brugersamtykke,

  • Anvendelses begrænsning og begrænsning af indsamling af data,

  • ”Privacy by design and by default” (indbygget databeskyttelse som standard),

  • Den registreredes rettigheder og informationspligt,

  • Tilbageholdelse af data,

  • Sikkerhedsforanstaltninger,

  • Retningslinjer for reklame i mHealth apps,

  • Videregivelse af personoplysninger til 3. parter til databehandling,

  • Overførsel af personoplysninger,

  • Brud på persondatasikkerhed, og

  • Personoplysninger fra børn


En mere uddybende udgave af Kommissionens adfærdskodeks (på engelsk) kan ses her 


De næste trin


På nuværende tidspunkt afventes Artikel 29-gruppens endelige accept af adfærdskodekset. I mellemtiden følger DELACOUR det spændende tiltag og vil løbende komme med opdateringer om emnet.

 






Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores nyhedsservice her.
Delacour logo
København
Portland Towers
Göteborg Plads 1
2150 Nordhavn
70 11 11 22
70 11 11 33
delacour@delacour.dk
Aarhus
Åboulevarden 13
8000 Aarhus C
Nyhedsservice
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden
Vælg selv dine interesseområder og modtag juridisk nyt fra landets førende specialister.
Tilmeld dig nu
Artikler, der kunne være relevante for dig
Nyt krav om redegørelse for politik for dataetik
Nyt krav om redegørelse for politik for dataetik
19/01/2021
Selskabsret, Persondata
Er du klar til besøg fra Datatilsynet i 2021?
Er du klar til besøg fra Datatilsynet i 2021?
18/01/2021
Persondata
Kontrollerer I jeres it-systemer regelmæssigt?
Kontrollerer I jeres it-systemer regelmæssigt?
12/01/2021
Persondata
Databeskyttelse i 2021 – et kig i krystalkuglen
Databeskyttelse i 2021 – et kig i krystalkuglen
11/01/2021
Persondata
Brexit: Handels­aftalens rammer for overførsel af person­oplysninger til Storbritannien
Brexit: Handels­aftalens rammer for overførsel af person­oplysninger til Storbritannien
05/01/2021
Persondata
Brexit – Må man overføre personoplysninger til UK efter den 31. december 2020?
Brexit – Må man overføre personoplysninger til UK efter den 31. december 2020?
04/01/2021
Persondata, Internationale retsforhold
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske online-platform samt formidler af juridisk viden. Her finder du juridiske nyheder, kurser og arrangementer. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
Vandtårnsvej 77, DK-2860 Søborg
E-mail: kontakt@jurainfo.dk
CVR-nr. 38375563
© 2021 Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted